Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
Akcie v ČR  |  27.01.2003 09:35:15

Blue chips “převálcovány” akciemi “středních” společností

“Kdo hledá najde”, tak zní jedno starší přísloví, které je výstižné pro český kapitálový trh v uplynulém týdnu. Ve čtvrtém týdnu letošního roku totiž uspěli na kapitálovém trhu převážně ti investoři, kteří včas investovali do cenným papírů, které nejsou zařazeny mezi šestici tzv. blue chips.

Například kurz akcií JÄKL KARVINÁ, výrobce ocelových trubek a profilů, posílil z 586,70 na 650 , tedy o 10,8 %. Na své si přišli také příznivci výrobce mléčných výrobků, jihočeské MADETA, které v tomto týdnu jistě potěšil nárůst hodnoty akcií Madety o 15,5 % na závěrečných 420,60 . Zklamání neprožili ani akcionáři JIHOČESKÁ ENERGETIKA (BAAJIHEN), která posílila o 8,6 %.

Pro investory je zajímavá rostoucí poptávka po podílových listech fondů AKRO OPF KAPITÁLOVÝCH VÝNOSŮ (BLCCSFON). Od počátku roku tyto cenné papíry významně posílily, konkrétně se jedná o zhodnocení ve výši 9,6 %. Rostoucí trend v segmentu investičních společností potvrzují také výsledky APOLLÓN HOLDING (dříve AG finanční investiční fond Praha), jehož akcie posílily v průběhu týdne o 11 %.

Po několika rostoucích týdnech došlo v tomto týdnu ke korekci a vyjádříme-li vývoj trhu indexem PK 30, došlo v tomto týdnu k poklesu o 2,9 %. Index PK 30 se však nakonec udržel nad hranicí 700 bodů a uzavíral na hodnotě 703 bodů. Přes klesající hodnotu indexu PK 30 počet klesajících titulů v tomto týdnu nepřevýšil počet rostoucích. Celkový poměr rostoucích emisí v indexu oproti klesajícím je 16:13, v případě jedné emise nedošlo ke změně.

Z již zmíněné šestice blue chips došlo k významnější změně u dvou emisí. V případě akcií Unipetrolu došlo v průběhu týdne o zhodnocení o 6,4 % a páteční závěrečný kurz těchto akcií je 36,60 . Akcie Komerční banky v průběhu celého týdne naopak oslabovaly a závěrečný páteční kurz těchto akcií je 2 056 . Celkově akcie Komerční banky během čtvrtého týdne oslabily o 10 %.

Po úspěšném startu v prvních týdnech roku 2003 došlo v posledním týdnu ke korekci u akcií uhelných společností. Akcie SEVEROČESKÉ DOLY oslabily o 6,9 % a akcie SOKOLOVSKÁ UHELNÁ o 3 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688