Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  29.01.2021 09:04:56

O2 CR: Výsledky za Q4 nezklamaly a překonaly očekávání (Komentář k firmě,Komentář k výsledkům hospodaření)

Reportované výsledky operátora O2 CR za poslední čtvrtletí minulého roku mnoho překvapení nepřinesly, když skončily mírně nad tržním očekáváním. Ukázalo se, že trend, který jsme viděli v předcházejících kvartálech, se udržel. Pokračující pokles v hlasových službách, SMS a MMS kompenzovaly internet a TV, ale zejména mobilní datové služby. Mírně nižší tempo růstu provozních nákladů než tržeb znamenalo růst EBITDA marže o 0,3 procentní bodu. Restriktivní opatření plynoucí z koronakrize měly samozřejmě dopad do hospodaření společnosti, zejména v případě mobilního segmentu.

Hlavní trendy: (1) Tržby dosáhly 10,54 mld. CZK, což znamená meziroční růst o 3,7 %. Co se týká jednotlivých sektorů, nejvíce vzrostly mobilní internet a data, a to o 14,6 % y/y. To odráží současný trend práce z domova. ICT (informační a komunikační technologie) vzrostlo díky novým projektů dokonce o 46 % y/y, nicméně v tomto sektoru jsou nižší marže. Pozitivní vývoj ve zmíněných segmentech více než eliminoval poklesy v hlasových službách, SMS a MMS a v prodejích hardwaru. Kvůli omezení cestování došlo také k poklesu výnosů v roamingu. V ČR vzrostly tržby fixního segmentu o 6 % na 3,2 mld. CZK, mobilního o 1,6 % na 5,3 mld. CZK. Na Slovensku dosáhly tržby 2,1 mld. CZK, což představuje meziroční růst o 4,7 %. (2) Celkový pohled na provozní náklady ukazuje meziroční vzestup o 3,1 % na 7,1 mld. CZK. To souvisí zejména s náklady na prodej služeb. Naopak personální náklady se zhruba o procento snížily na 1,1 mld. CZK. (3) EBITDA vzrostla o 4,7 % a dosáhla 3,46 mld. CZK. EBITDA marže se zvýšila jen o 0,3 p.b. na 32,9. je to dáno růstem tržeb o 3,7 %, zatímco náklady rostly jen o 3,1 %. (4) Čistý za Q4 20 je 1,51 mld. CZK a překonal výsledek srovnatelného období předešlého roku o 5,2 %. K jeho zvýšení pomohly nižší odpisy, které překonaly růst finančních nákladů. (5) Investiční náklady (CAPEX) vzrostly o obrovských 455 % na 3,35 mld. CZK. To se nicméně dalo čekat kvůli nákupu nových kmitočtů a prodloužení licence na používání značky O2. Společnost nicméně dokáže investice financovat svým provozním hotovostním tokem. Zadlužení (čistý dluh / zisk EBITDA) je 0,69x, což je stejná úroveň jako na konci 2019 (0,79x v Q3 20). Stávající zadlužení je stále výrazně pod střednědobým cílem managementu na úrovni 1,5x.

Dividendová politika: Návrh dividendy ze zisku minulého roku v reportu za Q4 20 nezazněl. Její návrh čekáme v březnu, tedy zhruba měsíc před valnou hromadou. Stejně jako vloni předpokládáme, že O2 vyplatí celkem 21 CZK na akcii (17 CZK dividenda plus 4 CZK z emisního ážia). To naznačuje vysoký 8,3% hrubý dividendový výnos.

Dopad na cenu akcií a doporučení: Výsledky hospodaření za Q4 20 rozhodně nezklamaly, právě naopak, mírně pokořily konsensus. V nejbližších dnech zaktualizujeme náš model, prozatím necháváme naše doporučení Koupit s cílovou cenou 293 CZK beze změny.

Očekávané události: Předpokládáme, že výroční valná hromada akcionářů by se mohla uskutečnit v dubnu. Návrh distribuce zisku (dividenda) za minulý rok bychom očekávali asi měsíc předem, tzn. v březnu.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688