Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  07.12.2020 12:23:52

Čtyři cenné lekce z historie, které využijete i na trzích

Historia magistra vitae, historie je učitelkou života. Zde jsou příklady čtyř lekcí, které nám uštědřila v uplynulých zhruba sto letech. Ze všech si lze přitom vzít ponaučení i pro oblast finančních trhů.

První lekce: Klid je předzvěstí turbulentního vývoje

Počet úmrtí na infekční nemoci na počet obyvatel ve Spojených státech mezi roky 1900 a 2010 spadl o 94 %. Z jedné z nejčastějších příčin úmrtí se tak stala jedna z nejméně obvyklých. Právě to je však jeden z důvodů, proč je covid-19 tak nebezpečný. Lidé se přestali virových onemocnění obávat. Epidemiologové varovali, že pandemie virového onemocnění se může objevit, nikdo ale těmto slovům nevěnoval příliš pozornosti.

Druhá lekce: Lidé věří tomu, čemu věřit chtějí

Sandiegský UFO kult Heaven's Gate byl v roce 1997 přesvědčený, že k Zemi v závěsu za Hale-Boppovou kometou míří vesmírné plavidlo, díky němuž bude moci opustit planetu a zamířit do ráje. Někteří členové kultu se tehdy složili na pořízení silného teleskopu, aby mohli vesmírnou loď spatřit na vlastní oči. Když však zahlédli jen kometu, snažili se teleskop reklamovat s tím, že nefunguje, protože jím není vidět žádné vesmírné plavidlo.

Chcete jiný příklad? V knize D-Day Through German Eyes jeden bývalý voják hitlerovského Německa přiznal, že se německé jednotky podivovaly nad hněvem, který byl z Američanů cítit, když dorazili k břehům okupované Francie. Nechápali prý, proč Němce, ochránce a sjednotitele Evropy, tak nenávidí.

Třetí lekce: Velké události mají málokdy jen jeden důvod

V roce 1932 se americký Kongres snažil osvětlit cestu, která vedla k Velké depresi, a dotazoval se v této souvislosti bankéřů, ekonomů i šéfů firem. Předseda představenstva NYSE Richard Whitney tehdy na otázku, co způsobilo depresi, odpověděl: "Zeptejte se 123 milionů lidí ve Spojených státech."

Whitney se později ukázal být podvodníkem, jeho tehdejší odpověď ale byla přesná. Lidé mají tendenci vidět na počátku každé události jeden konkrétní impulz, skutečnost ale bývá podstatně komplikovanější.

Čtvrtá lekce: Největším rizikem je to, na které se nelze připravit

"S rizikem je to složité, obecně lze ale říci, že největší riziko je to, na které se člověk nemůže připravit, o kterém neví," říká ekonomický komentátor a analytik Morgan Housel. Důkazem toho byl mimo jiné známý iluzionista a eskapolog Harry Houdini. Ten měl ve zvyku zvát silné muže z hlediště na jeviště, aby se stali součástí jeho triku se silnými údery do břicha. To se mu ale stalo osudným. V roce 1926 Harry Houdini zemřel poté, co jej v zákulisí bez varování do břicha několikrát silně udeřil muž jménem W. I. Whitehead. Na jevišti se na údery mohl připravit, zatnout svaly, nečekané rány, které způsobily prasknutí jeho slepého střeva, jej ale stály život.

Další články najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688