Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  13.01.2003 15:25:58

KCP: Intra-day obchodování a jeho rizika

Intra-day obchodování a jeho rizika

 

Tento materiál je určen pro:

Všechny investory, kteří hodlají spekulativně obchodovat prostřednictvím intra-day obchodní strategie

 

Najdete zde:

·        Co je intra-day obchodování;

·        Jaká z něj plynou rizika;

·        Základní principy používání této obchodní strategie;

·        Doporučení Komise pro ty, kteří hodlají začít s intra-day obchodováním.

 

 

Co je intra-day obchodování?

 

Tzv. intra-day obchodování je strategií, při níž investor nakupuje a prodává shodné cenné papíry nebo jiná aktiva v průběhu jednoho nebo nejvýše několika málo obchodních dní. Investor tedy nakoupí v jeden den určité množství cenných papírů (příp. deviz, komodit) a ještě týž nebo následující den je opět prodá. Investor obvykle očekává zisk z vystižení krátkodobých výkyvů kurzů cenných papírů nebo trendů vývoje kurzů, často využívá metody technické analýzy cenných papírů.

 

Úspěch při využívání strategie obchodování intra-day předpokládá hluboké znalosti problematiky finančního trhu

 

Investor musí při intra-day obchodování mít poměrně hluboké znalosti zejména o fungování trhů cenných papírů, technik a strategií obchodování. Navíc by měl investor vědět, jak funguje obchodník s cennými papíry, který investorovi přístup na trhy zprostředkovává, zejména jakým způsobem zpracovává a provádí pokyny, které mu investor zadává a jaká jsou pravidla konkrétního trhu, na němž bude obchodovat. Během prodlevy mezi okamžikem, kdy investor podá pokyn obchodníkovi, a okamžikem, kdy obchodník podá pokyn na trh se totiž na trhu mohou objevit nové podstatné informace, které mohou významně změnit tržní situaci.

 

Intra-day obchodování může být extrémně rizikové

 

Obecně není tato strategie vhodná pro investory s omezenými finančními zdroji, nízkými investičními zkušenosti ani pro investory, kteří vyžadují ochranu svých prostředků před rizikem ztráty. Tzv. day-trader musí být připraven nést možnou ztrátu všech prostředků, které na tuto strategii vyčlenil. Rozumný investor by proto nikdy neměl na intra-day obchodování používat celoživotní úspory, peníze z půjček a úvěrů, rezervy pro naléhavé výdaje, na pořízení bydlení či automobilu, ani prostředky určené pro hrazení běžných výdajů.

 

Tuzemští investoři podle zjištění Komise obchodují intra-day obvykle na zahraničních trzích. Jako příklad lze v této souvislosti zmínit údaje americké Národní asociace obchodníků s cennými papíry (NASD), které ukazují, že investování částky nižší než 50 000 USD (tj. zhruba 1 600 000 ) významně snižuje pravděpodobnost, že intra-day investor nakonec skutečně vydělá. Samozřejmě ani investice vyšší než 50 000 USD nijak nezaručuje úspěch.

 

Náklady na intra-day obchodování na poplatcích jsou vždy vysoké, a to i tehdy, jsou-li poplatky za jednotlivý obchod nízké

 

Obchodování v průběhu dne je agresivní obchodní strategií s velkým množstvím provedených obchodů, přičemž investor přitom platí poplatek za každý jednotlivý obchod. Celkové výdaje za poplatky tedy mohou podstatně prohloubit ztrátu investora nebo významně sníží jeho zisk.

 

Například při poplatcích 20 USD za obchod, při 220 obchodních dnech v roce a při 4 obchodech denně musí investor obchodováním vydělat alespoň 17 600 USD ročně, tzn. více než 560 000 , jen aby uhradil poplatky makléřské společnosti. Investoval-li investor 1 000 000 , musel by jeho roční zisk přesáhnout 56%, aby se jeho investice udržela nominálně na stejné výši.

 

Je třeba si uvědomit, že investor o zisk bojuje proti profesionálním, licencovaným makléřům, pracujících se zázemím obchodníků s cennými papíry a investičních bank z celého světa

 

Investor by měl předtím, než začne sám obchodovat, získat dostatečnou zkušenost s obchodováním prostřednictvím důvěryhodných licencovaných obchodníků s cennými papíry. Poskytovat investiční službyČeské republice jsou oprávněny pouze osoby s povolením Komise pro cenné papíry, jejichž seznam je možno nalézt na internetové adrese www.sec.cz. Existenci licence obchodníka s cennými papíry lze ověřit rovněž telefonicky na tel. č. 2 210 96 112 nebo 2 210 96 113.

 

Investor by si měl být stále vědom, že za určitých okolností může být obtížné nebo nemožné investici v cenných papírech či cizích měnách převézt zpět na hotovost v korunách nebo tato směna nemusí být možná rychle či za rozumnou cenu. Taková situace může nastat například pokud akciové trhy najednou rychle klesají, nebo když je obchodování zastaveno dozorovou institucí (Komisí pro cenné papíry) v důsledku vzniku zásadních  informací nebo neobvyklé aktivity na trhu. Platí zde zásada, že čím je aktivum volatilnější (čím častěji a výrazněji se mění jeho cena), tím větší je pravděpodobnost, že při provádění transakce nastanou problémy.

 

Samozřejmě kromě výše zmiňovaných rizik, která jsou při obchodování na finančních trzích vždy přítomná, může ztráta investora nastat také v důsledku selhání obchodních systémů nebo příslušného komunikačního prostředku, který využívá pro podávání pokynu a sledování jejich provedení, a podobně.

