Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.04.2021 13:37:16

Hněv fanoušků, politiků a fotbalového světa roztříštil plány na evropskou superligu


Evropská rebelská fotbalová superliga se rozpadla pouhých 48 hodin od plánů na její spuštění. Začali od ní upouštět její největší členové v reakci na zuřící sportovní úřady, politiky i fanoušky.

"Za současných okolností chceme přehodnotit nejvhodnější kroky k přetvoření tohoto projektu s přihlédnutím k našim cílům vždy nabídnout fanouškům co nejlepší zážitek a zároveň posílit solidární platby pro celou fotbalovou komunitu," uvedla Evropská Superliga ve svém prohlášení. Návrh byl „plně v souladu s evropskými zákony a předpisy,“ uvedla ve svém prohlášení Superliga.

Všech šest anglických klubů, které se projektu zúčastnilo, se z něj včera večer stáhlo. Manchester United, jeden z těchto šesti klubů, uvedl, že „pozorně vyslyšel reakci našich fanoušků, vlády Spojeného království a dalších klíčových zúčastněných stran“. Fotbalový klub Chelsea uvedl, že se stáhl poté, co zvážil „nejlepší zájmy klubu, našich příznivců a širší fotbalové komunity“.

K odchodu Chelsea došlo uprostřed protestu fanoušků na jejím londýnském stadionu. Manchester City byl první, kdo odešel, následoval Arsenal, Tottenham Hotspur a Liverpool. Odchod poloviny týmů spolu s vlnou odporu fotbalového světa i mimo něj Superligu téměř potopil. Podle dvou lidí obeznámených s vedením plánu (s podporou 4 miliard eur ze strany americké banky JPMorgan) proběhla krizová jednání ve snaze tento navrhovaný turnaj zachránit.

Toto plánované odštěpení odstartovalo bitvu s řídícím orgánem UEFA a národními ligami a vedlo k zásahům lídrů, jako byl i britský premiér Boris Johnson. Kromě zjevného plánu slíznout smetanu nejprestižnější evropské Lize mistrů jde také o kontrolu nad sportem, jehož finance vyčerpala pandemie.

Původně se šest týmů z Anglie, tři z Itálie a tři ze Španělska zapojily do návrhu na novou ligy počínaje srpnem. Všechny mají širokou fanouškovskou základnu, ale také značné dluhy a po roce stráveném hraním na prázdných stadionech se snaží vymačkat co nejvíce z vysílacích práv a podpořit tak příjmy.

UEFA označila novou ligu za „cynickou“ a mezitím prosazuje plány, jak Ligu mistrů vylepšit. V pondělí tato organizace zkoumala návrh financování britského správce aktiv ve výši 6 miliard eur, který by jej financoval, a reagovala tak na připravovanou Superligu.

Přesto to mohl být obrovský hněv, co přimělo některé kluby své plány přehodnotit. Kapitán týmu za Liverpool Jordan Henderson na Twitteru uvedl, že „se nám to nelíbí a nechceme, aby se to stalo“. A vzpoura mezi vysoce postavenými hráči a trenéry se objevila i v dalších klubech.

Majitel Liverpoolu John W. Henry, obchodník stojící za Boston Red Sox a The Boston Globe, vydal ve středu ráno kajícnou zprávu. "Chtěl bych se omluvit všem příznivcům a fanouškům fotbalového klubu Liverpool za narušení, které jsem způsobil v posledních 48 hodinách," řekl Henry. "Já sám jsem zodpovědný za negativitu vyvolanou v posledních pár dnech."

U Chelsea, kterou vlastní ruský oligarcha Roman Abramovich, se v úterý před večerním utkáním sešli stovky fanoušků, aby protestovali a skandovali „chceme naši Chelsea zpět“. Zápas se tím zpozdil o 15 minut, když se autobus s týmem nemohl dostat přes demonstranty.

Mezitím klub Manchesteru United oznámil, že se jeho místopředseda Ed Woodward chystá odstoupit. Woodward, hromosvod pro nespokojené fanoušky, byl klíčovým zastáncem Superligy. Poté následovalo prohlášení, že se tento klub z plánů stáhl.

Špatná dvanáctka

Dvanáct rebelujících klubů v pondělí uvedlo, že mají v úmyslu přibrat další tři stálé členy a každou sezónu nabídnout místa dalším pěti týmům. Těchto 20 týmů by hrálo mezi sebou a nabídlo tak alternativu k Lize mistrů.

To, co oponenty rozčílilo, byla uzavřená povaha tohoto plánu, kdy by 15 stálých klubů nikdy nemuselo čelit neúspěchu při kvalifikaci do tohoto turnaje. Liga mistrů je otevřena nejlepším klubům v každé zemi, a špatná sezóna může znamenat, že nějaký z těchto velkých týmů může chybět.

Superliga se už možná rozpadá i mimo Anglii. Španělské kluby Atletico Madrid a Barcelona by mohly být nyní také pro odstoupení, uvedl Telegraph. Francouzský klub Paris Saint-Germain již dříve řekl, že se do této nové soutěže nepřipojí. Předseda Nasser Al-Khelaifi řekl, že „fotbal je hra pro každého.“

Akcie Juventusu dnes klesají až o 13 %, Manchester United při úterním obchodování v New Yorku vymazal téměř všechnu svou rally vyvolanou Superligou, a to o 6 %.

1

Chelsea čelí právním překážkám stažení se z plánu, které bude třeba překonat, uvedla osoba, která je obeznámena s těmito plány. Na majitele Abramoviče dopadly negativní reakce a je znepokojen tím, že by Superliga mohla zastínit práci, kterou tento klub vykonal v boji proti rasismu a antisemitismu a pomoc komunitám zasaženým pandemií.

"Roman Abramovič spatřil váhu názoru fanoušků," řekl Kieran Maguire, lektor fotbalových financí na Liverpoolské univerzitě. "Vždycky si užíval, že ho fanoušci zbožňují, a musí cítit, že stažením se s nimi projeví solidaritu.“

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688