Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.01.2021 16:08:49

Velmi atraktivní akcie. Jen jeden malý háček

Pokud mají investoři horizont 12 – 18 měsíců, jsou pro ně atraktivní čínské telekomunikační společnosti. Pro Bloomberg Markets to uvedl Edison Lee z Jefferies, a to konkrétně v souvislosti s China Telecom, China Mobile a China Unicom. Analytik míní, že na akcie těchto firem dolehly spory mezi USA a Čínou a následně to, že americké subjekty do nich nemohou investovat. Nicméně Lee tvrdí, že ze strany amerických investorů cítí o tyto firmy zájem.

První z následujících dvou grafů ukazuje PE zmíněných tří telekomunikačních firem, druhý poměr tržní ceny jejich akcií a účetní hodnoty PBV. Obě valuační měřítka míří od konce roku 2018 dolů, a zejména PBV se nachází mimořádně nízko. Lee přitom tvrdí, že fundament těchto firem nebyl nijak dotčený.

graf 1
Zdroj: Youtube, Bloomberg Markets

„Pokud bychom ukázali tento vývoj valuací komukoliv bez toho, abychom řekli, o jaké společnosti jde, bude si myslet, že se jedná o nesmyslně levné společnosti, řekl Lee s tím, že když pak dodáme i jména firem, zájem ochladne. A to z důvodů technických, včetně zmíněných problémů při investování na straně amerických subjektů. Lee ovšem míní, že na této rovině „k nejhoršímu již došlo“.

Lee má za to, že i kdyby nový americký prezident nezměnil současná pravidla a američtí investoři by stále nemohli akcie čínských telekomunikačních firem nakupovat, bude o ně dostatečný zájem ze zemí mimo USA. Ohledně fundamentu přišla během rozhovoru řeč na předchozí tlaky na snižování cen tarifů. Podle Leeho ale tyto tlaky již pominuly, protože ceny se dostaly na úrovně, při kterých si už mobilní služby může dovolit široká společnost a „spotřebitelé si na vysoké ceny více nestěžují“. Dokonce i vláda přestala hovořit o nutnosti snižování cen, což dělala předchozí čtyři roky.


Lee očekává, že čínské telekomunikační společnosti budou v následujících několika letech schopny navyšovat své zisky na akcii o několik málo procent ročně, jejich investice by měly stagnovat či mírně růst, což je podle analytiky pod tím, co očekává trh.

Zdroj: Bloomberg Markets




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688