Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.07.2021 12:48:37, aktualizováno 19:33:26

Pražskou burzu v týdnu podpořil zejména Tykač, resp. akcie MONETA


Pražské burze se ve zkráceném obchodním týdnu nakonec podařilo nabrat trochu zisků. Alespoň podle indexu PX, který si tak po 4 týdnech ztrát v řadě, tentokrát polepšil o 0,34 %. Zakončil u 1 156 bodů.

Nejvíce přidaly nakonec akcie PHOTON ENERGY, kde po propadu z předchozích dvou týdnů je nicméně nadále znát nervozita/volatilita. Vzhledem k drobné váze titulu v indexu PX (aktuálně 0,16 %) však mnohem více domácí trh podpořily druhé akcie MONETA. Přidaly již čtvrtý týden v řadě a ocitly se na téměř 17měsíčních maximech, když mohly reagovat na zveřejněnou akcionářskou strukturu. Potvrdilo se, že finančník Pavel Tykač pokračoval v navyšování podílu v bance, o čemž jsme naposledy spekulovali v článku „Tykač prodal podíl v O2. Kam nyní zamíří více než 3 miliardy korun?“. Jeho firma Belviport Trading ke konci června navýšila podíl již na 2,93 %, když ještě k rozhodnému dnu pro účast na poslední valné hromadě (k 15.6.) vlastnila 2,41 %. Během zhruba dvou týdnů zkrátka Tykač přikoupil zhruba 2,7 mil. akcií MONETA. Dodat lze, že v tomto zkráceném týdnu byl titul s objemem téměř 400 mil. nejlikvidnější ze všech.  


Na růstové vlně se vezou rovněž akcie VIG, které mají v Praze za sebou již pět ziskových seancí v řadě. V „určující“ domovské Vídni se prakticky dostaly na úrovně před ničivým tornádem na Moravě a jakoby tak definitivně přestaly hledět na rozsah pojistných událostí.

V porovnání svou v současnosti největší vahou v indexu PX (21,6 %) domácí trh více podpořily akcie Avast. A to přitom o část zisků přišly, když v domovském Londýně opětovný výlet nad výraznou technickou hranici 5 GBP znovu nevydržel. Nicméně přesto tím zde titul zaznamenal téměř 5 měsíční maxima. Titul již není v Praze letos třetí nejztrátovější, když z trojice kurzově od počátku odepisujících emisí jsou na tom nově hůře akcie PHILIP MORRIS. Ty se ocitly již na 9 měsíčních minimech, když investoři jakoby byli nervózní ohledně budoucího byznysu firmy v návaznosti na kroky americké matky. Ta totiž v týdnu oznámila hned dvě akvizice firem mířící mimo klasický tabákový/nikotinový kuřácký byznys.

Polepšit si po dividendě poprvé zpět nad hranici 600 dokázaly akcie ČEZ. Podporou mohl být pokračující pozitivní vývoj na energetickém trhu, když ceny elektřiny lámou nové rekordy. Domácí roční kontrakt pro příští rok jen letos již zdražil o polovinu, resp. obchoduje se nad 77 EUR/MWh.

Drobný zisk si dokázaly nakonec připsat i akcie likérky STOCK, kde však bylo u nás znát oproti domovskému Londýnu navzdory oslabující koruně obchodování s prémií. Páteční pozdější závěr v Londýně byl v přepočtu nakonec o více než 2 nižší…

Nejvíce na index PX svou vahou tlačily zbylé bankovní tituly ERSTE a KB. Rakouský titul se na domovském trhu ve čtvrtek po 2 měsících značně přiblížil zpět výrazné technické hranici 30 EUR a jakoby se bez jejího dosažení v pátek již odrážel výše. Akcie KB byly v porovnání méně volatilní a jakoby jen oddychovaly ze solidního nárůstu z konce předcházejícího týdne.

K vlastně na nové zprávy ohledně odkupu vyčkávajícím akciím O2 možno zmínit, že skupina PPF již fyzicky navýšila avizovaný podíl v operátorovi, resp. překročila zmiňovanou hranici 90 % a to rovnou na 90,47 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688