Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.07.2021 08:41:28

Americké akcie na dvojnásobku za 16 měsíců: Co si z toho (také) vzít?

Zatímco v březnu 2020 americký akciový index S&P 500 intradenně klesl na 2 191,86 bodu, letos v červenci (zatím) vystoupal na 4 393,68 bodu (oba údaje jsou z Yahoo! Finance). Aniž bychom tedy brali v potaz dividendy a odkupy akcií, které mohly investorům přinést ještě nějaké to procento zhodnocení navíc, lze konstatovat, že akcie za necelých šestnáct měsíců zpevnily o více než 100 %. S výjimkou divokých 30. let se po medvědím trendu na dvojnásobek nikdy tak rychle nevyhouply. Masivní dodávky peněz od centrálních bank a vlád k tomu nepochybně výrazně přispěly, bez nich by bylo vše jinak. Poslední rok a půl byl opravdu extrémní, což ale neznamená, že z něj nelze čerpat ponaučení pro časy méně výjimečné.

Propad na akciových trzích byl vyvolaný panikou, kterou měla na svědomí nejistota spojená s pandemií covidu-19. Pandemie lze zařadit mezi svého typu přírodní katastrofy, které na trhy zpravidla mají právě takto neblahý dopad. Zkušení investoři ale dobře vědí, že po propadech se akciový trh (až na několik historických výjimek) vždy probere k životu. Během pandemie to bylo díky zmíněnému fiskálnímu a monetárnímu dopingu rychlejší než jindy, ale na samotném oživení kromě jeho prudkosti nic bezprecedentního nebylo.

S&P 500 v době pandemie vzrostl na dvojnásobek

Americký akciový trh je v ožívání z krizí zatím historicky mimořádně spolehlivý. Ne náhodou si jej jako důkaz smysluplnosti dlouhodobého a pravidelného investování berou všichni zastánci tohoto přístupu. Jeho růst (v horizontu desítek let) nezastropovaly války, politické ani hospodářské krize, zemětřesení, hurikány, epidemie, laviny ani výbuchy sopek. Jakmile se dým rozplynul a láva zchladla, akcie vždy začaly opět sílit díky důvěře investorů v americkou ekonomiku, tamní byznys a spotřebu. Až Slunce pohltí Zemi, případně až do naší planety narazí jiná a dostatečně velká, nezvládne to ani krajina mezi New Yorkem a Los Angeles, do té doby se ale dlouhodobá sázka na firmy z největší světové ekonomiky (většinou navíc s globální působností) může vyplácet.

Z posledních pěti kvartálů, jakkoli netypických, lze navíc čerpat mnoho pro investory důležitých ponaučení. Jakých například?

  • Milion (ne)odborníků má milion názorů a může se milionkrát mýlit. Asi ani vybaveni povědomím o tom, jak to bude na trzích vypadat v březnu 2020, byste asi na začátku téhož roku neuměli zainvestovat výrazně lépe. Kdo tvrdí, že by uměl připravit portfolio na miliony nemocných a na uzavřenou ekonomiku, ať to klidně tvrdí. Zpětně se to povídá, ale realita nakonec vždy překvapí. Nejlépe se pak hovoří (a mělo by se nejméně naslouchat) lidem, kteří nejsou nikomu zodpovědní a nemají ve hře vlastní investované peníze. Čím extrémnější predikce, tím víc pozornosti, nic víc za tím nehledejte. Pozor, mýlí se i ti, kterým o peníze vlastní či klientů jde, alespoň ovšem mají důvod vážit slova a opírají své argumenty o realitu.
  • Firmy v USA vedou odvážní a schopní manažeři. Za silně zobecňujícím výrokem je potřeba vidět to, že korporátní Amerika (a nejen ta) nezůstala během pandemie sedět s rukama v klíně. Ředitelé firem neseděli u Twitteru a nesepisovali příspěvky o tom, jak je všechno těžké. Lidé, kteří se v kariéře dokázali prosadit do čela největších amerických firem, to zkrátka jako celek nevzdali. Jejich akcionáři by jim to ostatně ani nedovolili. Přeměna řady odvětví byla rychlá a hluboká, zejména digitalizace neuvěřitelně nabrala na obrátkách. Buffettovo letité "nesázejte proti Americe" nemusí platit krátkodobě, v delším horizontu ovšem nepochybně ano.
  • Fed a americká vláda jsou v krizi opravdu sehraná dvojka. Bez peněz napumpovaných do ekonomiky by to samozřejmě měly firmy a spotřebitelé hodně těžké. Vláda rozdávala dolary a Fed je dodával na trh skrze odkupy aktiv a další programy v dosud nepoznané míře. Rizika spojená s tak masivní stimulací ekonomiky a růstem peněžní zásoby jsou probírána často, ale pokud byl někdo loni na jaře akciový medvěd a zůstal jím, drbe se nejspíše rozpačitě za ušima.
  • Zbohatli ti, kdo investovali, ne ti, kteří se přes noc stali experty na viry, epidemie a zdravotnictví. Peníze nejsou na prvním místě, když jde o zdraví a lidské životy, to platí. Zároveň se ale ukázalo, že pesimismus vyvolaný obavami z pandemie (a její síla a dopady byly v některých obdobích doslova zdrcující) není nejlepším postojem v případě, že se snažíte si investováním vydělat třeba na spokojenější a také zdravější stáří. Nevydělali ti, kdo modelovali šíření viru po planetě, ale ti, kdo si uvědomili, že i během pandemie a po ní lidé budou chtít zajít na kávu a na oběd, jezdit autem, letět na dovolenou a bydlet jinde než ve stanu. To není cynismus, ale pragmatismus. Pro investory vítaná vlastnost, přečkat totiž mimo trh rally o 100 % během necelého roku a půl je něco, co se silně projeví v investičním skóre za dlouhé roky.

Na závěr takové malé sečteno a podtrženo. Přírodní katastrofy budou nastávat i v dalších letech. Někdy budou reakce politiků výrazné, jindy méně. Vždy se najde dost "expertů", kteří budou v té době vykreslovat ještě černější zítřky. Ale dokud kapitalismus, byť pokřivený a kulhající, bude alespoň trochu kapitalismem a finanční trh bude jakžtakž fungovat, měly by takové nepříznivé události otevírat výjimečné nákupní příležitosti pro investory, kteří budou schopní v těžkých dobách zachovat klid.

S&P 500

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688