Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.05.2021 11:08:12

Pražská burza posílila pátý týden v řadě, ERSTE již není letošní nejrůstovější emisí


Navzdory nadpolovičnímu množství ztrátových emisí si pražská burza také v uplynulém obchodním týdnu dokázala udržet pozitivní směrování a dle indexu PX tak navýšit svá téměř 10letá maxima. Index nakonec posílil o 0,4 %, když přitom vývoj negativně ovlivnily také rozhodné dny pro nárok na dividendy u obou rakouských titulů. Po „očištění“, tedy dle dividendového indexu PX-TR pražská burza posílila nakonec o 0,9 %, když se daný indexúterý vůbec poprvé v historii podíval nad hranici 2 300 bodů.

Titulem týdne se staly akcie CZG, které na sever prvotně nasměrovalo poměrně překvapivě pouhé oznámení dokončení akvizice americké společnosti Colt. Ve čtvrtek zveřejněné výrazně růstové hospodářské výsledky za úvodní čtvrtletí roku, společně vlastně s vylepšeným výhledem, pomohlo zisky navýšit. Navíc zřejmě pomáhá blížící se již dříve avizovaná dividenda 7,50 . V pondělí společnost spustí distanční valnou hromadu, což by mělo poodkrýt přesné rozhodné datum pro nárok na navrhovaný požitek. V návaznosti na stanovy jej lze predikovat okolo 25. června.

 

Svou vahou však index PX vlastně již druhý týden v řadě nejvýrazněji podpořily akcie KB. Pokračovaly tak ve svém pozitivním vývoji v návaznosti na již v minulém reportu zmiňované vymanění z postranního kurzového vývoje. Pokračující nádech se odrazil opět v likviditě, tentokrát se titul v týdnu postaral dokonce o 36 % všech akciových obchodů pražské burzy!

Výrazným motorem byly opět akcie Avast mající v porovnání ještě vyšší váhu v indexu PX. Titul v domovském Londýně pokračoval v pozvolném umazávání ztrát nabraných v první polovině května.

Boj o kurzové zisky šlo pozorovat u volatilních akcií PHOTON ENERGY. Po pěti týdnech se jim to nakonec mírně podařilo. V Amsterdamu se v úterý uskuteční v sídle společnosti každoroční valná hromada, když tradičně asi účast minoritních akcionářů nelze příliš očekávat.

Již čtvrtý týden v řadě si naopak polepšily akcie O2, které se tak ve vidině dividendy dále mírně přiblížily svým novodobým historickým maximům (po odštěpení CETIN). V pátek odstartovala distanční valná hromada, která by hlasy majoritního akcionáře měla tradičně schválit všechny navrhované body včetně rovněž vlastně tradičního celkového požitku 21 . Připomenout lze stanovené rozhodné datum pro nárok na 21.6.

Na požitek zatím naopak musí zapomenout akcionáři společnosti KOFOLA. Nápojová firma svolala valnou hromadu na 28. června (ve stejném termínu jako ČEZ), nicméně rozhodnutí o rozdělení loňského zisku v návaznosti na dění v důsledku dopadů Covid-19 chce ponechat na později. Po mnoha letech svého působení v dozorčí radě oznámil odchod Petr Pravda. Do orgánu se dostane nově zřejmě rodinný příslušník šéfa společnosti, resp. Alexandros Samaras a také Ladislav Sekera, když se rozšiřuje počet členů dozorčí rady. KOFOLA zakončí v úterý po uzavření trhů svým reportem za 1Q vlastně výsledkovou sezónu na pražské burze.

U ČEZ se ukázalo, že v týdnu nakonec celkem čtyři manažeři prodávali na pražské burze firemní akcie získané z opčního programu. Pouze šéf Beneš si alespoň část akcií ponechal (více zde). V souhrnu tak manažeři v týdnu prodali zhruba 218 tisíc akcií ČEZ. Podpořili tím celkovou likviditu titulu, která dosáhla 927 mil. . Každopádně zájem investorů díky očekávané dividendě a vysokým cenám elektřiny na titulu vlastně přetrvává.

Jakoby poslední dny poklid na akciích MONETA rozvířila čtvrteční závěrečná aukce. V té vyměnily majitele akcie za 289 mil. . U titulu se pomalu blíží rozhodné datum 15.6. pro účast na valné hromadě, které bude rozhodovat o transakci s PPF. Právě i ze strany PPF pokračuje další prezentace možné budoucí projektované výhodnosti sloučení.

Akcie ERSTE si zhruba jen dva týdny mohly z indexu PX užívat označení letošního kurzového lídra. Korekce bankovního titulu v návaznosti na rozhodné datum na dividendu a především v týdnu vzlet akcií CZG navrátil zpět do čela právě zbrojní titul.

Z pravidelně sledovaných emisí se v týdnu nejztrátovější emisí staly mimo index PX stojící akcie PILULKA, které si nedokázaly polepšit již čtvrtý týden v řadě.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688