Jan Berka (Roklen24)
Akcie ve světě  |  21.05.2021 10:51:46

Ze dne na den v online světě. Pojišťovna pomáhá živnostníkům s chytrými technologiemi

Ze dne na den v online světě. Pojišťovna pomáhá živnostníkům s chytrými technologiemi

Jan Berka
10:51 21. května 2021
Zdroj: Depositphotos

Trh s pojistnými produkty se proměnil především v rámci podnikatelských rizik. Zásadní změnu vnímáme v tom, že se velká část podnikatelů stala ze dne na den závislá na online prostředí. Pandemie pak přinesla i rozšíření služeb o asistence. My jsme se s novou IT asistenční službou zaměřili například na živnostníky a jejich potřeby z oblasti chytrých technologií, řekl v rozhovoru obchodní ředitel Slavia pojišťovny Zbyněk Veselý.

Krize spojená s pandemií přímo volá po naplnění funkce pojišťoven. Jakým způsobem jste k pomoci ohroženým skupinám obyvatel a podnikatelů přistupovali?

Krizi jistě, jak z průzkumů vyplývá, nejvíce pocítili malé firmy s ročním obratem do jednoho milionu korun, tedy typicky živnostníci. A právě zejména na jejich podporu jsme se v poslední době zaměřili. Už jen proto, že Slavia pojišťovna je jako jediná na trhu ryze česká pojišťovna v de facto rodinném vlastnictví, je pro nás vnímání potřeb českých menších podnikatelů velmi důležité. Již v polovině loňského roku jsme ve spolupráci s Asociací malých a středních podnikatelů uvedli na trh nový produkt Živnostník, který je jim šitý na míru. Byl vytvořen tak, aby byl moderní a maximálně uživatelsky dostupný, tedy pojištění lze uzavřít online během několika minut a veškeré detaily mít poté k dispozici přehledně na jednom místě. Uváděli jsme ho na trh prakticky na začátku turbulencí způsobených koronavirem, a proto jsme byli připraveni na nutné změny a další inovace v tomto produktu, které postupně nasazujeme.

Jak se proměnil trh s pojistnými produkty vlivem pandemie?

Trh s pojistnými produkty se proměnil především v rámci podnikatelských rizik. Jak už jsem zmiňoval v předchozí otázce, zásadní změnu vnímáme v tom, že se velká část podnikatelů stala ze dne na den závislá na online prostředí. Některé z nich pak třeba prodej přes e-shopy doslova zachránil před krachem. Dále pak došlo k největší obměně podstaty živností, což mě vede zpět k Vaší předchozí otázce o naplnění funkce pojišťoven: Nastala ideální doba pro pojišťovací služby přímo na míru klientům. Majitelka obchodu s konfekcí si otevřela e-shop. Místní mikro-pivovar se zaměřil na rozvoz domů. Autobazar Vám nyní dopraví auto až ke dveřím. Tyto změny v daných oblastech podnikání dramaticky proměnily i rizika. Na změnu či update svého pojištění však podnikatelé začínají přicházet jen pozvolna.

Zbyněk Veselý, obchodní ředitel Slavia pojišťovny, zdroj: Slavia Pojišťovna
Zbyněk Veselý, obchodní ředitel Slavia pojišťovny, zdroj: Slavia Pojišťovna

Letos jste představili novou IT asistenční službu. Jak tento nápad vznikl a co všechno služba řeší?

Zde rovnou mohu navázat na předchozí otázku k proměně trhu s pojistnými produkty, jelikož vlivem pandemie jistě došlo také k jejich rozšiřování o nejrůznější asistence. Ať už se jedná o cestovní pojištění, pojištění domácnosti či podnikatelské pojištění, kvalitní asistenční služba byla zejména v této nelehké době pro spoustu klientů stěžejní. Malý příklad z jiné oblasti: Před COVIDem měl jen sporadicky někdo důvod volat asistenční službu při cestovním pojištění. Nyní je otázka, jaká pravidla a omezení v cestovních destinacích právě platí, relevantní prakticky pro každého. O novou IT a elektro asistenční službu jsme nejprve rozšířili pojištění občanského majetku, a to zejména v reakci na potřeby lidí více pracovat z domova. Služba pomůže klientům se zprovozněním chytrých technologií a elektroniky, jejich obsluhou či zajištěním adekvátního servisu.

