Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.04.2021 12:19:05

Bublina? Ano, a nesmíme si ji nechat ujít

Průzkum E*Trade Financial zjistil, že zhruba tři čtvrtiny retailových investorů věří, že trh je „zcela nebo částečně“ v bublině, což je nárůst o 3 procentní body oproti předchozímu čtvrtletnímu průzkumu. Ale zároveň vzrostl býčí sentiment, a to až na úroveň před pandemií na 61 %.

"Optimismus rostl, jak trh překonává historická maxima, očkování narůstá, pokračuje stimulační opatření a odhady zisků jsou vysoko," řekl Mike Loewengart, ředitel pro investiční strategie v této firmě.

1

Akcie jdou už více než rok na dračku a většinu této doby zněla varování před bublinou. Rostoucí podpora však už navýšila valuace na úrovně naposledy zaznamenané v éře dot-com bubliny a spolu s rostoucími výnosy se varovný sbor rozezněl tak hlasitě, že si toho všimli i drobní investoři. Ale většina jich to ignoruje, stejně jako když index S&P 500 vzrostl o 83 % z pandemických minim. Sází na to, že je třeba vydělat peníze, dokud vládní výdaje a Fed drží uvolněnou politiku.

Důsledně nakupovali, když se profíci stáhli a předčasně sázeli na akcie, které budou mít největší prospěch po návratu k normální ekonomické aktivitě. Podle údajů z VandaTrack vložili za posledních 12 měsíců do akcií průměrně 1,2 miliardy USD denně.

V některých kruzích vyvolává neúprosný nákup jednotlivými investory obavy, že se tato skupina stáhne a vytvoří tak riziko pro širší trh. Alokace vlastního kapitálu amerických domácností podle odhadu JPMorgan Chase pravděpodobně vzrostla na dubnových 40 %, překonala tak špičku dot-com a dosáhla na nejvyšší úrovně od počátku 50. let.

Už minulý roku vyvolávala u profesionálů akciová mánie drobných investorů obavy. Varovali, že jejich zapojení znamená, podobně jako na počátku milénia, přílišnou euforii. Podle údajů Bank of America byli jednotlivci čistými kupujícími akcií šest týdnů v kuse. To je v rozporu s profesionálními investory, kteří využili nedávné zisky k odprodeji pozic.

2

Zdroj: Bloomberg, E*Trade

Průzkum E*Trade oslovil téměř 1 000 retailových investorů, kteří na svých online makléřských účtech spravují alespoň 10 000 dolarů. Průzkum také ukázal, že téměř polovina jich věří, že ekonomika je v lepší kondici, což je nárůst o 15 procentních bodů oproti výsledkům z předchozího čtvrtletí. Ačkoliv ubyly obavy z rizik souvisejících s virem díky zavádění vakcín, obavy z volatility trhu se zvýšily a nyní jsou podle průzkumu největším rizikem pro portfolia investorů.

Zda retailoví investoři budou i nadále hrát na trzích velkou roli, bude podle Maxe Gokhmana, vedoucího alokace aktiv u Pacific Life Fund Advisors, záviset na tom, co se stane, když dojde ke smysluplné korekci.

"Co se stane, když pro tuto raketovou loď směřující na Měsíc nebude žádné nové palivo? Mnoho lidí s diamanty na rukou si možná uvědomí, že platili zbytečně moc za ubohou krychličku ze zirkonu,“ řekl Gokhman. "To, zda zůstanou na trzích i poté, určí dlouhodobý efekt maloobchodu."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688