Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.08.2021 18:25:31

Jsme v možná největší bublině mé kariéry. Jedinou účinnou ochranou je diverzifikace portfolia, říká uznávaný investiční poradce

Prázdniny přinesly další rekordy amerických akciových indexů, spolu s nimi však také několikrát výrazněji vzrostl index volatility VIX. Jak přitom upozorňuje stratég Julian Emanuel ze společnosti BTIG, kdykoli, když od začátku roku 2018 rostly benchmarky S&P 500 a Nasdaq Composite a zároveň s nimi index VIX, přišla na akciovém trhu do několika týdnů korekce.

Index S&P 500 by podle Emanuela mohl spadnout k úrovni 4 000 bodů, což by znamenalo vzhledem k současné úrovni benchmarku pokles o přibližně deset procent. Riziko příchodu korekce navíc podle něj v současné situaci zvyšuje šíření nakažlivé koronavirové mutace delta. "Vezmeme-li v potaz současné ocenění akcií, je americký akciový trh zranitelný," upozorňuje.

Emanuel, který je dlouhodobě akciovým býkem, ovšem případnou korekci nepovažuje za velký problém. Naopak, pokles cen akcií by podle něj na americký trh přinesl nový impulz, a napomohl tak jeho ozdravení.

Obavy z nadcházejících týdnů vyjadřuje i Richard Bernstein ze společnosti Richard Bernstein Advisors. Ve srovnání s Julianem Emanuelem je ale podstatně pesimističtější. "Jsme v možná největší bublině za dobu mé kariéry," říká. Upozorňuje ale, že nikdo neví, kdy bublina praskne.

Právě to je podle něj důvod, proč by ti, kdo tak ještě neučinili, měli diverzifikovat svá portfolia. "V autě vozíme rezervu pro případ defektu, doma máme hasicí přístroj pro případ požáru. A stejně tak bychom měli diverzifikovat portfolio pro případ, že vývoj na trzích nebude příznivý," vysvětluje.

"Pokud jsou navíc trhy v bublině, je diverzifikace nezbytná. Víme, že každá bublina praskne, jen nevíme, kdy se tak stane, a proto musíme být připravení," dodává. Investorům v současném prostředí doporučuje zaměřit se mimo jiné na aktiva, která dokážou těžit z inflačního prostředí, konkrétně zmiňuje základní materiály nebo energetické komodity

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

26.08. 10:57  Motýl Emanuel a korekce (Přemek)
25.08. 19:57  Kovy (Jirka79)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688