Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  30.10.2020 11:04:08

Moneta zveřejnila lepší než očekávaný zisk a zvýšila letošní výhled. Akvizice Wüstenrotu podpořila výsledky zkreslila tak meziroční srovnání


Čistý zisk Monety dosáhl ve třetím čtvrtletí 716 mil. (-32% r/r), čímž překonal jak naše odhady (o 8%), tak i ty konsenzuální (o 16%). Náklady na tvorbu opravných položek (554 mil. ) byly podstatně nižší než v předchozím čtvrtletí. Čistý úrokový výnos byl na úrovni 2,04 mld. (+2% r/r) slabší než se očekávalo. Úrokové náklady dle očekávání poklesly o 100 mil. . Segment ostatních úrokových výnosů byl výrazně slabší, když mezičtvrtletně klesl o 114 mil. . Příjmy z poplatků byly pozitivním překvapením, když meziročně mírně vzrostly a porazily tak odhady. Výsledek z obchodování (161 mil. ) byl jasně nad naším odhadem a výrazně se zotavil ze slabého druhého čtvrtletí. Na druhé straně vzrostly i celkové náklady o 19%, což bylo také nad očekávání. Co se týče kapitálových poměrů, tak ty spíš stagnovaly. Jak kapitálový poměr Tier 1 (14,4%), tak i celkový kapitálový poměr (17,4%) zůstal mezičtvrtletně beze změn. V rámci výhledu Moneta očekává, že dosáhne na čistý zisk 2,4 mld. v letošním roce oproti původnímu plánu 2,1 mld. . V roce 2021 pak očekává čistý zisk 2,8 mld. (oproti předchozímu odhadu 2,7 mld. ). Výhled na další roky pak zůstává beze změny, když Moneta očekává čistý zisk 3,8 mld. v roce 2022, 4,6 mld. v roce 2023, 4,8 mld. v roce 2024 a 4,9 mld. v roce 2025 (roky 2023-25 jsou nově přidané). Pro letošní rok Moneta snížila rozpětí nákladů na tvorbu opravných položek a zvýšila odhady celkové zisku a stejně tak i provozních nákladů. Akvizice Wüstenrotu podpořila výsledky Monety a celkově tak zkreslila meziroční srovnání.
  


Moneta ve třetím čtvrtletí překonala odhady zisku zejména kvůli vyšším než očekávaným příjmům a nižším nákladům na tvorbu opravných položek a to i přes vyšší než očekávané provozní náklady. Čistý úrokový výnos byl nižší zejména kvůli segmentu ostatních úrokových příjmů, což by firma měla vysvětlit na svém konferenčním hovoru. Co se týče výhledu, tak management banky již dříve naznačoval, že jeho zvýšení by mohlo přijít. Moneta nyní očekává lepší vývoj jak na úrovni příjmů, tak i v oblasti rizikových nákladů. Na druhé straně byl také zvýšen odhad provozních nákladů. Je zřejmé, že současná opatření přijatá v souvislosti s pandemií koronaviru budou mít dopad na českou ekonomiku, nicméně náznaky Monety a její přesvědčení o doručení silných výsledků v roce 2020 a 2021 lze považovat za pozitivní. Zůstáváme proto u našeho doporučení „Kupovat“. Konferenční hovor Monety se uskuteční dnes v 15:00.

Thomas Unger, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688