Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.11.2020 11:31:26

Stimulace v centru pozornosti a akcie prostě chtějí dál růst

Tvorba pracovních míst ukazuje, že situace se zlepšuje, ale stále máme před sebou dlouhou cestu. Pro Bloomberg Markets to uvedl Glenn Hubbard, který stál v čele Rady ekonomických poradců CEA a nyní působí na Columbia University. Americká ekonomika podle něj musí dostat virus pod kontrolu, ale také potřebuje fiskální podporu. Ta by mimo jiné měla zahrnovat podporu v nezaměstnanosti či pomoc malým firmám.

Dobrým začátkem by podle ekonoma byl fiskální balíček pohybující se kolem 1 bilionu dolarů. O takové částce se přitom mezi oběma politickými stranami hovořilo již před volbami a tudíž „je šance, že se k tomu vrátí“. Nejpravděpodobnější je dohoda týkající se investic do infrastruktury a „dobrý ekonomický základ“ má třeba i podpora vzdělávání, u které „nezáleží na tom, zda jste demokrat či republikán“.

Bude pro ekonomiku stále rozhodující politika Fedu tak, jako tomu bylo v posledních letech? Podle ekonoma bude stále hrát velmi významnou roli, ale fiskální politika je nyní pro řešení problémů ekonomiky lepší než politika monetární. Mimo jiné proto, že další monetární stimulace přináší riziko bublin na trzích s investičními aktivy. K tomu může zvyšovat příjmovou nerovnost a nerovnost v bohatství.

Fed by tak měl reagovat na krize a provádět rozumnou politiku monetární, ale „neměli bychom se spoléhat, že právě on ekonomiku vždy zachrání“. Podle ekonoma již nyní probíhá určitá spolupráce mezi americkou centrální bankou na straně jedné a ministerstvem financí na straně druhé. Pokračování této spolupráce pak bude „extrémně důležité jak pro trhy, tak pro celou ekonomiku“.

O stimulaci hovořil na Bloomberg Markets i Mohamed El-Erian. Podle něj bude klíčové, aby nová americká vláda přesvědčila Kongres, že „toto není jen o pomoci“. Je totiž třeba jednak pomoci těm, kteří to potřebují, ale mimo jiné také řešit problémy, které by mohly zanechat dlouhodobé jizvy na celé ekonomice. V této souvislosti ekonom zmínil riziko spojené s poklesem důvěry domácností a dlouhodobou slabostí poptávky. V neposlední řadě by vláda měla řešit problémy s utlumeným růstem produktivity.

El-Erian míní, že akciové trhy nyní uvažují ve stylu „prostě chceme dál růst“. Jinak řečeno, „trh si začíná žít svým vlastním životem“ a investoři to řeší dvěma základními způsoby. Buď se drží stranou, nebo z taktického důvodu nakupují. Tyto nákupy pak vedou k dalšímu růstu cen akcií a celé kolečko se točí dál.

Zdroj: Bloomberg Markets


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688