ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  28.01.2021 15:48:32

Ekonomika USA – propad za loňský rok činí 3,5 pct po slabším posledním kvartále

Růst HDP Spojených států za loňské 4. čtvrtletí dosáhl 4,0 pct (mezikvartálně, anualizovaně). Po 33,4procentním vzletu v předchozím čtvrtletí jde o pochopitelné prudké zpomalení, kterým navíc ekonomika zaostává za odhadovanými 4,2 pct. Na druhou stranu nejde o tak špatný výsledek, pokud přihlédneme k nepříznivé epidemiologické situaci v posledních měsících roku.

HDP táhly vzhůru výdaje za služby, nákupy nemovitostí, investice do vybavení a softwaru i navyšování zásob. Naopak zahraniční obchod či přímá útrata vlády byly pro hospodářství brzdou.

Soukromá spotřeba stoupla o 2,5 pct při nepatrném poklesu výdajů za zboží a 4procentním růstu výdajů za služby. Svou roli sehrál bazický efekt předchozích kvartálů – pokud se podíváme na meziroční srovnání, situace se obrací a ukazuje se, že loňské události hodně dolehly na služby, zatímco úroveň nákupů zboží byla lepší než v roce 2019. Růst investic do fixních aktiv o 18,4 pct je stále masivní a HDP ve 4Q značně podpořil, ovšem i v tomto případě je širší obrázek trochu jiný, když za celý rok jsou investice o 1,8 pct nižší.

A podobný kontrast vidíme u zahraničního obchodu: Vývoz a dovoz za 4Q vyšší o 22, resp. 29,5 procenta, ale za celý rok výrazný propad objemu. Zahraniční obchod každopádně přispívá výkonnosti ekonomiky značně negativně.

Další negativní příspěvek k růstu pak přišel i ze strany veřejných financí. Podpora vlády jde skrze transfery soukromým subjektům, takže ji vidíme třeba v položkách osobní spotřeby. Změnit se to ale může spolu s infrastrukturními investicemi plánovanými novou Bidenovou administrativou.

I přes slabší čtvrtý kvartál se dá říct, že ekonomika ve zkoušce obstála slušně. Vzhledem k průběhu podzimní a zimní vlny koronaviru by dopady mohly být daleko větší, ovšem jako klíčový aspekt se ukázala připravenost, podpora hospodářské politiky a absence jarního šoku a nejistoty.

Mezikvartální změny těžko hodnotit izolovaně po obrovských předchozích výkyvech. Pokud se podíváme na hodnocení meziroční či celého roku, oživení nakonec nastalo rychle a ekonomice se ještě ten rok dokázalo nahradit velkou část ztráty z 2Q. Nezapomínáme ani na to, že sice ekonomika za 2020 klesla "pouze" o 3,5 pct, ale jen vláda do ní napumpovala napůjčovaných 16 % HDP (odhadovaný deficit), o Fedu nemluvě. K takovým "detailům" však přihlíží málokdo.

Během odpoledne se zlepšila kondice akcií, dluhopisy se naopak dostávají pod tlak a eurodolar se lehce zvedá. Vývoj nemusí být přímo spojen s makrodaty, která jsou podle nás zastíněna děním kolem retailové aktivity či firemními výsledky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688