Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.07.2021 15:24:00

Evropská výsledková sezóna začala. Na co se dívat podle expertů

140 procent v meziročním nárůstu zisků na akcii předpovídají analytici evropské výsledkové sezóně za letošní druhé čtvrtletí. Ta se rozběhla právě minulý týden.

Zisk na akcii je důležitou metrikou z hlediska zjišťování hodnoty akcie nebo širšího indexu, připomíná CNBC. Analytici na prodejní straně přitom v posledních šesti měsících zvedli svoje očekávání pro tento ukazatel o více než 50 bazických bodů. Víc čekají i pro celý rok, konsensuálně nahoru o 48 procent. Druhé čtvrtletí ale pak představuje vrchol a zbytek roku by se už mohl vést na chvostu. Pro třetí kvartál se čeká růst EPS o 32 procent a ve čtvrtém o 21 procent.

V porovnání s předpandemickými hodnotami zůstanou zisky firem z evropského blue-cip indexu nižší o 2 procenta. V porovnání s rokem 2020 by ale celkové zvýšení dosáhlo 50 procent, což „je zhruba v souladu se zotavením EPS po globální finanční krizi,“ domnívají se analytici Bank of America.

Sektorově vyvolávají největší naděje automotive, maloobchod a zdroje. Zbytné spotřební zboží, energetika a finance by společně měly k předpokládanému letošnímu 48% růstu ziskovosti, odhadovanému pro firmy z indexu Stoxx 600, přispět 29 procentními body, domnívají se také v BofA.

Konkrétně sektor zdrojů je ale nejednoznačný, i přes očekávání silných zisků tam totiž ceny klesly. Energie jsou proti výkonnosti trhu od března o 15 procent slabší a těžební sektor o 12 procent od května. Následkem toho pak klesl poměr cen k ziskům v sektoru energií na historická minima, a v důlním sektoru na minima od roku 2008.

BNP Paribas nicméně pro druhý kvartál předpokládá větší kapitálové výdaje zpětné odkupy a akviziční aktivitu.

Nadále se snižuje zadlužení a ukazatele likvidity – tedy schopnosti firem splácet svoje současné dluhové závazky bez nutnosti navyšovat kapitál – zůstávají blízko rekordů, napsal v pátečním komentáři podle CNBC Viktor Hjort, globální šéf úvěrové strategie a analytického týmu v BNP.

Pro první čtvrtletí bylo ale pravdou také větší riskování, jak ve formě kapitálových výdajů, tak zpětných odkupů a plánu kupovat jiné firmy. „Poslední čtvrtletí přineslo druhý konsekutivní kvartál klesajících hotovostních rezerv,“ podotkl Hjort.

Velké banky během pandemie vzkvétaly hlavně v investičním bankovnictví, kde jim díky velkým výkyvům na trzích a větších obchodních objemech narůstaly příjmy. Další výsledkové kolo by už ale mohlo přinést ochlazení.

Z evropských bank dnes sezónu oznamování výsledků za minulý kvartál odstartovala UBS, které překonala očekávání rekordním čistým ziskem rozdělitelným mezi akcionáře ve výši dvou miliard dolarů. Je to 63 procent proti stejnému období před rokem.

Amit Goel z Barclays to klade do souvislosti s činností konkurenční Credit Suisse, domácího rivala, která se snažila redukovat riziko – a UBS z toho profitovala. Credit Suisse naopak podle něj utrpí vzhledem k normalizaci svých tržeb z tradingu na trzích s komoditami a pevnými výnosy , nepomůže jí ale ani ústup volatility, vyvolané pandemií, a snaha o snižování rizik po sérii skandálů v řízení.

Výsledky za Q221 se proti základním úrovním z Q121 pravděpodobně výrazně sníží a my se nacházíme pod nejnovějším konsensem,“ uvedl Goel. Investoři s tím ale podle něj asi počítají a skutečnou otázkou tedy je, „jak bude skupina restrukturovaná“ v budoucnu.

Divize tradingu jsou v centru pozornosti také u Deutsche Bank. Od ní Goel očekává „zásadně lepší“ meziroční výsledek z příjmů v tradingu než u její konkurence. Dívat se ale bude i na nákladové trendy, kde vidí riziko pozvolného poklesu proti cílům, které si německá bankovní skupiny vytyčila.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688