Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  18.08.2021 13:41:51, aktualizováno 21.08.2021 09:08:27

Historický milník na Wall Street dokonán aneb nejrychlejší býčí trh

Akcie na Wall Street v pondělí předvedly divokou seanci, když nejprve vcelku výrazné jižní směrování následně vystřídala nová vlna optimismu. Širší index S&P 500 po poklesu o více než 25 bodů, předvedl zhruba 40 bodový vzestup, kterým se dostal na nová maxima. Závěr těsně pod hranicí 4 480 bodů tak každopádně znamenal zdvojnásobení jeho hodnoty indexu od loňského 23. března. Tehdy se intradenně dostal i pod hranici 2 200 bodů, resp. uzavřel na 2 237,4 bodech. Trvalo tak sotva rok a půl, než index zhodnotil o 100 %.

Tedy konkrétně 354 obchodních seancí, což znamená s velkým náskokem nejrychlejší býčí trh v novodobých dějinách Wall Street. Tedy od 2. světové války, potažmo vzniku daného indexuroce 1957, který byl následně i zpětně dopočítán do roku 1928. Při ohlédnutí do minulosti lze říci, že v průměru zdvojnásobení hodnoty indexu S&P 500 přitom zabere okolo tisíce seancí.

Vývoj indexu S&P 500 od února 2020


Dosud nejrychlejší vzestup zaznamenaly akcie na Wall Street po propadu v minulé krizi. Tehdy 9. března 2009 index S&P 500 zakončil na necelých 676 bodech, o dva roky později 27. dubna uzavřel nad 1 355 body. Ke zdvojnásobení indexu S&P 500, který je všeobecně považován za nejlepší ukazatel amerických akcií s velkou tržní kapitalizací, došlo tedy za 540 seancí. Jak plyne z výše uvedeného od minulé krize do současnosti, tedy za 12,5 let, tak index S&P 500 přinesl zhodnocení již přes 560 procent!

Za současnou rally lze hledat několik faktorů. Primárně obdobně jako při minulé krizi, zásahy politiků, resp. centrálních bank. Při loňské eskalaci pandemie FED snížil úrokové sazby téměř na nulu a zároveň začal dopovat finanční trhy nouzovými měsíčními nákupy dluhopisů v hodnotě 120 miliard dolarů. Tato záchranná akce přišla v době, kdy index S&P 500 zaznamenal nejrychlejší více než 30% pokles v historii.

Kromě dalších miliard dolarůekonomice v rámci boje proti Covid-19 došlo již také doslova na „helicopter money“, když Američané dostávali přímou finanční pomoc za „nic“.

Nutno dodat, že trh se však veze i na fundamentálních základech. Americké korporace předvedly výrazný návrat ziskovosti, resp. překonaly v tomto ohledu v absolutních číslech i předpandemické úrovně. Reportované meziroční nárůsty ziskovosti, jak za první, tak druhé čtvrtletí se pohybovaly v řádech desítek procent.

Sektorové rozložení indexu S&P 500

 

Výrazný nárůst cen komodit, v řadě případů na historická maxima, podpořily z indexu S&P 500 nejvýrazněji právě tituly ze sektoru základních materiálů. Od minim zhodnotily o zhruba 123 %. Druhá příčka patří technologiím, které se obecně již řadu let pohybují tradičně „na bedně“ a jsou v indexu právě nejvíce zastoupeny. Připsaly si 120 %, tedy o dva procentní body více, než v pořadí výkonnostně třetí finanční sektor.

Při pohledu do minulosti, nic neroste do nebe, resp. před novými dlouhodobými maximy přichází korekce. V posledních měsících však optimismus nebere konce, když akcie oslabí jen nevýrazně a to na pár dní. Wall Street zkrátka již od loňského října nepoznala i jen 5% korekci. Trhy/investoři v tomto ohledu jistě bedlivě sledují zprávy z Fed ohledně ukončování zmiňovaných masivních nákupů dluhopisů, potažmo na další růst úrokových sazeb.

Určitým varovným signálem každopádně mohou být již také zveřejněná páteční makrodata, týkající se spotřebitelského sentimentu. Michigan Consumer Sentiment Index se totiž dle předběžných údajů v srpnu překvapivě propadl na 70,2 b. (z předchozích 81,2 b.). Pokud údaje budou potvrzeny, znamenalo by to nejnižší úroveň za téměř 10 let. Michiganský index spotřebitelského sentimentu zveřejňovaný Michiganskou univerzitou je přitom průzkumem osobní důvěry spotřebitelů v ekonomickou aktivitu. Ukazuje obraz toho, zda jsou američtí spotřebitelé ochotni utrácet peníze. Tedy výrazný faktor pro tamní ekonomiku, potažmo tedy i byznys jednotlivých firem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688