pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  13.04.2021 00:00:00

Modernizace silnice II/366 z Křenova do Pohledů začne v srpnu. Kraj vyjde na 134 milionů korun

Další významnou investicí do silnic II. tříd v Pardubickém kraji je modernizace části silnice II/366 od křižovatky s I/43 v Hradci nad Svitavou přes Sklené, Pohledy až do Křenova na křižovatku s II/368. O výběru dodavatele na sedmikilometrový úsek, který obsahuje průtah Pohledy až po Křenov, rozhodla v pondělí krajská rada. Ekonomicky nejvýhodnější nabídka činí 134 milionů korun bez daně a 346 dní na realizaci stavby. Radní zároveň vyhlásili výběrové řízení na navazující úsek z Pohledů do Hradce nad Svitavou. Oba projekty jsou podpořeny dotací z Integrovaného regionálního operačního programu.

„V rámci modernizace téměř sedmikilometrového úseku z Křenova do Pohledů včetně průtahu obcí jsme vysoutěžili dodavatele, který nabídl výslednou částku 134 milionů korun bez daně oproti předpokládané hodnotě v projektové dokumentaci, která byla 324 milionů korun. Takto nízká cena překvapila i nás, a proto jsme se opakovaně dotazovali, stejně jako hodnotící komise, čím je pokles způsoben. Jedná se především o změnu technologie, kdy není nutné dehet obsažený v konstrukční vrstvě vozovky uskladnit a zlikvidovat, ale je možné jej vrátit zpět do konstrukční vrstvy. Tento postup výrazně šetří náklady, ale rozhodně nemá vliv na kvalitu výsledného díla, což dodavatel jednoznačně zaručil,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

Podle něj se navíc v rámci vyhodnocení nabídek prokázalo, že klást důraz také na délku realizace stavby, byl krok správným směrem. „Před několika lety jsme byli průkopníkem v zařazení doplňkového kritéria délky realizace stavby a s každým vyhodnocením soutěže se ukazuje, že to byl jednoznačně správný krok. V případě úseku PohledyKřenov jsme obdrželi nabídky od 330 do 683 dní, což je rozdíl od jedné do tří stavebních sezon,“ řekl hejtman Netolický.

 

Do výběrového řízení se přihlásilo celkem osm subjektů. „Obdrželi jsme nabídky s výslednou cenou bez daně od 134 do 252 milionů korun. Finančně nejvýhodnější nabídka byla zároveň, co se týká délky realizace, druhou nejrychlejší s rozdílem pouhých 16 dní. Stavba by tak měla být dokončena do 346 dní od předání staveniště, které plánujeme na 1. srpna. Pokud vše půjde podle předpokladů, stavba by měla být dokončena ve druhé polovině roku 2022,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

 

Vzhledem k délce stavby je celá modernizace rozdělena na tři etapy v celkové délce 6,9 kilometru. „Jedná se o kompletní modernizaci, což spočívá ve výměně konstrukčních a asfaltobetonových vrstev v šířce silnice minimálně šest metrů. Zároveň upravíme odvodňovací systém, doplníme dopravně-bezpečnostní prvky včetně přechodů pro chodce a směrových ostrůvků. Torzo alejí podél silnice bylo vykáceno a bude vysázena náhradní zeleň s převahou ovocných stromů. Samozřejmostí je upravení autobusových zálivů a zastávek s ohledem na požadavky dopravní obslužnosti,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

 

Na stavbu získá Pardubický kraj evropskou dotaci. „Byli jsme úspěšní v rámci 91. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, což pro nás znamená dotaci ve výši 60 procent z uznatelných nákladů. Zbývající část, tedy 40 procent, jde na vrub rozpočtu Pardubického kraje, který je na spolufinancování projektu připraven,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr. Ten také přiblížil vyhlášení výběrového řízení na úsek z Pohledů do Hradce nad Svitavou. „Předpokládaná hodnota této šestikilometrové modernizace činí 208 milionů korun bez daně. Při zkušenosti posledních výběrových řízení lze předpokládat, že výsledná částka bude nižší,“ sdělil Valtr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688