Nedávno jste zákaznickou skupinu IT asistenční služby rozšířili o živnostníky a drobné podnikatele. Jaké problémy tato skupina obvykle řeší?

K rozšíření produktu Živnostník o IT asistenci jsme se rozhodli nejen z důvodu velkého zájmu v rámci pojištění občanského majetku, ale také kvůli čím dál větší závislosti podnikatelů na online prostředí. Bez chytrých technologií a internetu se dnes neobejde již žádná firma a asi každý podnikatel se setkává se situacemi, kdy musí zřídit firemní e-mailové účty, založit uložiště dat či zabezpečit techniku pomocí antivirového programu. Ne každý má však kolem sebe někoho, kdo mu v případě, že si neví rady, pomůže. V rozšířenější variantě IT Premium pak služba poskytuje prakticky externího IT pracovníka. Obsahuje pomoc při zprovoznění a údržbě EET, záchraně dat ze zařízení, založení webových stránek, instalaci a nastavení IT techniky nebo reinstalaci operačních systémů.

Kolik živnostníků už využívá asistenční službu? Splnil jejich zájem Vaše očekávání?

Jedná se o novinku letošního roku, asistenční službu pro domácnosti využívá již několik tisíc klientů, IT asistenci pro živnostníky jsme zavedli nedávno, proto počet klientů z řad živnostníků je zde nižší. Šli jsme naproti jasnému trendu, takže naše očekávání produkt postupně naplňuje.

Jak velký tým vyřizuje IT dotazy/požadavky Vašich klientů?

Rád bych zmínil, že největším přínosem této služby je, že na druhé straně telefonu nesedí klasický operátor či operátorka, ale rovnou odborník na IT techniku s velmi širokým záběrem dovedností. Díky tomu je schopen většinu problémů začít okamžitě řešit, případně poskytnout prvotní užitečné rady. Navíc k poskytnutí pomoci je tým těchto specialistů schopen využít mnoha dostupných prostředků dle schopností klienta. Pomoc tedy lze poskytnout i například pomocí fotek zaslaných MMS nebo emailem, případně prostřednictvím videohovoru, přes aplikace jako Whatsapp nebo přes vzdálené připojení. Jedná se o asistenční službu, která je k dispozici v pracovní dny od 9:00 do 19:00 hodin na telefonu 255 790 263 a pro naši pojišťovnu ji zajišťuje externí firma. Její tým funguje dynamicky, což znamená, že v případě zvýšeného počtu dotazů se i rozšíří tým IT specialistů, kteří jsou klientům k dispozici.

Plánujete asistenční služby ještě dále rozšiřovat?

Co se asistenčních služeb týče, myslím, že právě touto inovací reagující na potřebu lidí a podnikatelů více využívat IT techniku a pohybovat se ve světě online, dokážeme klienty již kvalitně obsloužit a pomoci jim v nesnázích. Samozřejmě, že letos novinky budou, například v oblasti cestovního pojištění v souvislosti s nemocí COVID-19. Neustále sledujeme dění na trhu i měnící se potřeby klientů, a právě díky naší pružnosti jsme schopni v relativně krátké době zareagovat a přijít s novou pomocí.

Zbyněk Veselý: V roce 1994 startoval svou kariéru jako pojišťovací poradce a o rok později v roli manažera týmu poradců pro finanční plánování v životní pojišťovně Nationale Nederlanden. V dalších letech působil na mnoha významných pozicích v tuzemském pojišťovnictví, například jako generální ředitel Komerční pojišťovny, člen představenstva a obchodní ředitel Allianz pojišťovny, místopředseda představenstva a obchodní ředitel UNIQA pojišťovny či NN pojišťovny. Jeho dalším působištěm byla AXA pojišťovna, kde zastával post poradce představenstva. Od října 2020 je obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

Rozhovory

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688