Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.06.2021 06:22:06

Kdo s kolika hlasy dnes bude rozhodovat na valné hromadě banky MONETA? Tykač i Raiffesenbank dále posílili.

Dnes od 10 hodin se ve Společenském centru Bethany na Praze 4 uskuteční valná hromada MONETA Money Bank (dále jen MONETA). Pro banku zřejmě nejvýznamnější setkání akcionářů od jejího vstupu na akciový trh v roce 2016. Jak známo rozhodovat se totiž bude o navrhované transakci s PPF, která by díky akvizici Air Bank, Home Credit a Benxy skokově skupinu MONETA rozšířila. Například z hlediska objemu spotřebitelských půjček by se stala u nás dokonce lídrem, při pohledu na vklady retailu pak čtvrtou největší. Pro řadu minoritních akcionářů je však dle všeho diskutabilní především navrhovaná cena celé transakce.

Negativní je primárně znám postoj investiční skupiny Petrus Advisers, která v lednu hned po oznámení kroků PPF vyjádřila svůj nesouhlas. A dokonce podíl v bance začala navyšovat. A dle všeho v tomto ohledu v posledních týdnech svou činnost vystupňovala. Petrus Advisers naposledy regulátora informovala koncem března, když její vlastnický podíl v bance překonal další zákonnou hranici pro nahlášení, resp. 5 %. Skupina reportovala kontrolu nad více než 26 mil. akcií MONETA, tedy podíl na hlasovacích právech 5,09 %. Nadále by tak dnes měla disponovat podílem min. 5 %.

V Centrálním depozitáři (CDCP) se nicméně coby více než procentní vlastník se svým účtem nikdy nevyskytovala. Pod správou má mít každopádně také právě několik účtů, které do hlášení logicky zahrnuje. Hlavní podíl zřejmě leží na účtu custodiana, kterým je dle všeho Raiffeisenbank. Ta při poslední dubnové valné hromadě disponovala na svém účtu téměř 4,5% podílem. A k rozhodnému dnu pro účast na dnešní valnou hromadu (15.6.) se na jejím účtu nachází již dokonce 6,37 % akcií.

K investičnímu správci aktiv Petrus Advisers možno zmínit, že za ním stojí Klaus Umek, který 12 let působil v bance Goldman Sachs.

V posledních týdnech se v CDCP také výrazně rozrostl účet britské bankovní skupiny Barclays, resp. tedy dle všeho účet, na kterém se nacházejí především akcie jiných koncových vlastníků. Barclays je z hlediska akcií MONETA obecně značně aktivní. Navíc se sama banka letos také objevila mezi kvalifikovanými akcionáři, když v březnu reportovala až téměř 3,3% podíl. Zatím poslední dubnové hlášení hovoří jen o 0,38 %. Z hlediska měsíčních přehledů z CDCP přitom její účet více než procentní množství akcií ukazoval naposledy ke konci února. Ke konci března, dubna či května tento limit účet nepřekonal. A rázem k rozhodnému dnu pro dnešní valnou hromadu lze spatřit podíl na účtu Barclays hned přes 5 %!

Tykač a již miliarda v bance MONETA

Hérakleitos říkal: „Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.“ Vzhledem k historickým aktivitám Pavla Tykače v „původní“ Agrobance se daného přísloví tedy vlastně finančník nedrží. Loni v březnu se totiž ukázalo, že ve vlastně nástupnické bance MONETA nakoupil na 5,5 mil. akcií. Prostřednictvím společnosti Belviport Trading tehdy získal podíl 1,08 %.

A dle údajů z CDCP se svou investicí rok nijak nehýbal. Nový nákupní apetit započal před letošní dubnovou valnou hromadou. Na ní již mohl disponovat podílem 1,37 %. A dnes se bude moci finančník již jasně zařadit mezi největší minoritní akcionáře. Na účtu Belviport Trading se totiž aktuálně nachází podíl 2,41 %, resp. tedy přes 12,3 mil. akcií MONETA. Ty lze aktuálně ocenit na téměř miliardu korun. Ještě ke konci května přitom účet disponoval podílem 1,59 %. Zkrátka během zhruba jen dvou týdnů tak Tykač přikoupil přes 4,3 mil. akcií MONETA!

Přehled více než procentních účtů s akciemi MONETA v CDCP k posledním VH


Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Závěrem možno nadnést otázku možné právoplatnosti uplatnění hlasovacích práv jednotlivých společností/účtů, na kterých leží akcie MONETA. V úvodu měsíce totiž jak známo vstoupil v platnost zákon týkající se evidence skutečných majitelů. Dlouhodobě regulátorovi sice řada společností hlásí podíl v bance MONETA, v databázi evidence skutečných majitelů se však žádný subjekt ke včerejšku nenacházel. Nalézt šlo pouze 5 fyzických osob. A to členy představenstva banky coby zároveň akcionáře, resp. v přehledu ještě uvedený také Albert van Veen již vedení společnosti opustil (od 1. června ho nahradila Klára Starková).

Z hlediska aktuálního složení představenstva právě možno připomenout vlastnictví téměř 305 tis. akcií MONETA ze strany šéfa Spurného. Jan Friček, Jan Novotný a Carl Normann Vökt pak v souhrnu vlastní dalších zhruba 78 tis. akcií MONETA. Hlasovat pro akvizici tak dnes jistě bude dohromady min. 30 % všech vydaných akcií, když podíl PPF (Tanemo) přinejmenším podpoří s 0,075 % také představenstvo.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688