Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  04.01.2021 06:07:00

El-Erian: Čína na rozdíl od USA řeší jen dvě proměnné a Britové začínají chápat

Řada liberálních vyspělých zemí nebyla zatím schopna nalézt rovnováhu mezi ekonomickými cíli, zdravím veřejnosti a osobními svobodami. Ve výsledku tak máme „ze všeho trochu toho nejhoršího“. Hospodářství pak stále zůstává v útlumu, ale je zřetelná cesta ke zlepšení. Takto o současné situaci smýšlí Mohamed El-Erian, který v rozhovoru pro Wharton Business Daily dodal, že jsou země, které dokázaly svou odolnost. Podle něj k nim patří třeba Čína, Nový Zéland, Austrálie či Tchaj-wan. Odolnost lze nalézt i v korporátním světě, například velké technologické firmy ji dokonce zvyšují. A v neposlední řadě odolnost vykazují finanční trhy a „lidská aktivita“.

Dosavadní vývoj je podle ekonoma takový, že po prudkém hospodářském propadu přišlo určité zlepšení, ale následně se dostavila stagnace. Jak ale bylo zmíněno, jsou země, které si vedou lépe, a ty, které jsou na tom hůře. Druhá část roku 2021 by pak v závislosti na úspěšnosti vakcíny měla podle El-Eriana přinést prudké zlepšení v globální ekonomice. Mimo jiné proto, že v ní existuje velká neuspokojená poptávka, kterou brzdí dosavadní vývoj. „Ve chvíli, kdy odbouráme riziko spojené s tím, co nazývám lidskou protistranou, budeme schopni opět normálně fungovat,“ uvedl ekonom.

Otázkou ovšem i poté bude, jak velké dlouhodobější škody v letošním roce vznikly. Jinak řečeno, jak hluboké jsou vlastně ekonomické rány. Ekonom dal za příklad vliv toho, když vysokoškolák po ukončení studia není schopen najít zaměstnání – dochází pak ke zhoršení jeho dlouhodobějšího pracovního výhledu. V jiné pozici je pak ve srovnání se zeměmi, jako jsou Spojené státy a Čína. Ta totiž neřeší výše popsanou rovnici o třech neznámých, ale jen o dvou neznámých. „Jak všichni víme, řešit rovnici o dvou neznámých je jednodušší než tu se třemi neznámými,“ dodal El-Erian.


Onou chybějící proměnnou jsou podle ekonoma u Číny osobní svobody – zatímco třeba ve zmíněných Spojených státech představují významnou součást diskuse o protiepidemických opatřeních, Čína se jimi nezaobírá a uvaluje restrikce a karanténu tak, aby optimalizovala zdravotní a ekonomické hledisko. Tato země tak bude patřit k málu těch, které v roce 2020 dosáhnou ekonomického růstu. Otázkou ale je, co bude v delším období. Bude Čína schopná udržet růst bez toho, aby jí pomáhala globální ekonomika? Ekonom míní, že zde bude hrát významnou roli pokrok v posunu k nové rovnováze čínského hospodářství a k tomu, jak se podaří posílit význam domácí poptávky.

Británie začíná chápat, že je jednodušší něco rozbořit, než něco postavit. A pokud tato stavba vyžaduje kooperaci a souhlas jiných zemí, platí to dvojnásob. Tak smýšlí El-Erian o současném dění kolem brexitu. Fed a ECB pak podle ekonoma sledují politiku, kterou bude těžké opustit. V tom nejlepším případě proběhne exit pomalu díky vhodně nastavené fiskální politice a také díky strukturálním reformám. V následujícím roce či dvou ale exit neproběhne.

El-Erian se domnívá, že kdyby Ben Bernanke před deseti lety věděl, že Fed bude ještě za deset let sledovat v podstatě stejnou politiku, rozmyslel by si, zda se tímto směrem vydat. I Bernanke se přitom podle ekonoma snažil hledět do budoucnosti a hovořil o tom, že u monetární politiky je a bude nutné vážit její přínosy proti jejím nákladům. Problém ovšem spočívá v tom, že čím déle je politika nastavená po krizi roku 2008 udržována, o to nižší jsou přínosy, a o to vyšší náklady. El-Erian k tomu dodal, že podle něj byla dokonce překročena hranice, za níž jsou již náklady a rizika vyšší.

Zdroj: Wharton Business Daily, Youtube

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688