Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.09.2020 11:53:09

Bloomberg: Ant Group tlačí IPO technických firem nahoru

Ant Group možná zapíše nový světový rekord z hlediska velikosti své IPO. Účinek by ale mohl být i třeba následující. Její rekordní primární veřejná nabídka by totiž mohla zavést dál snahy technologických firem získat peníze na burzách, a to nad úroveň z přelomu tisíciletí, kdy vrcholila internetová horečka. Další překvapení v letošním roce, plném pandemie a geopolitických nejistot.

Jack Ma, čínský finanční magnát, se pokusí na burzách v Hongkongu a Šanghaji získat alespoň 30 miliard dolarů a překonat, dle dat Boombergu, hranici 57 miliard dolarů získaných globálně v primárních prodejích akcií technologických firem. To by bylo nejvíce od roku 1999, kdy technologické firmy získaly kapitál 62 miliard dolarů.

Po pádu akcií z důvodu pandemie koronaviru se ceny akcií vrátily relativně rychle na původní úrovně a přitahují stejné investory, kteří vyhnali tržní kapitalizaci Apple nad 2 biliony dolarů a zahájily globální rally internetových firem.

Ant Group se tedy přidává ke skupině společností, které se v posledních týdnech pokoušejí nabízet své akcie, ať už jde o firmu pro rozvoz jídla DoorDash nebo o poskytovatele sdíleného ubytování Airbnb. Červenec byl velmi intenzivním měsícem hlavně pro americké IPO. Odehrály se v něm úpisy za skoro téměř 19 miliard dolarů. Čímž padly všechny rekordy od září 2014, kdy vstoupilo na burzu 36 společností s celkovým výnosem 36 miliard dolarů.

Lauren Cummingsová, jedna z šéfů oddělení amerických kapitálových trhů pro technologické tituly u Morgan Stanley, předpokládá, že v roce 2020 uvidíme mnoho firem vstupovat na akciový trh, mnoho dalších kvalitních titulů by je přitom v následujících letech mohlo následovat.

Investoři si pokládají otázky, zda rok 2020 nenafukuje bublinu podobnou té, která dvě dekády zpátky praskla a vzala s sebou většinu tehdy bobtnajících firem v technologickém sektoru. Kromě fundamentů však existuje několik jedinečných důvodů letošní technologické mánie.

Jedním z nich je obrovská velikost. Obří emise Antu může zkreslit srovnání s rokem 1999, obzvláště pokud bude větší než loňská nabídka od Saudi Aramco, jejíž primární úpis v řádu 29 miliard dolarů byl největším v historii.

I v loňském roce jsme v Hongkongu či na čínských pevninských burzách pozorovali neobvyklou nabídku nových akcií čínských společností, obchodovaných už na burzách v zahraničí, které mají strach ze zásahu USA pod vedením Donalda Trumpa. Jde o například Alibaba, JD.com a Semiconductor Manufacturing International.

Růst velmi lokálně orientovaných trhů ChiNext a Star markets na území Číny začal také nafukovat bublinu, zvlášť potom, co investoři začali ve velkém nakupovat ztrátové firmy. Zčásti proto, že očekávali finanční a jiné druhy pomoci od Pekingu čínskému technologickému sektoru, hlavně kvůli omezení obchodu ze strany USA v čele s Trumpem.

V neposlední řadě pak pandemie koronaviru a její finanční následky přinutily některé společnosti k přehodnocení jejich kapitálových potřeb a urychlení plánů. Airbnb, u které se očekávalo, že vstoupí na burzu přímou cestou, nakonec oznámila, že tento měsíc požádala o vstup tradiční formou IPO. Jenom minulý týden v pondělí podaly přihlášku pro vstup na burzu čtyři biomedicinské společnosti, pět společností pro vývoj softwaru a čtyři takzvané bianko-šek společnosti, které jsou ještě ve fázi rozvoje a nemají jasný obchodní plán.

„Silný trh s IPO očekáváme i do zbytku roku, protože investoři stále hledají příležitosti k větším výnosům,“ uvedl Tucker Highfield, jeden z šéfů sekce kapitálových trhů v asijském regionu u Bank of America.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.01.2023IPO Ant Group by se po odchodu Jacka Ma mohlo stát skutečností Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688