Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.08.2020 08:28:36

Komerční banka zaostává za odhady. Za celý rok čeká jednociferný pokles příjmů a zisku, růst úvěrů

Aktualizováno

Komerční banka dosáhla ve druhém čtvrtletí roku 2020 čistého zisku 1,78 miliardy korun při čistém úrokovém výnosu 5,00 miliardy korun. Na obou úrovních jde o zaostání za konsensuálním odhadem analytiků v anketě Reuters 2,07 mld. a 5,32 mld. . Na úrovni celého roku 2020 očekává KB jednociferný meziroční pokles na úrovni celkového čistého provozního zisku, vysoce jednociferný pokles příjmů, náklady rizik pod 70 bps. Úvěrové portfolio by pak mělo vykázat pozitivní tempo růstu na úrovni středních jednotek procent.

Za první polovinu roku 2020 poklesly celkové výnosy KB meziročně o 6,7 % na 15,1 miliardy . "Tento pokles byl způsoben snížením čistého úrokového výnosu v důsledku prudkého poklesu tržních úrokových sazeb, který stlačil výnosy z reinvestovaných depozit. Dalším důvodem pak byly nižší výnosy z poplatků a provizí, které byly ovlivněny poklesem aktivity klientů během nouzového stavu, a také novými limity u plateb v rámci jednotné evropské platební oblasti (SEPA). Čistý zisk z finančních operací se zlepšil díky zvýšení poptávky klientů po zajištění finančních rizik," uvedla banka.

Čisté úrokové výnosy se snížily o 7,8 % na 10,8 miliardy , „hlavně v důsledku výrazného poklesu tržních úrokových sazeb, který vedl k poklesu výnosu z reinvestice depozit,“ uvádí banka. "Ve druhém čtvrtletí banka také zaúčtovala ztrátu ve výši 161 milionu ze změny parametrů úvěrových produktů z důvodu odkladu splátek v úvěrových moratoriích. Čistá úroková marže, počítaná jako poměr úrokových výnosů k úročeným aktivům v rozvaze, v prvním pololetí dosáhla 2,0 %, ve srovnání s 2,2 % loni," dodává banka.

Čisté poplatky a provize poklesly o 11,3 % na 2,6 miliardy , především kvůli nižší transakční a prodejní aktivitě, a rovněž v důsledku nové regulace poplatků za přeshraniční platby. "Pokles jde na vrub snížení transakční aktivity klientů, když počet hotovostní transakcí pokles za první pololetí meziročně o třetinu, nehotovostní transakce v meziročním srovnání stagnovaly, a počet karetních transakcí se meziročně zvýšil o 5 %. Transakčních poplatky byly také zasaženy novou regulací výše poplatků za platby v eurech v rámci SEPA. Výnosy za vedení účtů byly stabilní. KB zaznamenala nižší příjmy z poplatků za specializované finanční služby jako emise cenných papírů a syndikace, když tyto aktivity klientů po první silném čtvrtletí poklesly. Příjmy z bankovních záruk a příjem ze služeb privátního bankovnictví se meziročně o něco zvýšil. Poplatky za křížový prodej stouply díky nárůstu podílových fondů a životního pojištění. Nicméně nové prodeje podílových fondů v období pandemie poklesly," uvedla ve výsledkové zprávě banka.

Čistý výsledek z finančních operací ve výši 1,5 miliardy se zvýšil o 12,6 %, s tím, jak kolísavé a nejisté prostředí zvedalo poptávku klientů po zajištění finančních rizik. "Poptávka klientů po zajištění finančních rizik rostla s nejistotou a volatilitou úrokových sazeb a měnových kurzů. Na druhou stranu, hodnota některých derivátových pozic se snížila v důsledku přecenění kreditních rozpětí, zohledňujících úvěrové riziko protistrany (CVA). Čistý zisk z cizoměnových transakcí byl meziročně nižší, což odráží pokles počtu a objemu těchto transakcí," uvedla banka.

„Finanční výsledky byly ovlivněny prudkým zhoršením ekonomické situace v souvislosti s propuknutím globální pandemie nemoci Covid-19, opatřeními státu na zpomalení jejího šíření, a v této souvislosti také oslabením spotřebitelské a podnikatelské důvěry,“ uvádí Komerční banka ve zprávě k výsledkům.

Tabulka: Výsledky KB za první polovinu roku 2020 a meziroční srovnání

Zdroj: Komerční banka, a.s., výsledky H1 2020

Kapitálová přiměřenost dosáhla v evropském bankovním prostředí výjimečně vysoké úrovně 21,9% ještě před zahrnutím zisku letošního roku. Rovněž likvidita zůstala neobyčejně silná, když objem čistých poskytnutých úvěrů představuje pouze 74,3% z objemu vkladů od zákazníků,“ dodává KB.

Komerční banka dostála své odpovědnosti být spolehlivým pilířem českého bankovního systému a české ekonomiky i v těžkých dobách. Podporujeme své klienty a přispíváme svým dílem k hospodářskému oživení. To je možné díky silné finanční kondici a efektivitě KB, spolehlivému nastavení správy společnosti a řízení rizik. Jsme na krizi takto dobře připraveni také díky probíhající transformaci banky.” řekl Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel KB. „Nastávající krizi vnímáme jako příležitost k urychlení kroků v oblasti digitálního bankovnictví. Připravujeme strategický plán, který nám umožní společně s našimi klienty budovat lepší a udržitelnou budoucnost prostřednictvím odpovědných a inovativních finančních řešení,“ dodal Jan Juchelka.

K 30. červnu 2020 měla KB 56 187 akcionářů (meziročně více o 7 353), z toho 50 644 byly fyzické osoby z České republiky (nárůst o 7 193). Podíl strategického akcionáře, banky Société Générale, zůstal nezměněn na 60,4 %. Minoritní akcionáři měli 39,0 % a KB držela 0,6 % vlastních akcií.


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688