Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  21.10.2020 07:51:03

Česká vláda přijme další restriktivní opatření (Ranní zpráva z finančního trhu)

Světový kalendář je dnes prázdný. Pozornost tak budou i nadále přitahovat americké prezidentské volby, jednání o fiskálním balíčku a Brexitu. V regionu budou zveřejněna pouze data z polské reálné ekonomiky. Domácí rybníček by mohlo zčeřit vystoupení některého z centrálních bankéřů, kterým zbývá ještě týden do mediální karantény. Kurz koruny mírně posiluje, přičemž trhy začínají opatrně umazávat pravděpodobnost snížení úrokových sazeb. Pokračující zhoršování koronavirové situace a další restriktivní opatření však mohou tyto trendy rychle zvrátit. K jednacímu stolu zasedne vláda již dnes ráno.

Polské maloobchodní tržby čeká mírná korekce

Kalendář makroekonomických dat toho dnes mnoho zajímavého nenabídne. Pozornost tak bude poutat vývoj pandemické situace a politika. Česká vláda dnes projedná další opatření spojená s bojem proti koronaviru. Ministr zdravotnictví Roman Prymula jí zřejmě navrhne, aby byly uzavřeny obchody a služby. Stále více se tak přibližujeme tvrdému lockdownu, jakým si česká ekonomika prošla na jaře. Včerejší rekordní počet nově nakažených (11 984) bude vládu motivovat přijmout spíše tvrdší opatření, než měkčí. Koruna, která se včera vezla společně s eurem a akciovými trhy na pozitivní vlně, tak může o své zisky rychle přijít.

Z dat budou zveřejněny pouze polské zářijové maloobchodní tržby. Ty již umazaly své koronavirové ztráty a v meziročním srovnání rostou. Ve srovnání s minulým měsícem je ale čeká korekce.

Maďarská centrální banka ponechala sazby beze změny

Kurz koruny se včera pohyboval převážně v úzkém pásmu 27,20-27,25 CZK/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem domácí měna o 0,2 % zpevnila. Dnes ráno otevírá na úrovni 27,14 CZK/EUR. Určitou korekcí procházejí i úrokové sazby, které umazaly část svých očekávání ohledně možného snižování domácích úrokových sazeb. Koruna nyní vyčkává na další vývoj koronavirové krize. Ta se ale bohužel zhoršuje, a tak aktuální posilování koruny může mít jepičí život.

Maďarská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Zároveň prohlásila, že úroveň týdenní depozitní sazby bude upravovat v závislosti na vývoji kurzu forintu. Pokud by příliš oslaboval, centrální banka depozitní sazbu zvýší. Spouštěcí úroveň pro tento krok je podle naší prognózy na 368-370 HUF/EUR. Vzhledem k tomu, že očekáváme, že forint bude do konce roku dále oslabovat, zvýšení depozitní sazby ze současných 0,75 % se centrální banka nevyhne. Jinak ale plánuje udržovat měnovou politiku uvolněnou a pokračovat v programu nákupu aktiv. Maximální objem emise, kterou může držet ve svém portfoliu, nedávno zvýšila na 50 %. U klíčové tříměsíční depozitní sazby očekáváme její spíše symbolické snížení o 10 bb na 0,5 % na prosincovém zasedání. Maďarský forint na zasedání nijak zásadně nereagoval. Ve srovnání s předchozím dnem skončil na úrovni 364 HUF/EUR.

Společná evropská měna včera dále posilovala. Dnes ráno otevírá na 1,185 USD/EUR a je tak nejsilnější od první poloviny září. V zeleném jsou i akciové trhy, které potěšil Donald Trump. Ten by byl dokonce ještě pro větší fiskální balíček, než navrhují demokraté (2,2 bilionu USD), a je mu jedno, jaké hlasy tento návrh podpoří. Přestože formální termín pro sjednání dohody mezi republikány a demokraty včera vypršel, naděje na jeho schválení stále ještě zcela existují. Pravděpodobnější je ale jeho schválení až po prezidentských volbách. I tak by ale pokračující snaha dojít k dohodě měla být pro finanční trhy plusem.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688