Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  03.12.2002 09:06:41

Telecom zůstane na ocet, privatizace definitivně zastavena


PRAHA (ČIA) – O definitivním zastavení jednání o prodeji dosavadního 51,1procentního státního podílu v Českém Telecomu konsorciu Deutsche Bank a TDC rozhodla dnes vláda. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se tak stalo na doporučení privatizačního poradce J. P. Morgan."Odmítli jsme pokušení prodávat za každou cenu a raději privatizaci odložili, než abychom prodávali za nevýhodných podmínek," uvedl Sobotka.

Mezi hlavní důvody neúspěchu privatizace podle Sobotky patří neschopnost konsorcia Deutsche Bank a TDC dohodnout se s konsorciem TelSource jako minoritním akcionářem Českého Telecomu na odkupu 27 procent akcií, které nyní TelSource v Českém Telecomu vlastní. Dále je to existence smlouvy o společném prodeji, kterou TelSource v roce 2001 uzavřel se státem a která mu dává možnost podílet se jednou třetinou na prodeji státního podílu.

Dohoda nyní znemožňuje, aby stát prodal celých 51 procent za původně nabídnutou cenu bez souhlasu minoritního akcionáře.Celkovou příčinou neúspěchu privatizace Českého Telecomu je podle Sobotky skutečnost, že společnost není připravena na privatizaci. Zejména majetkové a smluvní vztahy jsou velmi nepřehledné a komplikují rychlou cestu k nalezení nového vlastníka dosavadního podílu státu v této společnosti.

Vláda zároveň uložila ministrům financí a informatiky, aby do 31. ledna příštího roku předložili nový návrh na prodej Českého Telecomu. Zároveň pověřila Fond národního majetku ukončením spolupráce s finančním poradcem. Podle vyjádření z minulého týdne by chtěl Sobotka nového kupce najít do konce funkčního období současné vlády. Podle ministra Vladimíra Mlynáře se stát po zmařené privatizaci hodlá daleko razantněji ujmout svých akcionářských práv. Výpadek očekávaných příjmů z privatizace mají částečně nahradit dividendy, jejichž vyplacení chce letos stát v Českém Telecomu prosadit. Vzápětí po oznámení krachu privatizace v minulém týdnu odvolalo představenstvo společnosti dosavadního generálního ředitele Přemysla Klímu a svolalo na 20. prosince mimořádnou valnou hromadu.

O prodeji 51procentního státního podílu v Telecomu za zhruba 55 miliard korun rozhodla vláda Vladimíra Špidly v srpnu letošního roku - jen pár hodin po získání důvěry od sněmovny. Novým majitelem se mělo stát konsorcium firem Deutsche Bank a TDC. Jednání s konsorciem se ale komplikovala: Kupec údajně žádal snížení kupní ceny o 10 procent pro případ objevení dosud neznámých negativních skutečností v hospodaření Českého Telecomu a záruky státu proti budoucím negativním rozhodnutím regulačního a antimonopolního úřadu. Kupec se pravděpodobně nedohodl ani na ceně za dosavadní podíl strategického partnera TelSource v Českém Telecomu a na vykoupení 49procentního podílu v Eurotelu od Atlantic West.

-rzk-
-pk-,-ak-




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688