Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.09.2020 18:56:20

Středověká monetární kapacita a záhadný rok 1971

Určitou pozornost si v poslední době získaly stránky wtfhappenedin1971.com. Jejich základem je velmi dlouhá řada grafů, povětšinou ekonomických, které mají mít společnou jednu pozoruhodnou věc: Ukazují nějaký významný zlom, ke kterému došlo kolem roku 1971. Na VoxEU byly zase nově zveřejněna studie pojednávající o středověké „monetární kapacitě“. Možná něco říká i o onom roku 1971.

Otázka jménem 1971

Původně jsem nechtěl o stránkách wtfhappenedin1971.com psát. Jsou totiž podle mne ošemetné. Jednak ne všechny prezentované grafy mají onen zlom blízko roku 1971 (viz níže). A pokud jsem to dobře pochopil, tak ony zlomy (většinou k tomu, co považujeme za horší) jsou vysvětlovány odklonem od takzvané zlaté kotvy. Respektive změnou globálního monetárního systému. O čemž můžeme dlouze diskutovat, nicméně onen rok 1971 byl určitě pozoruhodný. Vezměme následující (jde o data z USA):

-kolem roku 1971 dochází k odtržení doposud společně rostoucích odměn ve výrobě a produktivity
-dochází k odtržení růstu příjmů bohatší a chudší části společnosti
-směrem dolů se otáčí podíl mezd na celkových příjmech
-zvedá se růst indexu spotřebitelských cen
-zvedá se počet kolabujících měn a bankovních krizí ve světě
-začíná trend růstu federálních deficitů
-začíná klesat míra úspor amerických domácností
-začíná prudce růst počet právníků, celkem i na hlavu (viz následující graf, který zároveň ukazuje, že onen rok 1971 je v podobných případech jen hodně hrubou aproximací)
-začíná prudce růst počet dokumentů ve federálním registru (regulace, zákony, vyhlášky...)
-začíná rostoucí trend v počtu uvězněných
-začíná rostoucí trend v počtu mladých lidí žijících se svými rodiči

1971 šok

Zdroj: wtfhappenedin1971.com

Neutralita, ale ne vždy

Pokud se snažíme popsané zlomy vysvětlit, v nejednom z případů se namísto měnového systému nabízí třeba téma ropného šoku. Podívejme se ale nyní na zmíněnou studii zaměřující se na „monetární kapacitu“. Obsahuje mimo jiné následující graf, který ukazuje, jak se mezi lety 1100 až 1800 změnila celková váha stříbrných mincí na obyvatele. Krátce řečeno, v řadě zemí přišel celkem znatelný monetární šok tažený těžbou v Novém světě:

1971 šok kapacita


Zdroj: Monetary capacity, VoxEU

Co onen šok způsobil? Teorie i selský rozum by napovídaly, že v dlouhém období nemá množství peněz v ekonomice na její reálnou produkci žádný dopad. V dokonalém světě by dokonce platilo, že pokud v ekonomice zvýšíme množství peněz třeba na dvojnásobek, vše (mzdy, ceny vstupů, ceny výstupů...) se hned skokově přecení na dvojnásobné ceny s nulovým reálným dopadem. V ekonomice s nedokonalými informacemi by toto přecenění mělo přechodné reálné důsledky, ale dlouhodobě by efekt byl stejný.

Takový výchozí pohled můžeme rozšířit o ekonomiku, která nejede na plné obrátky a je brzděna nedostatečným množstvím peněz v oběhu (třeba Friedmanův pohled na Velkou depresi). Výše uvedená studie ukazuje na určitou „středověkou“ a dlouhodobou variaci tohoto tématu: V nemalé části ekonomiky nebyly podle studie před oním stříbrným šokem k transakcím používány peníze, protože prostě nebyly. Zvýšení množství mincí v oběhu (viz graf) a monetizace předtím nemonetizovaných sektorů se tak dlouhodobě projevily i na produkci a podle studie i na výši fiskálních příjmů (zvýšená monetární kapacita se projevila na kapacitě fiskální).

Jinak řečeno, peníze nebyly za středověku krátkodobě ani dlouhodobě neutrální. Z tohoto pohledu bychom tedy neměli být překvapeni tím, kdyby onen přechod na nový monetární systém po roce 1971 vyvolal řadu dlouhodobých a třeba nečekaných změn. Pestrost názorů se ovšem naplno ukáže ve chvíli, kdy se budeme bavit o tehdejších alternativách, či případných řešení slabostí systému současného. U onoho zlomu v počtu právníků jsem pak úplně v koncích. Nějaký nápad?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688