Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  02.08.2021 09:48:55

Výsledková sezóna prozatím excelentní

  • SPX i SXXP během minulého týdne odepisovaly
  • Představitelé Fedu začali diskutovat tapering, pozice je nejednotná, pro zahájení bude potřeba další zotavení
  • Americké HDP dopadlo pod odhady (slabší investice), HDP EMU nad odhady (euforie po locdownech)
  • IPO Robinhood nedopadlo úspěšně, slabší zájem institucionálních hráčů
  • Nejvíce do dění na globálních burzách promlouvá Čína, čínská strana se snaží situaci uklidňovat
  • Velcí institucionální investoři redukují své expozice vůči čínským papírům
  • Výsledková sezóna prozatím excelentní, dobře se dařilo technologickým gigantům
  • Bitcoin nad $40k, větší zájem retailu, insitucionálové opatrnější
  • Tento týden budou klíčové páteční non-farm payrolls, během týdne vyjdou PMI v US i v EMU

Výhled
Futures i asijské indexy v zeleném teritoriu

Čína
Tématem, které aktuálně v největší míře určuje rytmus trhům je dění v Číně. Jde o několik dějových linek.

Vzdělávací společnosti

Čínská vláda oficiálně kvůli větší dostupnosti vzdělávání zakázala soukromým čínským vzdělávacím institucím fungovat na principu dosahování zisku. Kromě toho zakázaly tamní autority vzdělávacím společnostem získávat kapitál na zahraničních burzách nebo od zahraničních investorů obecně. Objevily se obavy, že tento regulatorní zásah může mít za následek konec současné praxe, kdy čínské firmy získávaly kapitál na zahraničních burzách.
Didi
Čína zakázala stahování aplikace tohoto alternativního poskytovatele taxi služeb. Důvodem byly obavy, že by mohlo dojít ke zneužití dat. To však může znamenat významné komplikace pro čínské firmy, které by chtěly získat kapitál na amerických nebo evropských burzách. Podle nových návrhů by firmy, které mají více než milion uživatelů a usilují o vstup na některou zahraniční burzu, musely žádat čínské regulátory o povolení takové primární emise. Na to reagovala americká SEC požadavkem, aby čínské společnosti začaly zveřejňovat více informací o své struktuře a vazbách na čínskou vládu. Tyto vzájemné přestřelky nepochybně povedou k poklesu zájmu o listingy čínských firem v US.
Aktuální stav
Čínští regulátoři uspořádali konferenční hovor s velkými institucionálními investory, kde se snažili přispět k deeskalaci napětí. To představuje alespoň částečně pozitivní zprávu – jelikož jde vidět, že čínské vládě na reakcích mezinárodních investorů záleží. Podle nich je snaha více regulovat vzdělávací společnosti pouze ojedinělou akcí a netýká se dalších odvětví. Nicméně řada velkých investorů přistoupila k výprodeji čínských aktiv nebo alespoň podstatné redukci pozic. V aktuálním prostředí dává smysl zaměřovat se na čínské akcie z odvětví, které jsou preferovány ze strany tamní vlády: např. výroba elektromobilů apod. Přes víkend čínské autority opět situaci uklidňovaly – je potřeba užší kooperace s USA, v reakci na to dnes asijské indexy posilují.

Výsledková sezóna

Výsledková sezóna prozatím dopadá nadmíru úspěšně. V tuto chvíli reportovalo cca 60 % firem z indexu S&P 500, které předvedly průměrný meziroční nárůst zisků o 100 %. To představuje pozitivní překvapení ve výši 17,7 %. V uplynulém týdnu reportovaly velké technologické firmy (Apple, Facebook, Microsoft, Google), jejichž výsledky dopadly excelentně. Podle mnohých pozorovatelů pandemie nastartovala dlouhodobé strukturální změny a přispěla k akceleraci procesu digitalizace. Např. trh s on-line reklamou, který před pandemií zpomaloval, aktuálně expanduje velmi rychlým tempem, z čehož profituje Google a Facebook. Apple lámal rekordy v prodejích nových iPhone. Otázkou zůstává, na kolik je extrémně povzbudivé hospodaření udržitelné. Např. management Apple zmínil, že kvůli nedostatku čipů očekává horší výnosy v dalších kvartálech. Negativní výjimku představuje Amazon, jehož akcie odepsaly po výsledcích téměř 8 %. Firma zveřejnila horší než očekávané výnosy a zároveň snížila guidance.

Krypto

Bitcoin se drží nad úrovní $40k navzdory tomu, že Amazon zprávu o zavádění kryptoměn popřel. Ke vzestupu z minulého týdne přispěla likvidace krátkých pozic. Aktuálně jde vidět zvýšený zájem retailových investorů. Institucionální hráči jsou však opatrnější a prozatím si drží určitý odstup.

