Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.09.2020 14:13:31

Miliardáři využívají poklesů akcií a stahují své firmy z burz

Miliardáři a vlastníci firem od japonského magnáta Masajoši Sona až po francouzského mediálního magnáta Patricka Drahi začínají stahovat své klenoty ze světel veřejných trhů. Potenciální kroky vedoucí k tomu, aby své firmy stáhly úplně a nechaly je opět jen jako soukromé, pro ně znamená, že se nebudou muset vypořádávat s nestabilními trhy a stále hlasitějšími akcionáři.

Společnosti, které se letos chtějí stát soukromé, již oznámily transakce za 26 miliard USD, což je podle údajů shromážděných agenturou Bloomberg nárůst přibližně o 2 500 % oproti stejnému období roku 2019. Mnoho těchto dohod se točí okolo ultrabohatých podnikatelů, kterým pomohlo levné financování a mizerný vývoj akcií jejich firem v době, kdy širší trh roste.

„I když jsme v posledních několika letech byli svědky toho, že se více společností rozhodlo zůstat v soukromí, jsme také svědky trendu, kdy i veřejné společnosti hodlají přejít do soukromého vlastnictví,“ uvedla Isabelle Toledano-Koutsouris, vedoucí soukromých kapitálových trhů pro Evropu, Střední východ a Afriku u společnosti UBS Group. "To se děje posledních několik měsíců vzhledem k volatilitě trhu vyplývající z pandemie."

Továrna na start-upy

Son, předseda společnosti SoftBank, údajně zkoumá myšlenku odkupu tohoto japonského konglomerátu vedením. Tyto úvahy odráží neustálou frustraci z rozdílu mezi tržní kapitalizací společnosti ve výši 126 miliard USD a hodnotou jejího rozlehlého investičního portfolia. A v pátek Drahi nabídl 2,5 miliardy eur za nákup akcií, které dosud nevlastní, u telekomunikačního operátora Altice Europe.

To se děje necelé dva týdny poté, co německá start-upová společnost Rocket Internet oznámila plán stáhnout své akcie z burzy ve Frankfurtu a Lucembursku. Společnost podporovaná miliardáři bratry Samwerovými uvedla, že listing na akciovém trhu již není tím nejlepším způsobem, jak získat peníze, a že pro budoucí expanzi se může spolehnout na soukromé financování.

Celková aktivita v oblasti obchodu však zůstává na útlumu. Hodnota fúzí a akvizic v roce 2020 poklesla o 33 %, podle údajů shromážděných agenturou Bloomberg. Soukromé firmy, které tradičně v nepříznivých podmínkách nakupují aktiva, zůstaly převážně stranou. Investice letos poklesly o 15 % navzdory rekordnímu množství nealokovaného kapitálu.

Magnáti z Hongkongu

Tento trend se uchytil také v Asii, kde některé z nejznámějších společností přecházejí do soukromých rukou. Indický miliardář Anil Agarwal v květnu navrhl výkup menšinových akcionářů jeho stěžejní komoditní společnosti Vedanta. V posledních měsících dokončil hongkongský magnát Peter Woo privatizaci Wheelock & Co., jednoho z největších developerů ve městě, a investorům nabídl 52% prémii. Stoletá společnost Li & Fung, největší dodavatel spotřebního zboží na světě, byl také stažen z burzy na základě nabídky odkupu akcií od své zakladatelské rodiny.

"Nyní má finanční smysl uvažovat o přechodu do soukromého vlastnictví, když se ceny vašich akcií obchodují níže," uvedl Toledano-Koutsouris z UBS. "Zůstat v soukromém vlastnictví vám dává větší flexibilitu při provádění vašich plánů a více času na ně."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.02.2022Rusko stahuje své diplomaty z Ukrajiny Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
11.03.2019Brexit: Britské firmy se stahují z Čech Bisnode (Bisnode)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688