Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.05.2021 17:53:00

Směrem k dalším rekordům

Je to již řadu let, co jsem tu porovnával výsledky jedné studie zaměřující se na QE s odkupy. Ona studie se totiž snažila odhadnout, jak zvedá QE poptávku po akciích a tehdy mi vycházelo, že odkupy na akciích hrají výrazně vyšší roli než Fed. Jsou ale samozřejmě mincí o dvou stranách a určitě ne fundamentálním obědem zadarmo. Dnes o aktuální odkupové situaci a pár poznámek k ní.

1. Nové rekordy: Následující graf ukazuje vývoj objemu schválených odkupů na US trhu. Finanční krize přinesla konec jednoho cyklu. Rok 2020 přinesl v dalším cyklu znatelný pokles, ale čísla pro rok letošní naznačují, že žádný propad k číslům zaznamenaným třeba v roce 2009 se konat nebude. Naopak – zdá se, že míříme k rekordnímu maximu.
1
Zdroj: Twitter

2. Odkupy přínosem? Odkupy přispívají k poptávce po akciích, z mého pohledu je ale v delším období rozhodující, jak se promítají do finanční struktury firmy, její finanční stability, zdraví, a tudíž hodnoty. Tedy právě onen fundament. Vezměme si extrémní příklad: Hodně zadlužená firma s nevalným výhledem rozhodne, že provede mohutný program odkupů financovaný dalšími dluhy. Třeba proto, aby „potěšila“ akcionáře zklamané tím, jak se vyvíjí výsledky společnosti. Tyto odkupy jsou samy o sobě dodatečnou poptávkou po akciích firmy. Jenže proti ní toto rozhodnutí postaví pokles poptávky/růst nabídky akcií na trhu od investorů, kteří budou tento krok hodnotit negativně, protože ještě výrazně zvýší rizikovost společnosti a jejích akcií.

V souvislosti s fundamentem bývá někdy zmiňováno, že odkupy snižují počet akcií, a tudíž zvyšují zisky na akcii. A pokud zůstane stejné PE, hodnota akcií by měla vzrůst. Jinak řečeno, pokud jsou celkové zisky například 10 a firma má dvě akcie, zisky na akcii EPS jsou 5. Pokud se titul obchoduje s PE 10, cena akcie bude 50. Firma pak ohlásí odkup jedné akcie a trh se zaraduje, že nyní budou zisky na akcii 10 a s PE ve výši 10 bude cena zbylé akcie 100 . K tomu ještě ona vyšší poptávka po akciích na trhu. Tato úvaha má ale dvě slabá fundamentální místa (i když možná někdy ignorovaná).

Za prvé, odkupy musí být něčím financovány. Pokud to budou nové dluhy, celkové zisky klesnou o nové úrokové náklady. Pokud to bude hotovost držená v rozvaze, celkové zisky klesnou o nižší příjmy z této hotovosti. Byť v prostředí minimálních sazeb marginálně, ale hovořím o principu.

Za druhé, zvýší se rizikovost akcií. Pokud budou odkupy financovány novým dluhem, zvýší se finanční páka a investoři by měli od zbývající akcie požadovat vyšší návratnost. Pokud bude odkup financován hotovostí, zvýší se rizikovost celkových aktiv – poklesne váha v podstatě bezrizikové hotovosti. A opět by tu měla být vyšší požadovaná návratnost.

V dokonalém světě bez daní by dokonce PE kvůli vyššímu riziku kleslo přesně tak, že by hodnota akcie zůstala stejná (kleslo by z 10 na 5).

3. Jak daleko od optima? K odkupům by toho šlo napsat habaděj, ale tohle jsou tak ty hlavní věci, které jsem zde chtěl zmínit. Nabízí se samozřejmě ještě otázka, jak je na tom trh nyní – není situace po mohutné několikaleté vlně odkupů (a dividend) podobná příkladu, který jsem uvedl výše? Ten příklad ukazuje, že do značné míry je to otázka míry zadlužení. Následující graf ukazuje poměr čistých dluhů k EBITDA v USA a v Evropě. Vývoj v následujících měsících a letech může přinést obrat už kvůli očekávaným vyšším ziskům (viz i situace po roce 2009). Ale minimálně z historického hlediska na nějakých konzervativních úrovních nejsme. Také směrem k dalším rekordům?
2
Zdroj: Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688