Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  08.01.2021 08:16:30, aktualizováno 08:18:36

Apple jedná s Hyundai, Baidu pak s Geely. Asijské trhy v návaznosti na optimistické vlně

Na konci týdne se asijské trhy vezly na optimistické vlně. Nejenže navázaly na čtvrteční rekordní uzavření na Wall Street, pomohly jim mj. nové neoficiální zprávy z automobilového sektoru. V návaznosti například akcieJižní Koreji dle indexu Kospi přidaly 2,8 %, japonské dle indexu Nikkei pak o 2,36 % čímž dále navýšily svá maxima od roku 1990. A před koncem seance stranou nezůstávají zatím s více než procentním růstem ani akcieHongkongu.

Baidu a Geely

Již v prosinci se objevily první neoficiální zprávy, že čínský internetový gigant Baidu se hodlá více angažovat v automobilovém sektoru a jedná o možné spolupráci. A dle aktuálních neoficiálních zpráv se pustí do výroby elektrovozů s místním gigantem Geely. Dojít má na založení společného podniku, ve kterém má přitom Baidu držet majoritní podíl.

Zatímco Baidu se má zaměřit na software, resp. dle všeho autonomní řízení, Geely bude odpovědná za výrobu elektromobilů. Akcie Geely v Hongkongu před koncem seance v reakci přidávají zhruba 18 %.

Apple a Hyundai

Jihokorejské akcie Hyundai Motor pak poskočily o více než pětinu ve vidině spolupráce s gigantem Apple. Výrobce automobilů uvedl, že s Applem jedná o potencionální výrobě elektromobilů.

Zástupce Hyundai pro CNBC reagoval: „Chápeme, že společnost Apple diskutuje s řadou světových výrobců automobilů, včetně Hyundai Motor. Jelikož je diskuse v rané fázi, nebylo nic rozhodnuto.“

Prohlášení následovalo po místní zprávě od Korea Economic Daily. Noviny uvedly, že AppleHyundai jedná o výrobě elektrických vozidel, tak vývoji baterií, přičemž automobil by mohl být potenciálně uveden do provozu v roce 2027.

Apple zprávy tradičně odmítl komentovat. Hyundai později své vyjádření aktualizovala, resp. vyhnula se právě zmínce o společnosti Apple. Uvedla totiž: „Obdrželi jsme žádosti o potenciální spolupráci od různých společností ohledně vývoje elektromobilů s autonomním řízením, ale nebyla učiněna žádná rozhodnutí, protože diskuse jsou v rané fázi.“

Připomeňme, že spekulace o elektromobilu od Applu se prvně objevily již v roce 2014. Oživeny byly naposledy v posledních týdnech. Zdroje Reuters totiž v prosinci uváděly plány firmy na elektromobil s vlastní bateriovou technologií, který by se měl začít produkovat v roce 2024.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688