Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.07.2021 17:31:00

Co si hodíme před sebe, do toho potom šlápneme

Na Financial Times uvažují o tom, že fiskální politika by se měla změnit tak, aby reflektovala „nejistý svět“. To jest tak, že by se měla automaticky měnit v případě, že se vývoj odchyluje od toho, co jsme čekali. Což se podle FT liší od současného systému ve Washingtonu, kde je rozpočet pevně dán na celý rok (doplnit můžeme, že nejen tam). Jinak řečeno, „ekonomové neumí predikovat budoucnost a podle toho by mělo být pracováno i s fiskální politikou“. Co když ale budoucnost skutečně umíme projektovat?

1. Víme, co se stane. Zdá se mi, že v řadě oblastí fungujeme na předpokladu „dejme tomu, že víme, co se stane“. Příkladem mohou být ony rozpočty a fiskální politiky, ale třeba i různá investiční doporučení u akcií a dalších investičních aktiv. Tedy doporučení založená na nějaké predikci (u firem třeba toku hotovosti) s tím, že tato predikce je prezentována jako něco, co se prostě stane.

Jde o systém uvažování a chování, na který naráží i onen článek v FT, a který má, mírně řečeno, svá slabá místa. Někdy přitom bývají docela maskována. V investicích se můžeme například domnívat, že diverzifikované portfolio může výrazně pomoci při eliminaci rizika a je stylem uvažování a chování, který reflektuje to, že nevíme, co se stane. Na druhou stranu se opakovaně ukazuje, že korelace mezi jinak jen minimálně provázanými aktivy se výrazně zvedá v době tlaků a frikcí. Někdy to přirovnáván k brzdám, které fungují velmi dobře na rovině, ale přestávají fungovat v zatáčkách.

Určitě zde nechci nikoho přesvědčovat, aby zanevřel na diverzifikaci. Poukazuji v tomto příkladu jen na to, že ono „víme co se stane“ je zde schováno v onom předpokladu konstantně nízkých korelací – předpokladu, že pokles jednoho aktiva bude i v době velkých tlaků vyvážen růstem aktiva jiného. Protože doposud to tak bylo a my „víme“, že tomu tak bude i nadále.

2. Nevíme, co se stane. V tomto volném rozdělení různých pohledů můžeme najít druhý, který za východisko bere to, že nevíme, co se stane. Tento přístup a výchozí bod klade důraz na odolnost systému, včetně nízkého zadlužení, vysoké flexibility a podobně. Narazit tu můžeme dokonce třeba na úvahy pana Taleba o antifragilitě (ještě více, než odolnost) a návrhy z FT na flexibilní rozpočty bych zařadil právě sem.

Například Michael Pettis v souvislosti s oním článkem na FT zmiňuje, že už Hyman Minsky tvrdil, že rozvahy by měly být „nastaveny“ na to, aby volatilitu snižovaly a ne jí zvyšovaly. Ohledně fiskální politiky pak platí to samé – měla by automaticky reagovat tak, aby cyklus tlumila a ne jej násobila. Tento styl přemýšlení může dávat větší smysl než ten v prvním bodě, ale počkejme ještě. Neexistuje totiž ještě další možnost?

3. Projektovat umíme. Vedle výše uvedených dvou možností a pohledů podle mne skutečně existuje ještě třetí a dokonce tvrdím, že nejrelevantnější. První dva totiž alespoň implicitně pracují s tím, že se „děje“ nějaká „realita“ a my buď dokážeme, či nedokážeme říci, jak se bude dít. Někdy se říká, že tuto realitu umíme, či neumíme projektovat. Ale právě na tomto slovu se dá dobře demonstrovat pointa celé věci.

O projekcích ve financích a ekonomii totiž obvykle hovoříme ve smyslu predikcí. Jenže zapomínáme, že něco projektovat znamená doslova házet to před sebe (proicere = navrhovat, vrhat vpřed). Jinak řečeno, proces projekcí není pasivní, ale aktivní – vývoj nepopisuje, ale tvoří. A podle tohoto pohledu projektovat umíme – ne ve smyslu odhadů, ale samotné tvorby (házení před sebe) toho, o čem nyní hovoříme, přemýšlíme, a hlavně čemu věříme.

Kolem tohoto stylu přemýšlení se v ekonomii tak nějak ochomítá třeba Robert Shiller, který poukazuje na to, jakou roli hrají v dalším ekonomickém vývoji různé příběhy a teze, které kolují ve společnosti. K tomu můžeme pro nástin toho, co výše uvedeným míním, sestavit dlouhou řadu sebenaplňujících proroctví. I to by ale bylo skutečně jen nástinem v hloubce toho, jak moc projektování funguje.

Říká se, že bychom si měli dávat pozor na to, co si přejeme. Pokud budeme projekce vnímat tak, jak bylo navrženo výše, jde vlastně o takový skrytý a nerozpoznávaný způsob přání. A neměli bychom pak jen tak lehkovážně házet třeba s těmi, které před nás hází jednu krizi za druhou. A mimochodem, co je to v nás, co nás k takovým predikcím popichuje? A proč?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688