Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.03.2021 15:07:58, aktualizováno 28.03.2021 09:09:33

Čínští technologičtí giganti klesají pod tíhou americké i domácí regulace

Akcie technologických gigantů od Tencentu až po Alibabu klesaly poté, co americké regulační orgány oprášily hrozbu, že vyškrtnou největší čínské korporace z amerických burz. Čínské technologické společnosti přitom nejsou vystaveny jen tlaku ze zahraničí, ale také obavám z přísnější antimonopolní regulace na domácí půdě.

Akcie Alibaba dnes v Hongkongu klesly o téměř 4 % a připojily se tak k americkému výprodeji, který umazal z čínských technologických titulů více než 20 %, včetně Tencent Music Entertainment a iQiyi. Technologický index Hang Seng sestoupil na nejnižší úroveň od listopadu, pak ale uzavřel nižší pouze o 1,2 %.

Tencent, který se ve středu snažil zmírnit obavy investorů z dopadu rostoucího regulačního tlaku na jeho fintech divizi, klesl o 2,8 % a od lednového vrcholu už odmazal tržní hodnotu o více než 200 miliard dolarů. Po zveřejněných výsledcích za čtvrté čtvrtletí snížily makléřské domy, včetně Goldman Sachs, Macquarie a HSBC, Tencentu poprvé cenový cíl.

Baidu, vyhledávací gigant, který v Hongkongu debutoval teprve v pondělí, zakončil seanci o 9,7 % níže, zatímco konkurent Alibaby JD.com ztratil 3,6 %. Služba dovážky jídla Meituan, která v pátek ohlásí výsledky za rok 2020, se propadla o 1,6 %.

Tyto ztráty přišly po varování americké Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), že už činí kroky k tomu, aby přinutila účetní firmy umožnit americkým regulačním orgánům kontrolovat finanční audity zahraničních společností. Trestem za nedodržení pravidel veřejně obchodovaných firem pak bude vyloučení z burzy.

Zákon nazvaný Holding Foreign Companies Accountable Act schválila už administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Požaduje, aby zahraniční společnosti předložily určité dokumenty a prokázaly, že nejsou vlastněny ani kontrolovány vládním subjektem se zahraniční jurisdikcí. Čínské společnosti tak budou muset jmenovat každého člena představenstva, který je úředníkem čínské komunistické strany, uvedla ve středu SEC.

Tato hrozba zhoršila sentiment na čínském technologickém sektoru právě v době, kdy Peking proti těmto největším korporacím v zemi rozšiřuje opatření kvůli obavám z jejich rostoucího vlivu po letech relativně neomezené expanze.

"Sentiment utrpěl ránu poté, co čínské technologické akcie přes noc na Nasdaqu klesly" a ještě urychlily lokální důvody výprodejů, včetně nedostatku pozitivních překvapení na výsledcích Tencentu a obav z vládní regulace v tomto odvětví, uvedl Daniel So, analytik CMB International.

Ve středu Bloomberg News uvedl, že čínská vláda navrhla založit společný podnik s místními technologickými giganty, který by dohlížel na lukrativní data, která shromažďují od stovek milionů spotřebitelů. Tento předběžný plán, vedený Čínskou lidovou bankou, by znamenal výraznou eskalaci pokusů regulačních orgánů zpřísnit kontrolu nad internetovým sektorem v této zemi.

"Hlavním důvodem je stále valuace," uvedl Linus Yip, analytik First Shanghai Securities. "I po takto velkém poklesu není tento sektor levný. Nemyslím si, že technologické akcie v dohledné době obnoví vzestupný trend. Jakékoli špatné zprávy způsobí další výprodeje, ať už jde o pokles na Nasdaqu nebo o zprávy o čínské regulaci.“

Zdroj: CNBC, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688