Makrodata

Dnes vyjdou výrobní PMI v eurozóně za červenec (est. 62,6) i USA (est. 63,1). Ve středu zveřejní tento ukazatel v sektoru služeb. Pro eurozónu se očekává úroveň 60,4, pro USA 59,8. Jde tedy vidět, že oba segmenty i regiony by se měly nacházet ve stadiu robustní expanze. Klíčovým makročíslem budou data z amerického trhu práce, k jejichž publikaci dojde tradičně v pátek. Očekává se, že americká ekonomika vygenerovala v červenci 900 000 nových pracovních míst. Toto číslo bude směrodatné pro další směřování monetární politiky. Pozitivní překvapení = trhy budou vnímat rychlejší tapering a akcie budou spíše ztrácet . Negativní překvapení = trhy budou vnímat pomalejší tapering a trhy tak mohou zhodnocovat .

Ohlédnutí


Index S&P 500 odepsal 0,4 %, Stoxx Europe 600 na zelené nule. Euro minulý týden vůči USD posílilo o 0,8 % na úroveň 1,1859. Vůči EUR za poslední týden česká měna oslabila na úroveň EUR/CZK 25,50, zatímco minulý týden byla 25,66. Proti dolaru koruna apreciovala na 21,49, zatímco minulý týden byla na 21,80.

Fed

Smíšené vyznění zasedání Fedu. Je evidentní, že FOMC je rozdělená a Jerome Powell zajišťuje rovnováhu mezi členy s jestřábím a holubičím pohledem. Powell zmínil, že představitelé americké centrální banky začali debatovat o taperingu, nicméně zahájení podmiňují robustnějším hospodářským zotavením. Pro zahájení redukce nakupovaných bondů tak bude potřeba vidět zejména několik po sobě jdoucích silných čísel z pracovního trhu. Setkání centrálních bankéřů vysílá signál, že by k zahájení mohlo dojít na konci letošního nebo na začátku příštího roku. Termín startu redukce aktiv pomohou poodhalit i aktualizované prognózy, které Fed zveřejní na zářijovém zasedání. Ty by již měly reflektovat vliv varianty delta na hospodářský výkon. Powell vyloučil, že by centrální banka nejprve omezila nákupy MBS – někteří členové FOMC se domnívají, že pomáhají nafukovat bublinu na americkém rezidenčním trhu. V potaz by připadala varianta, kdy by byly omezovány nákupy vládních bondů i MBS, avšak redukce MBS by probíhala rychleji.

HDP: US vs EMU

HDP za 2Q v USA dopadlo pod odhady. Americká ekonomika expandovala anualizovaným tempem 6,5 %, zatímco trh očekával růst 8,4 %. Spotřeba dopadla nad odhady. Komponentou, která přispěla k horšímu výsledku byly investice. Do nich se propsal zejména nedostatek pracovních sil v některých odvětvích a úzká hrdla v globálních dodavatelských řetězcích. Americké HDP se však vrátilo na svou před-covidovou úroveň. Naproti tomu nad odhady dopadl HDP v eurozóně. Ten rostl neanualizovaným tempem 2%, zatímco ekonomové prognózovali 1,5 %. Jde především o důsledek euforie po ukončení lockdownů. HDP EMU je tak na cestě k návratu na svou pre-covidovou úroveň do konce letošního roku.

Robinhood: neúspěšné IPO

Populární platforma pro obchodování akcií i jiných finančních nástrojů vstoupila na burzu. Burzovní debut se však nesetkal s úspěchem. Akcie se obchodují 7,5 % pod upisovací cenou. Důvodů je celá řada. Robinhood prodával část akcií přímo retailovým investorům přes svou aplikaci. Problémem je však duální struktura akcií. Zakladatelé aktuálně kontrolují 16 % podíl, avšak jejích podíl na hlasovacích právech dosahuje 65 %. To vede k nezájmu řady institucionálních investorů, protože efektivně nemohou kontrolovat management. Dalším faktorem je samotný byznysmodel Robinhood. Hlavní příjmy firmy tvoří tzv. payment for orderflow, tj. provize od větších bank nebo brokerů, ke kterým Robinhood nasměruje klienty. Tato praxe je v rozporu s tzv. best execution a hrozí proto regulatorní akce ze strany SEC. Ta může mít na chod společnosti zhoubný vliv. V neposlední řadě, asi 38 % příjmů Robinhood tvoří příjmy z provizí za opční obchody. Aktivita na opčním trhu je spíše důsledkem aktuálních anomálií a o její udržitelnosti lze pochybovat.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688