Research (Česká spořitelna)
Investice  |  14.07.2020 10:20:51

Ranní restart - letem světem: dominance USD, příliš velké horko k žití, ornitologické okénko a šťastná náhoda

Dnes bude kopec zajímavých čísel, ale včera to byla pravá okurková sezóna, takže se dostaneme až do Singapuruabychom vydolovali makro číslo, ale po většinu restartu se dostane ke slovu můj čtenářský deník. Hlavní věřitelské země se snaží domluvit delším a plošnějším odkladu splátek dluhu, což cílí především na chudší země.

Ekonomika Singapuru poklesla díky COVIDu a karanténním opatřením o 41% ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Čínské vývozy a dovozy v červnu stouply po propadech v květnu.

Výpisky z četby:

Role amerického dolaru je i přes některé předpovědi nadále dominantní, jak v oblasti financování, tak investování. Pro srovnání: ekonomika USA představuje cca čtvrtinu globální ekonomiky, ale polovina přeshraničních úvěrůmezinárodních dluhových cenných papírů je denominovaná v USD. Někoho překvapí, že „neduživé“ Euro je na druhém místě s třetinovým podílem. Pak dlouho nikdo.

Průměrnou roční teplotu vyšší než 29 stupňů naleznete jen na 0,8% zemského povrchu, primárně jde o Saharu. Klimatická změna způsobí, že za 50 let třetina lidí bude žít v takových podmínkách. No takhle, nebudou chtít, takže půjdou někam jinam. 

A když už jsme u cestování: kondor andský může podle nové studie uletět přes 170 km bez mávnutí křídel. Jeden jedinec uletěl bez mávnutí křídel pět hodin.

Zajímavá studie, kterou můžete ohromovat své přátelé nebo kolegy, kteří ještě restart nečtou: Když vám řeknu, ať si myslíte na jedno náhodné číslo od jedné do deseti, tak mám slušnou šanci, že jej uhádnu. Kdybychom skutečně volili náhodně, tak mám jen 10% šanci. Ale z nějakého důvodu (šťastné číslo), volíme mnohem častěji sedmičku. Takže moje šance na uhádnutí rázem vzrostla z 10 na 28%. Na obrázku vás samozřejmě zaujme i nula, kterou jsem vám fakt k výběru nenabízel, ale 0,5% lidí ji stejně vybere. Na tyhle kolegy a kamarády opravdu pozor! :-)

"Současnost je vždycky plná rizik, zatímco v minulosti už jsou všechna rizika známá a často překonaná." A tak raději žijeme (v) minulostí.

"One key to successful group decision is getting people to pay much less attention to what everyone else is saying." James Surowiecky

"Effort isn't the point, impact is." Seth Godin 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688