Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  08.01.2021 06:49:01

Akcie Tesla rallye nezastavily, Musk již nejbohatší na světě!

Doby, kdy Bill Gates dlouhodobě vládl žebříčku nejbohatších osob na světě, jsou již dávno za námi. Žezlo v roce 2017 poprvé převzal zakladatel a šéf Amazonu Jeff Bezos. Nikdo v historii se však nemůže pochlubit tak rychlým zbohatnutím, jako Elon Musk. Zatímco ještě v úvodu roku 2020 se nacházel v přehledu až ve čtvrté desítce se zhruba 27 mld. USD, na konci listopadu se ocitl již na 2. místě a po pár týdnech nyní již žebříček ovládl. Kromě podílu Muska například ve SpaceX, Boring Company či Neuralink, může za nárůst odhadovaného majetku primárně zhodnocení jeho téměř pětinového podílu ve společnosti Tesla.

Akcie Tesla (TSLA) si loni polepšily o 743 % a v úvodu roku na rallye navazují. Ve čtvrtek díky 8 % skoku zakončily na novém historickém maximu 816 USD. Od počátku roku tak přidávají téměř 16 %, resp. jen od poloviny listopadu, od oznámení o jejich zařazení do indexu S&P 500, již svou hodnotu zdvojnásobily.

Analytická doporučení pod trhem

Kurzový vývoj se snaží dohánět pohledy analytiků. Nicméně řada z nich vlastně rallye na akciích Tesla považuje evidentně za neopodstatněnou. V úvodu týdne JPMorgan potvrdila své doporučení „underweight“ s navýšenou cílovou cenou z 90 USD jen na 105 USD. Exane BNP Paribas následně snížila doporučení z „neutral“ na „underperform“ s cílovou cenou 340 USD.

Další banka Morgan Stanley pak svůj optimismus naopak dále vystupňovala. Překonala dokonce nejvyšší cíl na trhu od Goldman Sachs (780 USD), když ve středu stanovila cílovou cenu již na 810 USD. Ten byl tedy však hned ve čtvrtek pokořen. Přitom již v listopadu Morgan Stanley cíl skokově zvyšovala z 360 USD na 540 USD. Ve čtvrtek si pak popel na hlavu veřejně sypala RBC Capital, když jako svou chybu při oceňování uvedla: „Jak společnost může využít ceny svých akcií k levnému získání kapitálu ke své expanzi.“ Cíl zvýšila z 339 USD na 700 USD a doporučení z „underperform“ na „sector perform“.

K tomu všemu možno dodat, že kromě zařazení akcií Tesla (TSLA) do indexu S&P 500 vlastně žádné neočekávané, resp. překvapující zprávy v mezičase téměř nepřišly. Snad jen americké prezidentské volby, resp. „zeleně“ orientovanými demokraty „plné“ ovládnutí výkonné vládní moci. Tesla v prosince využila růstu akcií k další sekundární nabídce, a tedy ředění emise, a získala tak ale promptně 5 mld. USD. O víkendu zveřejněné prodeje vozů za loňský rok pak nedosáhly na původní cíl společnosti, nicméně byly nad očekáváním trhu. Na konci roku 2020 přitom mělo dojít na produkci omezeného počtu Tesla Semi, společnost však oznámila jen náběh výroby Modelu Y v Číně. Autonomní řízení se časově vlastně také dále zpožďuje, na podzim byla dána vybraným uživatelům beta verze.

Zamyšlení nad oceněním

Trh společnost Tesla oceňuje aktuálně na téměř 774 mld. USD, tj. zhruba tři a půl krát více než japonskou Toyotu či pomalu již na desetinásobek co koncern Volkswagen. Ten pro zajímavost za rok 2019 vykázal tržby přes 252 mld. EUR. Tesla jak známo oproti konkurenci mílovými kroky pokračuje ve své expanzi, nicméně dle posledních údajů za 3. čtvrtletí 2020 vykázala příjmy 8,8 mld. USD. Při anualizování tedy 35,2 mld. USD, resp. v přepočtu 28,7 mld. EUR…

Hodnota Tesly zkrátka vůči jen příjmům, už vůbec ani nemluvě o výši ziskovosti, dosahuje atypické výše násobků. Pro zajímavost možno také „nestandardně“ vztáhnout aktuální tržní kapitalizaci společnosti k loňskému počtu prodaných 500 tis. vozů. Každý vůz by tak poměrově vycházel na více než 1,5 mil. USD...

Současné investorské bláznovství po akciích Tesla (TSLA) se zdá být přehnané i ve vztahu k budoucímu potenciálu. Jak známo dostavuje se Gigafactory v Berlíně či provoz v Austinu na Cybertruck, nicméně Tesla roční produkci jen milionu vozů překoná při optimistickém pohledu nejdříve v roce 2022. Na druhou stranu je třeba neopomenout také potenciál firmyenergetickém byznysu. Nicméně jeho rozvoj je podstatně pomalejší než ten automobilový.

Bloomberg Billionaires Index (BBI)

Závěrem tedy konkrétně zmínit nárůst odhadovaného majetku Elona Muska. Dle zmiňovaného indexu letos již vzrostl o 25,1 mld. USD a dosáhl 195 mld. USD. Na druhé místo odsunutý Jeff Bezos by měl dle odhadů Bloombergu aktuálně disponovat majetkem 185 mld. USD. Bill Gates pak 134 mld. USD. Doplnit lze, že dle konkurenčního žebříčku miliardářů dle společnosti Forbes je nejbohatším člověkem stále Bezos s odhadovaným majetkem 184,6 mld. USD, když u Muska Forbes udává 177,2 mld. USD.

TOP 10 nejbohatších osob dle BBI (k 7.1.2021)


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688