 

 

Doporučení pro intra-day obchodování

 

Před začátkem obchodování s použitím této strategie Komise doporučuje každému investorovi seznámit se s jejími materiály Desatero investora a Investice přes internet, které jsou k dispozici na její webové stránce v sekci Rádce investora.

Pokud se chystáte obchodovat prostřednictvím intra-day obchodní strategie, doporučuje Komise dále věnovat pozornost následujícím skutečnostem:

 

·        Buďte připraven, že můžete utrpět ztráty. Day-tradeři v prvních měsících své činnosti obvykle utrpí určité ztráty a mnoho z nich zisku vůbec nikdy nedosáhne. Proto obchodujte jen s těmi prostředky, jejichž ztrátu si můžete dovolit.

 

·        Day-trading není „investování“ v pravém slova smyslu. Day-tradeři sedí před počítačem, sledují pohyby kurzů cenných papírů a jejich cílem je zachytit okamžik těsně předtím, než se začne kurz pohybovat. Samozřejmě nevědí, kam se kurz pohne, ale doufají, že se tak stane. Z těchto pohybů a úspěšnosti jejich předvídání potom plyne jejich úspěšnost. Opravdoví day-tradeři si neponechávají na účtu žádné cenné papíry přes noc, a to kvůli velkému riziku, že se jejich kurz ze dne na den radikálně změní.

 

·        Day-trading je velmi stresující, nákladná a časově náročná činnost. Day-tradeři musejí během celého obchodního dne sledovat kurzy, kotace a tržní pohyby, což je velmi obtížné a klade vysoké nároky na jejich soustředění. Intra-day obchodování je také velmi nákladné vzhledem k velkému objemu poplatků placených obchodníkům a vzhledem k nutnosti adekvátního školení a vybavení pro tuto činnost. Day-trader by vždy měl předem vědět, kolik musí vydělat, aby pokryl alespoň své náklady.

 

·        Day-tradeři jsou často závislí na půjčování prostředků nebo nakupování cenných papírů na úvěr (margin). Půjčování peněz k obchodování s cennými papíry je vždy velmi riziková záležitost. Day-trading strategie často využívá pákového efektu z půjčených prostředků a to je důvodem, proč mnoho day-traderů přišlo o své prostředky a skončili v dluzích. Proto by každý day-trader měl dobře znát, jak funguje obchodování s cennými papíry na úvěr (margin). Další informace k této problematice lze získat na stránce Komise v sekci Rádce investora.

 

·        Nevěřte slibům snadných zisků. Před zahájením obchodování přes konkrétního obchodníka se ujistěte, kolik jeho zákazníků vydělalo a kolik jich utrpělo ztrátu. Jestliže to obchodník neví nebo to nechce sdělit, zvažte velmi důkladně riziko, které plyne z vaší neznalosti.

 

·        Dejte pozor na „hot tipy“, „zaručené zisky“ a „rady expertů“ publikované v tisku a na internetu. Některé webové stránky vydělávají na tom, že poskytují investiční doporučení a jiné tipy za úplatu. Znovu je třeba připomenout, že není vhodné věřit takovým „hot tipům“ a doporučením bez důkladného prověření jejich zdrojů. Zeptejte se také vždy, jestli jsou tyto zdroje placené za poskytování informací.

 

·        Pamatujte na to, že různé výukové kurzy, školení a literatura o day-tradingu nemusí být objektivní. Je vhodné zjistit, zda přednášející, lektor, školitel nebo autor příručky nemá zisk z toho, že začnete obchodovat prostřednictvím day-trading strategie.

 

·        Prověřte si společnosti – obchodníky s cennými papíry, prostřednictvím, kterých hodláte obchodovat. Každý obchodník s cennými papíry musí mít licenci příslušného regulátora. V České republice je to Komise pro cenné papíry a na trzích v USA, kde se day-trading nejčastěji používá, je to US Securities and Exchange Commission (US SEC) nebo lokální regulátoři v jednotlivých státech USA. Informace o licencovaných obchodnících lze získat na webových stránkách těchto regulátorů.  

 

Komise upozorňuje všechny investory na shora uvedené skutečnosti a současně je tímto nabádá k obezřetnosti při rozhodování o této investiční strategii. Je důležité mít stále na zřeteli, že intra-day obchodování může také vést k velkým a rychlým finančním ztrátám.

 

 

 

Další informace:

·        na stránce Komise http://www.sec.cz/script/web/Guide.asp

·        na stránce United States Securities and Exchange Commission (US SEC)

http://www.sec.gov./investor/online.shtml

 

 

Komise pro cenné papíry

P.O. Box 208

Washingtonova 7

111 21 Praha 1

 

Internet:           www.sec.cz

E-mail: podatelna@sec.cz

Telefon:            2 210 96 111

Fax:                 2 210 96 110

Zelená linka (zdarma) pro hlášení stížností a podnětů na prošetření: 800 160 170

Telefon pro ověřování platnosti licencí a na dotazy: 2 210 96 112

 __________________________________________________________

AliaWeb: Od kolika % se Vám vyplatí Day-trayding (Intraday obchody) u Vašeho brokeraČR/USA/DE ?

 

Tematická zpráva: KCP: Obchodování na úvěr (margin) a jeho rizika! 


 





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.07.2016May Day, May Day, May Day Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.02.2005ADRE - titul vhodný pro pravidelný intra-day short-selling Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
13.01.2003KCP: Obchodování na úvěr (margin) a jeho rizika! Václav Horák (AliaWeb)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688