Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.10.2020 17:30:16

Nunes: Oteplování nevyřeší technologie, ale to, co si nikdo nechce přiznat

Ashley Nunes působí na Massachusetts Institute of Technology a na Harvard University a na stránkách FTAlphaville si všímá „zelené“ politiky, kterou by chtěl prosazovat Joe Biden ve funkci amerického prezidenta. Biden hovoří o revoluci ve využívání čisté energie, ale Nunes z jeho plánů tak nadšený není. A má alternativu, která je ale pro politiky a voliče nezajímavá.

Nunes poukazuje na to, že Bidenovy plány by podle odhadů vyšly na 2 biliony dolarů s tím, že není tak úplně jasné, kde tyto zdroje vzít. Biden hovoří o tom, že více hotovosti budou muset do vládního rozpočtu dávat bohatí lidé, ale „v soukromí politici přiznávají, že pravděpodobnější by byl růst rozpočtových deficitů“. Což není překvapivé s ohledem na to, že voliči podle Nunese změnám klimatu zase takový význam nepřikládají a nejsou ochotni platit za kroky, které by je omezily.

Nunes v této souvislosti připomíná i slova Arnolda Schwarzeneggera, který ve funkci guvernéra Kalifornie narážel na to, že „o změnu klimatu se nikdo nezajímá“. Důvodem je podle něj skutečnost, že tyto změny se projeví až za desítky let a „kdyby se lidé starali o budoucnost tak vzdálenou, neměli by 20 000 dolarů dluhů“. Lidé se podle Schwarzeneggera starají hlavně o dnešek a Nunes k tomu dodává, že to v současné době znamená zejména obavy ze ztráty pracovního místa, nízkých mezd a trávení veškerého času v práci. Lze nějak skloubit podobná ekonomická témata s ochranou životního prostředí?

Nunes tvrdí, že by na to nesázel. Bidenův plán by sice možná vytvořil pracovní místa, ale spoléhá se na řadu technologií, jejichž skutečný dopad je pochybný. Vědec jako příklad zmiňuje zachytávání a uskladnění uhlíku pod zemí. Podle některých odhadů by totiž potřebné omezení emisí v ovzduší tímto způsobem vyžadovalo asi čtvrtinu současné globální spotřeby energií, a „to je jen těžko proveditelný plán“. U elektromobilů zase vědec vidí komplikaci v tom, že se v nich používá kobalt, který se těží v Kongu, ale tam se využívá práce dětí. Podle Amnesty International tam děti tráví až 12 hodin denně v dolech a za to si vydělají jeden až dva dolary.

Existuje ovšem způsob, jak potřebných změn dosáhnout. Je jím omezení spotřeby. Nunes poukazuje na to, že Američané konzumují více než většina světa a také více vyhazují. Toto plýtvání dosahuje gigantických rozměrů, týká se potravin, ale třeba také elektroniky. Podobné uvažování je ale podle Nunese politikům cizí a nedá se čekat, že by začali voliče přesvědčovat o tom, že mají snížit svou spotřebu a plýtvání. Jenže „je načase přiznat si to, o čem se doposud moc nemluví“.

Zdroj: FTAlphaville


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

08.10. 11:15  americký vědec objevil ameriku (AjRep)
07.10. 21:44  Tak určitě (Jiří)
07.10. 20:56  Množství lidí na planetě? (Merkaptan)
07.10. 20:49  Není energospotřebitel jako energospotřebitel (selský rozum)
07.10. 18:13  Množství lidí na planetě? (Ježíšek)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688