Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.08.2021 06:13:00

Připoutejte se, i tento srpen mohou jet evropské akcie z kopce

Srpen bývá pro evropské akcie obvykle jedním z nejhorších měsíců v roce a také okolnosti, za jakých nastává ten letoší, budí obavy. Kdyby historie byla vodítkem, mohlo by určité stažení přinést příležitosti k přenastavení pozic před solidními vyhlídkami do konce roku. Pozornost zůstává upřena na cyklické akcie kvůli kombinaci růstu a hodnoty, napsali v komentáři analytici Bloombergu Tim Craighead a Laurent Douillet.

Jak moc je tedy srpen špatný? Pro britský FTSE 100 to je nejhorší měsíc v roce a pro Euro Stoxx druhý nejhorší. Průměrná cenová návratnost je pro britský trh za srpen záporná dvě procenta a pro euro index velkých evropských firem to je záporných 1,8 procenta (nepočítaje finanční krizi 20082009 a loňský čas poznamenaný pandemií).

Červenec bývá pro akciové trhy obecně dobrý, v srpnu ale přichází kocovina z oslavy kvartálních výsledků. Obchodní objemy jsou navíc během dovolených často slabé.

Analytici Bloombergu dali také dohromady několik bodů, proč je podle nich tento srpen alarmující:

- Většina evropských trhů se obchoduje blízko maxim
- Valuace jsou u mnoha evropských indexů napjaté
- Kladné výsledky za 2Q jsou ve velké míře kompletní, což může vytvořit vakuum v toku pozitivní zpráv z firem
- Nákazy variantou delta jsou v USA a v Asii na vzestupu a tam, kde není tak velká proočkovanost, narůstají počty hospitalizovaných
- Čínské zásahy a restrikce vytvářejí nejistotu s dopady na globální růst
- Klasická letní okurková sezóna s potlačenou aktivitou může prohloubit dopad na vývoj trhu během prázdninových týdnů

Zbytek roku na evropských trzích ale vidí zmínění analytici fundamentálně konstruktivně, především směrem k cykličtěji exponovaným segmentům. Valuace jsou u mnoha trhů sice relativně našponované, pro cyklické skupiny to ale podle nich obecně neplatí. Na možný pokračující růst zisků s potenciálem nad odhady analytiků ukazuje analýza Bloombergu, která vidí oporu v zotavování globálním a regionálním hospodářském zotavování.

Dalším tématem na srpen je kolísavost, a to tentokrát z pohledu amerických trhů. CBOE Index volatility, který ji měří, sestoupil v posledních týdnech na několik vyšších den, což podle některých názorů představuje varovné signály.

„Srpen znamená historii nárůstu kolísavosti více, než si někdo může myslet,“ napsal v nedělním komentáři generální ředitel Tallbacken Capital Advisors Michael Purves. “Tenze k růstu, která tu je, je slaboučká a my se domníváme, že má více co dočinění s přetrváváním nákazy Covid-19 než s výsledkovými zprávami, které byly zatím pozoruhodně silné.”

Kromě toho tu je zešikmení indexu S&P 500, které měří náklady medvědích versus býčích opcí. Teď je toto zešikmení na jedné z nejvyšších úrovní od začátku roku pandemie před rokem a půl – i když S&P 500 jako takový řádí na historických maximech.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688