Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.08.2020 15:22:44

Ahlfeldt: Dávají mrakodrapy ekonomický smysl?

Před sto lety se politici v New Yorku domnívali, že vyplatit se může jen pár mrakodrapů a „vysoké budovy vyžadují mnoho věcí, které jsou neproporcionální k jejich velikosti“ (citace z Heights of Buildings Commission 1913). Gabriel Ahlfeldt a Jason M. Barr ale na stránkách VoxEU poukazují na to, že spekulace o konci mrakodrapů byly velmi předčasné. Jaký je současný pohled na „ekonomii mrakodrapů“?

Ekonomové tvrdí, že studie zabývající se expanzí měst vertikálním směrem se začaly objevovat mnohem dříve než studie zabývající se expanzí vertikální – tedy zvyšující se výškou budov. Jak přitom ukazuje následující graf, tato výška se dlouhodobě zvyšuje, podle ekonomů průměrným tempem 1,3 % ročně. Pro srovnání – globální produkt rostl za stejné období v průměru o 3,2 %.



Základní fundament mrakodrapů je jednoduchý: S rostoucí výškou čelí developeři rostoucím jednotkovým nákladům, protože vyšší budovy vyžadují složitější konstrukce, dodatečné vybavení (například výtahy) a dražší materiály. Průměrné výnosy ale podle ekonomů rostou také, a to z důvodu vyššího pohodlí a „signalizační hodnoty“ výškových budov. Takže developeři by podle teorie měli stavět budovy do výšky, v níž se mezní náklad spojený s výškou protne s mezním výnosem. Jinak řečeno, pokud další patro přinese již vyšší náklady než výnosy, postaveno nebude.

V minulosti tak stavbě mrakodrapů výrazně prospěl vynález výtahu a používání ocelových konstrukcí, do jejich ziskovosti a atraktivity pak výrazně promlouvá cena stavebních parcel. Realita je pak podle ekonomů taková, že „i malé snížení stavebních nákladů může v místech s vysokými nájmy vést k výraznému zvýšení stavěných budov“. Data pak ukazují, že výšku budov výrazně zvyšují i faktory, jako je vzdálenost k nákupním centrům, hustota zalidnění a velikost měst. Data také potvrzují silný vztah mezi výškou budov a cenami pozemků.

Ekonomové k tomu nicméně poukazují na mrakodrapy, které jsou svou výškou mimo „střední proud“ s tím, že motivace k jejich stavbě může stát na neekonomických faktorech. Tedy zejména na snahu o „získání uspokojení z toho, že postavím nejvyšší budovu“. Developeři také mohou stavět co nejvyšší budovy proto, aby odradili konkurenci, ale data podle ekonomů takovou tezi příliš nepotvrzují s tím, že uvedený přístup je spíše výjimkou. Usuzují na to zejména z rychlosti, s jakou nejvyšší budovy ztrácejí svá prvenství. To by mělo naznačovat, že rozhodující jsou popsané čistě ekonomické faktory.

V neposlední řadě bychom se podle ekonomů měli věnovat otázce pozitivních a negativních externalit, které s mrakodrapy souvisejí. Nevíme například, jak stíny z mrakodrapů ovlivňují hodnotu okolních budov či jak tyto stavby ovlivňují hodnotu, kterou pro společnost mají okolní parky. Na případné negativní externality se dá reagovat regulací, ale pokud bude příliš přísná, může to zase mít negativní dopad na nájmy a ceny nemovitostí v dané oblasti nebo městě. Celkově pak můžeme podle ekonomů konstatovat, že mrakodrapy za sebou mají ekonomický fundament.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:27  Spanish retails sales much lower than expected X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688