Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.10.2020 15:41:48

Bloomberg: V závodě o zotavení vítězí auta

Automobilový sektor stojí už od března v čele zotavování na evropských akciových trzích. Oporou mu jsou hospodářské zotavení v Číně a poptávka po soukromé dopravě. Výsledková sezóna teď nabírá na rychlosti a zlepšující se vyhlídky automobilek mohou toto odvětví podpořit, napsala agentura Bloomberg.

Index automobilek a dodavatelů automobilových součástí Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts Index stoupl od 18. března o 67 % (v grafu níže výkonnost od začátku roku 2020)...

automobilky akcie sektory YTD

...a je zatím zdaleka nejlépe performujícím sektorem v Evropě.

auta Evropa akcie

To ovšem neznamená, že by za celý tento rok nebyl ve ztrátě. Ta dosahuje zhruba 12 % a odpovídá ztrátě širšího indexu Stoxx 600.

akcie Evropa Euro Stoxx 600
Výsledková sezóna za třetí kvartál začala pro automobilky dobře. Daimler (nejnovější krátkodobý investiční tip Patrie) vydal solidní předběžná čísla, zatímco BMW přišlo s příznivou aktualizací ke svému cash-flow. Evropské prodeje aut navíc v září registrovaly nečekaně první nárůst v tomto roce.

Automobilový průmysl stál z podstaty svého byznysu v první linii sektorů zasažených koronavirem. Na rozdíl od předešlých...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Středa 21. října 2020

V pátek by měl o prodejích informovat Renault. Fiat Peugeot a Volkswagen zveřejní svoje prodeje nebo zisky příští týden.

Analytici jsou optimističtí, píše také Bloomberg. Tom Narayan z RBC říká, že by ho nepřekvapilo, kdyby přišlo podobné předběžné oznámení od Volkswagenu a Continentalu, pro které by mohly být vzpruhou menší fixní náklady a lepší pracovní kapitál.

Odhady pro zisky se v tomto sektoru zvedaly podstatně rychleji než ve zbytku trhu (špika v grafu níže). Zlepšilo se totiž makroekonomické prostředí, zafungovaly vládní pobídky a zotavoval se trh v Číně.

auta akcie zotavení

“Náš výhled je velmi pozitivní,” uvedl podle Bloombergu analytik společnosti Bernstein Andt Ellinghorst. “Je to začátek velmi silného návratu aut. Prognózy zisků pro roky 2021/2022 jsou nízké o 50 až 60 %.

Jenomže reakce na úterní update BMW byla poměrně vlažná. Soudě podle toho leží teď riziko v tom, jak velká část dobrých zpráv je už v cenách akcií zohledněna. Analytici Bank of America uvedli, že očekávají bezpříkladná pozitivní výsledková překvapení napříč trhem. Také ale tento měsíc podotkli, že konsensuální odhady se už začínají zvyšovat.

Názor týkající se nečekaně lepšího čtvrtletí sdílejí také Deutsche Bank a UBS. Automobilky by ale podle nich mohly zůstat opatrné ve svých výhledech. “Se současným trendem v koronaviru tu je nedostatek důvěry v udržitelnost tohoto vzmachu,” uvedl Jürgen Pieper, analytik v Německu sídlící privátní banky B. Metzler Seel. Sohn & Co.

Ten také varuje před rychlými změnami nálady investorů v krátkodobém horizontu. Pořád ale vidí argumenty pro velmi solidní příští rok, kdy by se globální prodeje aut mohly zvednout o desetinu. Také očekává boom hybridních a elektrických aut. A celkově vzato by se ale v příštích 12 měsících investorům, kteří se rozhodnou pro auta, podle něj mohlo vést poměrně dobře.

Zdroj: Bloomberg, https://www.stoxx.com/

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688