Redakce (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.04.2021 16:48:54

Langmeier: Arca je černá banka, podáme podnět k Městskému státnímu zastupitelství v Praze


Úpadek investiční skupiny Arca Investments se předvčerejším usnesením Vrchního soudu v Praze na první pohled výrazně posunul. Tedy alespoň v tom, že insolvenční řízení bude probíhat v České republice. Stále ale zůstává mnoho neznámých. Když se na aktuální dění podíváme detailněji, pak je zrušení rozhodnutí Městského soudu v Praze o tom, že Česká republika není místně příslušná pro úpadek Arca Investments, jediným konkrétním výsledkem tohoto usnesení Vrchního soudu.

Jak upozorňuje JUDr. Jan Langmeier, jehož advokátní kancelář Langmeier & Co. zastupuje část věřitelů Arca Investments, nyní se bude u Městského soudu v Praze řešit celá řada dalších věcí. „Nevíme, zda půjde o hlavní, nebo místní insolvenční řízení. Nevíme, jakým způsobem bude úpadek probíhat, zda bude povolena reorganizace, zda proběhne konkurs. A v neposlední řadě stále nevíme, jak se soud postaví k naší argumentaci, že Arca Investments fungovala jako takzvaná černá banka a mělo by se k ní tak i přistupovat,“ vyjmenovává další neznámé Jan Langmeier.           

Právě otázka, zda se má k Arce přistupovat jako k černé bance, a insolvenční řízení tak má probíhat podle pravidel řešení úpadku pro finanční instituce, nebyla dle Jana Langmeiera v usnesení Vrchního soudu vůbec řešena. „V usnesení byl této otázce věnován jeden odstavec, který ale vlastně jen konstatoval, že Arca Investments není banka, protože nemá licenci. To je ale čistě formalistické konstatování. My jsme nikdy neříkali, že Arca Investments je subjekt s bankovní licencí. Tvrdíme naopak, že Arca je černou bankou, nebo chcete-li shadow bank. Tedy že se jako banka chovala, ale neměla licenci, přičemž – jak je zjevné – především orgány dohledu nad unijním finančním trhem ji nevěnovaly patřičnou pozornost. Primárně Národní banka Slovenska si tak nechala prakticky pod nosem vyrůst černou banku, dohled následně neřešila ani Česká národní banka. To považujeme za selhání, které by mělo být napraveno.“         

Advokátní kancelář Langmeier & Co. ve spolupráci s Radkem Vojtkem, Ph.D., proto dnes znovu podává návrh k Městskému soudu v Praze, ve kterém předkládá argumenty, podle kterých se má k Arca Investments přistupovat jako k finanční instituci. A nejen to. 

„Připravujeme podnět jak k Městskému soudu, tak přímo na Městské státní zastupitelství v Praze, aby se právě státní zastupitelství začalo případem Arca Investments zabývat. Jedná se o největší pád podobné skupiny v historii České republiky a my považujeme za nezbytné, aby se řádně vyšetřilo, proč k němu došlo a zda se tu neodehrálo zanedbání dohledu, či zda nedošlo ke spáchání trestného činu. Stejně tak podáme oficiální podnět k Národní bance Slovenska a České národní bance, aby se případu konečně věnovaly,“ popisuje další kroky v případu Jan Langmeier.      

Langmeier & Co., advokátní kancelář s.r.o.
JUDr. Jan Langmeier, advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688