Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.09.2020 06:07:00

Painter: Maximalizace hodnoty akcií, nebo něco víc?

Mohou se firmy v praxi skutečně pokoušet uspokojit zájmy široké skupiny lidí a subjektů, které se podílí na jejich podnikání nebo kterých se jejich podnikání dotýká? Zatímco se množí názory, které tvrdí, že ano a že maximalizace hodnoty pro akcionáře by neměla být tím hlavním cílem, Marc Painter na stránkách ProMarket jednoduše demonstruje, že v praxi je to někdy zhola nemožné.

Painter analyzoval společnost Walmart v roce 2019, kdy se v reakci na masovou střelbu rozhodla omezit prodej střeliva a zbraní. Cílem bylo zjistit, jak na tento krok zareagovali zákazníci. Tedy zda jej uvítali nebo zda s ním nesouhlasili. Ekonom v této souvislosti podotýká, že právo na vlastnictví zbraně a jeho možné omezování je jedním z témat, které nejvíce rozdělují americkou společnost. Republikánští voliči se přitom ve srovnání s demokraty čtyřikrát častěji domnívají, že je důležitější toto právo zachovávat a neomezovat. Zákazníci Walmartu jsou přitom ze všech částí společnosti.

Ekonom konkrétně zkoumal, jak se změnily návštěvy obchodů Walmartu v jednotlivých okresech a tato data zkombinoval s tím, zda lidé v těchto okresech tíhnou spíše k republikánům či k demokratům. Výsledky analýzy ukazují, že poté, co Walmart zavedl omezení na prodej zbraní a střeliva, klesla návštěvnost jeho obchodů o 3,3 % (relativně ke konkurenci). A ukázalo se, že reakce zákazníků se velmi lišila podle oblasti. V okresech tíhnoucích k demokratům se návštěvnost zvýšila o 3 %, zatímco v těch republikánských klesla o více než 8 %.

Byly popsané změny pouze krátkodobé, nebo měly delší trvání? Ekonom tvrdí, že zmíněná celková negativní reakce byla znatelná, ale po třech měsících zmizela. Nicméně v oblastech s velmi silnou republikánskou základnou efekt sílil a přetrval, což podle ekonoma ukazuje, že politické kroky firem mohou mít dlouhodobý dopad na chování spotřebitele, který s nimi nesouhlasí.

Ekonom dodává, že pokud vedení Walmartu chtělo dát najevo svůj postoj a zároveň nepoškodit dlouhodobou návštěvnost obchodů, pak se mu to podařilo. Pokud ale bylo jeho cílem „vyhovět všem“, pak je tento krok „těžké vnímat jako úspěch“. Obecně se tak zdá, že snahy o to, aby firma zaujala nějaký společenský postoj, mohou snižovat její hodnotu. Omezování práv na vlastnictví zbraní sice může být téma, které americkou společnost rozděluje extrémně, ale podle ekonoma by bylo těžké najít nějaký společenský problém, který by společnost vůbec nerozděloval.
Zdroj: ProMarket


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688