Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.07.2021 14:43:00

Amazon po Bezosovi


Ve společnosti Amazon nedojde po odchodu jejího šéfa Jeffa Bezose k žádným velkým změnám, jak co se týče strategie, tak na straně provozu. Andy Jassy (na fotce), který převezme Bezosovu pozici, je ve firmě již od roku 1997 a s Bezosem úzce spolupracoval. Pro Yahoo Finance to uvedl Anthony Chukumba, který stojí v čele Loop Capital. Investor tak má stále pozitivní výhled pro akcie Amazonu. Poukázal na to, že firma neustále vykazuje čím dál tím lepší čtvrtletní čísla a platí u ní heslo: „Neměň to, co funguje.“


Následující graf ukazuje dlouhodobý vývoj ceny akcií Amazonu:

Amazon akcie firma Jassy
Zdroj: Yahoo Finance, Youtube


Chukumba míní, že fakticky docházelo k přechodu vedené firmy směrem od Bezose již nějakou dobu. Bylo to znát i na tom, že dosavadní ředitel se stále více věnoval společenským akcím. Jassy doposud působil jako ředitel divize Amazon Web Services, což je podle analytika nyní jedna z nejvýznamnějších technologických „firem“ na světě. Jassy se nemusel tolik věnovat jiným aktivitám Amazonu, a to se nyní změní. Určitou výzvou by pro něj mohlo být právě to, že Amazon je velmi pestrou a diverzifikovanou společností.

Další výzvou pro nového ředitele může být regulace, přesněji řečeno rostoucí tlak ze strany regulátorů, kterému firma čelí. I hlavní politické strany se shodnou na tom, že velké technologické firmy vyžadují více regulace. Jak by se to mohlo projevit na hodnotě Amazonu? Chukumba na tuto otázku odpověděl, že podobné faktory je těžké odrazit v konkrétních číslech, a tudíž v odhadech hodnoty.

Podle analytika je například možné, že kdyby teoreticky došlo k rozdělení Amazonu, bude to mít pozitivní valuační dopad. Podle některých názorů totiž například právě AWS a její hodnota nejsou nyní plně odraženy v cenách akcií celé firmy. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že případné rozdělení Amazonu je tím nejhorším scénářem. Z pohledu hodnoty pro akcionáře by to ale podle Chukumby tak být nemuselo.

O Amazonu hovořil na CNBC Gene Munster z Loup Ventures. Podle něj se nyní Amazon nachází v podobné situaci, v jaké byl například Apple, když se měnilo jeho vedení. Rozdíl je ovšem v tom, že Jassy je ve firmě téměř od jejího počátku a je tak více spjat s její kulturou. Samotná firemní kultura Amazonu ale může být podle investora výzvou, protože firma bývá kritizována například za svůj přístup k zaměstnancům.


Jassy se ale od svého předchůdce liší například v tom, že více naslouchá lidem. Nicméně klíčem kultury Amazonu jsou podle investora inovace. A to včetně jejich zavádění do praxe. V budoucnu se budou inovace týkat zejména robotiky a umělé inteligence, rozvoj firmy bude pak hodně záležet i na zmíněných AWS. K tomu Munster přidal bonmot, ve kterém sdělil, že kdyby mu investoři dali miliardy dolarů na to, aby vytvořil konkurenta Amazonu, tyto peníze by jim vrátil. Silná konkurenční pozice Amazonu sebou ale nese i zájem regulátorů, na což investor poukázal podobně jako Chukumba.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Youtube

Foto: Amazon

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688