Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.08.2021 11:10:57

Pražská burza v týdnu vytvořila již 11letá maxima, zisky však neudržela


Čtvrtý týden v řadě si již pražská burza polepšit nakonec nedokázala. Index PX oproti minulému pátku zakončil červeně neutrálně pod hranicí 1 275 bodů, když se však nejprve vyšplhal až nad hladinu 1 290 bodů. Tedy tím o další rok posunul svá maxima, resp. ocitl se letos již nejvýše od dubna 2010.

Na zmiňovaná maxima hnaly pražskou burzu především akcie ČEZ, které již více než vymazaly ztráty po dividendě. Jakoby se zpožděním začaly více reagovat na předchozí eskalaci růstu cen elektřiny, které naopak již zisky začaly odevzdávat. Řada kontraktů od maxim z předchozího týdne oslabila o více než 5 %. Akcie ČEZ se každopádně obchodovaly až za 673 , tedy již nejvýše od ledna 2013! Krátce tak prorazily rezistenceroku 2014/2015 u hladiny 660 , pod které se koncem týdne navrátily.


Po v minulém reportu zmiňovaném proražení rezistencí dále na sever zamířily akcie VIG, což podpořily i lepší reportované hospodářské výsledky, resp. potvrzený celoroční výhled provozního zisku 450-500 mil. EUR. Stupně vítězů uzavírají akcie PHILIP MORRIS, které obdobně jako VIG posílily čtvrtý týden v řadě. Dostaly se tak k poměrně výrazným technickým rezistencím na 15 500 , které v posledních 2 letech dokázaly jen dvakrát krátce překonat růstem až k 15 700 . Jsou vlastně již posledním titulem, u kterého se čeká na report hospodaření za první polovinu roku. Čísla však odtajní až na konci září.

K akciím Avast možno zmínit nesouhlasné stanovisko, vlastně největšího minoritního akcionáře britské skupiny Schroders, týkající se dohodnuté ceny převzetí. Považuje ji za nízkou. Titul v domovském Londýně každopádně v samotném závěru pátečního obchodování vystoupal zpět nad hranici 6 GBP. V případě jejího udržení tak má titul v Praze v úvodu týdne potenciál dále zhruba o korunu posílit. V kontextu možno zmínit na Wall Street v týdnu vlastně stagnující akcie NortonLifeLock (NLOK).

Jediným titulem, který zakončil týden neutrálně, se stal londýnský „sesterský“ STOCK. V předcházejícím týdnu oznámená nabídka převzetí likérky udržela nicméně na titulu nadprůměrnou likviditu. A znát to bylo zároveň na hlášených změnách podílu mnoha kvalifikovaných akcionářů. Cena na trhu držící se nad nabídkovou, přiměla k částečnému snížení podílu např. třetího hlavního akcionáře největší světovou investiční skupinu BlackRock (z 8,3 % na 7,2 %). Naopak do nákupů, skrze CFD, se pustila londýnská investiční skupina Polygon Global Partners, která nahlásila podíl přes 2,3 %. Výraznou obchodní aktivitu pak reportovala banka Barclays. Nejzajímavější je pak asi aktivita lucemburské Sunray Investments, která právě o likérku usiluje. Kromě nákupů akcií STOCK, reportovala i nemalé množství short pozic, když cena se v Londýně držela nad její nabídkovou (377 GBp).

Že si pražská burza v týdnu nedokázala polepšit, měly na svědomí primárně bankovní tituly. Jen zanedbatelně klesly akcie KB, které nejprve vytvořily nová již 2letá maxima v blízkosti hranice 850 . Dokonce historická maxima vytvořily akcie MONETA, když před oslabením nejprve v úterý uzavřely na 89,15 . Největší ztráty však utrpěly akcie ERSTE, kde se ve Vídni potvrdila zmiňovaná rezistence nad hladinou 35 EUR a začaly již naopak níže bojovat u další technické hranice 33 EUR.

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688