Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.04.2021 17:13:59

Analytik Michal Křikava: U Komerční banky očekáváme výplatu dividendy nejvýše 24 korun později v letošním roce

Komerční banka dnes informovala o výsledku valné hromady, na které bylo rozhodnuto o převedení celého zisku z výsledku roku 2020 na účet nerozděleného zisku minulých let, jednodušeji řečeno jeho zadržení. To bylo mohlo investory vést k myšlence, že Komerční banka dividendu za předchozí období nevyplatí. Takový scénář neočekáváme, upozorňuje analytik Patria Finance Michal Křikava a objasňuje důvody dnešního rozhodnutí valné hromady KB.

„U Komerční banky očekáváme, že ji bude ve druhé polovině letošního roku regulátorem umožněna výplata dividendy max. 24 na akcii. Jde o proces posuzování ze strany ČNB, o kterém jsme informovali v březnu a který bude dokončen v průběhu 3Q21. Až poté se banky včetně KB dozvědí stanovisko regulátora, jakou dividendu mohou vyplatit. Valná hromada KB rozhodla v těchto mezích,“ vysvětluje Michal Křikava.

18. března jsme informovali, že Česká národní banka oznámila tuzemským bankám rámec pro výplatu dividend ze zisků za rok 2019 a 2020. "Stanovený kvantitativní limit umožňuje zohlednit nejen objem vygenerovaných zisků a maximální změnu v kapitálovém poměru, ale bere rovněž v úvahu kapitálovou vybavenost jednotlivých institucí," sdělila ČNB. Výchozí limit bude stanoven až ve vztahu ke konečným auditovaným výsledkům úvěrových institucí za rok 2020. Jejich návrhy ohledně dividend bude ČNB posuzovat individuálně, dodala centrální banka.

ČNB v první fázi stanovila rámec pro maximální dividendy na základě čtyř kritérií, uplatněna bude kapitálově nejméně náročná varianta. Ve druhé fázi posoudí ČNB rizika a obchodní model jednotlivých bank. V závislosti na výsledku může regulátor výslednou dividendu dále snížit. ČNB by měla informovat banky o výsledcích přezkumu v průběhu třetího čtvrtletí 2021, jak už v březnu uvedl analytik Michal Křikava.

České banky už znají rámec pro výplatu dividend #divi #KOMB #MONET - https://t.co/CkWrPWVgdU pic.twitter.com/UY6Ipc1Fpc

Komerční banka by na základě limitů uvedeného rámce a kalkulace Patrie neměla vyplatit dividendu vyšší než 24 na akcii. „Dividendový potenciál KB při robustní kapitálové přiměřenosti 22,3 procenta zůstává významně vyšší,“ upozornil Křikava.

Akcionáři Komerční banky na dnešní valné hromadě svým hlasováním schválili zprávu představenstva o podnikatelské činnosti banky a stavu jejího majetku za rok 2020 ve znění předloženém představenstvem. Tato zpráva je součástí Výroční zprávy banky za rok 2020.

Dále schválili právě řádnou účetní závěrku za rok 2020 a rozdělení zisku za rok 2020 tak, že celý zisk ve výši 6 928 610 374,90 bude převeden na účet nerozděleného zisku minulých let a konsolidovanou účetní závěrku za rok 2020. Účetní závěrky jsou součástí Výroční zprávy banky za rok 2020.

Valná hromada schválila také změnu stanov banky, které byly uvedeny do souladu s novelou zákona o obchodních korporacích.

Na návrh výboru pro jmenování valná hromada zvolila členy dozorčí rady pana Petra Dvořáka, pana Alvaro Huete Gomez, pana Giovanni Luca Soma a paní Jarmilu Špůrovou. Pan Giovanni Luca Soma byl též zvolen členem výboru pro audit.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688