Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.01.2021 11:41:00

Pražská burza v týdnu vymazala letošní zisky. Nejasnosti ohledně nové emise přetrvávají


Po předchozích poklesech se sice v úvodu týdne pražská burza pokusila o nádech, následně již jen opět ztrácela. Index PX zakončil na zhruba 1 017 bodech, když za celý týden pod tíhou většiny emisí odepsal výrazná 3 %. Více negativní týden zažila pražská burza naposledy na konci července.

Titulem týdne se jednoznačně staly akcie MONETA, které právě v pondělí napomohly k optimistické náladě na domácím trhu. Dokonce se krátce obchodovaly až za 79,40 , tedy v těsné blízkosti očekávaného dobrovolného odkupu až 20 %, potažmo 29 % akcií, ze strany PPF. Optimismus však postupně vyprchával a jak se ukázalo, zájmu o banku ze strany PPF někteří velcí akcionáři nejsou vůbec nakloněni. Ať už britská Petrus Advisers, která jak jsme před rokem informovali, se objevila mezi kvalifikovanými akcionáři, tak známější Franklin Templeton. Americká investiční skupina kritizuje ať už změnu akcionářské struktury tak především na dle ní problematickou strukturu nabízených aktiv ze strany PPF.

MONETA každopádně zároveň už nyní prochází výraznou změnou akcionářské struktury, když novým největším akcionářem (s 10,45 %) se překvapivě skokově stala Goldman Sachs. Přestože navýšení podílu muselo, vzhledem k likviditě na burze, proběhnout jinou cestou přímými obchody, žádný z velkých akcionářů zatím pokles podílu nereportoval. Naopak po několika měsících se zpět nad procentní hranici vlastnictví akcií MONETA navrátila holandská skupina NN Group.   

Banka MONETA po pátečním uzavření trhů svým zveřejněným stanoviskem vlastně otevřela dveře dobrovolnému odkupu akcií ze strany PPF. Očekávat lze vlastně obdobný krok i ze strany ČNB. Zahájení odkupu 8. února by tak vlastně nemuselo nic státcestě. Můžeme se však dočkat ještě překvapení, jelikož MONETA informovala, že mj. již před více než rokem byla oslovena jako potencionální akviziční cíl. Avšak dlouhodobé jednání zatím nevyústilo ve formální nabídku. Současná situace by však blíže nespecifikovaného zájemce mohla dle banky přimět k „akci“. Na titulu lze zkrátka očekávat nadále živo.


Nejvíce v týdnu ztratily akcie Avast, které vzhledem ke své váze v indexu byly zároveň největším negativním článkem. Titul zejména po středečním neudržení výrazné technické hranice v Londýně u 5 GBP zamířil prudčeji na jih, když v polovině týdne se globálně právě nejvíce technologie ocitly pod značným prodejním tlakem.

Druhým nejztrátovějším titulem se shodou okolností stal druhý londýnský titul STOCK. U něj však pokles z větší části ovlivnilo rozhodné datum na loňskou finální a zároveň také mimořádnou dividendu.

Stranou poklesu nezůstaly ani další emise. I přes zveřejněné nadprůměrné hospodářské výsledky, indikující minimálně zachování dividendy, došlo na  realizaci zisků na akciích O2. U titulu se teď v únoru bude čekat, zda firma po „tichém“ před výsledkovém období začne realizovat schválený odkup vlastních akcií. Navíc vzhledem k vidině dividendy se pokles titulu dá odhadovat za krátkodobou záležitost, potažmo aktuálně k více než 8 % dividendovému výnosu tedy příležitost k nákupu.

akciím ČEZ možno zmínit další realizaci jinak již ukončeného dřívějšího opčního akciového motivačního programu. Ředitelka útvaru řízení aktiv KE ČEZ Andrea Rottenbornová realizovala opce z roku 2017 a získala tak 10 tisíc akcií ČEZ za kurz necelých 425 . Obratem je ve čtvrtek prodala za průměrný kurz zhruba 517 . Zkrátka mnoha manažerům ČEZ se začíná blížit exspirace dříve přidělených a v řadě případů „ziskových“ opcí. V následujících týdnech a měsících se dle všeho tedy dočkáme dalších tzv. insider obchodů. A z minulosti víme, že převládá okamžitý prodej všeho, co se dá, resp. ochota vedení ponechat si z daného programu akcie je minimální.

Z hlediska volatility lze v týdnu vypíchnout akcie PHOTON ENERGY, které kurzově lítaly od 97 až po 81 .

 

A bylo jednou jedno IPO, nebo nebylo?

Dle plánu se ve čtvrtek na pražské burze začalo obchodovat s akciemi SAB Finance. Jak jsme již v předchozím týdnu rozebírali vlastně nestandardní primární emise (více zde). A vstup titulu na nestandardnosti bohužel nic nezměnil. Investoři se totiž vůbec nedozvěděli, kolik z nabízených akcií až za 1,3 mld. se dosud vůbec prodalo.

Vlastně zveřejněnou důležitou novinkou se pro investory jen dva dny před vstupem titulu na trh stalo, že SAB Finance z loňského vykázaného zisku 116 mil. vyplatí na dividendách nejspíše 100 mil. . Avšak jak jsme právě předem rozebírali, na požitek za loňský rok nebudou mít investoři nyní kupující akcie SAB Finance ještě nárok. Vzhledem k dřívějšímu rozhodnému dnu je přes svou firmu získá hlavní majitel Radomír Lapčík. To si však možná celá řada investorů nezjistila, když k IPO sama společnost právě následně ve čtvrtek při vstupu titulu na trh uvedla: „Krátce před zahájením obchodování evidoval SAB Finance a.s. výrazný nárůst zájmu ještě v rámci veřejné nabídky akcií po tom, co oznámil finanční výsledky za rok 2020.“ A tedy poté, co zároveň oznámil dividendu... Samotný Lapčík pak k IPO jen mj. zmínil: „Díky solidnímu zájmu se naplno rozjel prodej akcií SAB Finance a již vidíme na nižší stovky milionů.“ Tedy jen proklamace, místo toho aby se investorská veřejnost dozvěděla dosavadní reálná čísla. O současném free floatu tak každopádně můžeme jen spekulovat. Doplnit jen, že při čtvrtečním debutu titulu se zobchodovaly akcie za 73 mil. , v pátek pak za 2,6 mil. . Oproti pevné ceně v IPO (10 560 ) se obchodovalo v rozsahu 10 500-10 600 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688