Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.04.2021 06:28:04

MONETA – z banky při dobrovolném odkupu vycouval jeden odpůrce transakce s PPF. Dnes valná hromada


úterý 20. dubna došlo k vypořádání zbylé vlastně větší části dobrovolného odkupu ze strany skupiny PPF, resp. společnost Tanemo se tak nově s podílem 28,37 % stala největším akcionářem MONETA Money Bank (dále jen MONETA). Následná regulatorní hlášení kvalifikovaných akcionářů, kteří nabídky společnosti Tanemo využili, začala před valnou hromadou poodhalovat aktuální akcionářskou strukturu. Připomenout lze, že dnešního setkání akcionářů se mohou zúčastnit ti, kteří akcie vlastnili k 21. dubnu.

Jak už jsme dříve informovali v pravidelném týdenním reportu o dění na pražské burze, ještě před 20. dubnem svůj podíl dále snížila Goldman Sachs, která byla letos asi největším volatilním akcionářem banky. Připomeňme, že po lednovém oznámení zájmu skupiny PPF totiž následně americká banka během krátké doby výrazně navýšila podíl v MONETA překvapivě až na 12,3 %. Poměrně až záhadný vývoj, když v daném období téměř žádný z kvalifikovaných, a tedy větších více než procentních akcionářů, změny podílu nereportoval. A likvidita titulu na pražské burze samozřejmě žádné velké skokové změny neumožňovala. Goldman Sachs se každopádně následně postupně vlastně akcionářsky vrátila na úrovně z podzimu loňského roku. Ke 12. dubnu vlastnila sotva jen 15,2 mil. akcií MONETA, resp. díky i vlastnictví nevýrazného množství swapů na akcie banky, její celkový podíl klesl již pod hranici 3 % na 2,98 %.

Zmínit lze ještě také k 14. dubnu pokles podílu na nulu britské Legal & General Investment Management, u které jen na sotva měsíc možná někdo podíl jen „zaparkoval“. Firma v bance historicky nefigurovala a k 19. březnu se stala nepřímým majitelem 15,13 mil. akcií (1 %), kterého se tedy před dvěma týdny následně zase zbavila...

Podobně by šlo nahlížet i na z jednoho z největších institucionálních alternativních správců aktiv na světě skupinu Sculptor Capital, která se mezi kvalifikovanými akcionáři banky MONETA ocitla prvně až letos počátkem února. Její podíl se začátkem března vyšplhal až nad 3 %. Při vypořádání první tranše odkupu 24. března klesl na 2,82 %, při druhé pak k 20. dubnu na 0,71 %.

BlackRock zůstává

BlackRock coby historicky tradičně jeden z největších akcionářů banky MONETA (v roce 2017 dokonce více než 7%) se odkupu zúčastnil maximálně jen okrajově. U světově největší investiční skupiny šlo totiž letos vysledovat změny v rozmezí vlastnictví cca 4-5 % spíše ale na základě čistě obchodní aktivity. Její poslední hlášení udávalo k 21. dubnu pokles z předchozích 4,21 % na 4,03 %.

Norové již nejsou kvalifikovanými akcionáři

V úvodu k zmiňovanému „rozhodnému“ 20. dubnu pokles podílu pod procentní hranici oznámila Norges Bank. Jinými slovy norský „ropný fond“ se mezi kvalifikovanými akcionáři prvně objevil již v roce 2017. Jeho angažovanost se pak zvyšovala zejména v posledních 2 letech. Letos v lednu se pak dostala až na 2,72 %. Růst ceny akcií MONETA k hranici 80 však evidentně přispěl k postupným prodejům a nejspíše se Norges Bank s části podílu přihlásila i do dobrovolného odkupu společnosti Tanemo. K 20. dubnu se podíl Norů smrskl již jen na sotva 0,62 %, resp. zhruba 3,14 mil. akcií MONETA.

Letošního růstu akcií MONETA využil k odprodeji části podílu také světově nejstarší státní fond Kuwait Invest Authority. Šejkové přitom zejména v loňském roce začali dále navyšovat podíl v bance, když při jarním kurzovém pádu akcií MONETA vlastně ředili své nákupní ceny. Podíl se dle jejich účtu v CDCP koncem loňského roku vyšplhal až na 2,12 %. Letos naopak začal klesat a v březnu fond nahlásil pokles pod procentní hranici. Nicméně na titul úplně nezanevřeli. Z jejich hlášení lze vysledovat v dubnu řadu změn oscilujících právě okolo procentního podílu.

Templeton z banky téměř vycouval

Na v lednu oznámený zájem skupiny PPF týkající se banky MONETA kromě společnosti Petrus Advisers tehdy negativně reagovala také Franklin Templeton Investments. Na rozdíl od prvně jmenované, která se dle všeho pouští do „boje“, Templeton se rozhodl vlastně za kurz 80 své více než 4leté působení v bance z většiny ukončit. Místo v minulosti hlášeného podílu 1,72 %, totiž klesl podíl skupiny k 21. dubnu na 0,16 %. Zkrátka na jen 827 tisíc akcií MONETA.

Valná hromada aneb protinávrh Petrus Advisers

Dnes od 10 hod. se ve Společenském centru Bethany na Praze 4 při valné hromadě banky začne reálně ukazovat rozložení akcionářských sil. „Síla“ skupiny PPF bude znát především v kontextu, jaká bude celková účast akcionářů. Jak známo, každopádně dnešní valná hromada má na programu vlastně jen tradiční body. Navrhovaná akvizice a následná fúze Air Bank a dalších společností ze skupiny PPF má být projednávána až v následujících týdnech. Transakce však dnes jistě nezůstane úplně stranou…

Jak již bylo zmíněno, společnosti Petrus Advisers s transakcí s PPF nesouhlasí. V návaznosti dokonce začala podíl v bance MONETA letos navyšovat a dle posledního regulatorního hlášení disponuje celkem více než 26 mil. akcií, resp. 5,09 % podílem na hlasovacích právech. Měla by tak být vůbec druhým největším akcionářem banky MONETA. Ukázalo se, že část akcií drží prostřednictvím Raiffeisenbank a na dnešní valné hromadě by ráda prosadila do dozorčí rady svého zástupce. Místo toho, aby byl na další funkční období znovu zvolen bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, navrhuje paní Nicolu Northway. Ta působila v manažerských pozicích například v globální právní firmě Baker McKenzie či Barclays. Představenstvo i dozorčí rada však nadále podporují znovuzvolení M.Singera…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Út 10:29Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)
20.12.2021Dnes valná hromada Monety k převzetí Air Bank Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688