Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.06.2020 10:21:06

Na pražské burze posílily v týdnu jen tři emise, opět tak klesla

  • páteční závěrečná aukce přinesla nadprůměrné objemy obchodů, dopomohla k celkovému dennímu objemu 1,15 mld.
  • objemy obchodů přesto za celý týden klesly na 3,23 mld. , nejvíce se obchodovalo s akciemi KB (za téměř 991 mil. )
  • ceny emisních povolenek na 3 měsíčních maximech (u 24 EUR/t)
  • distanční valná hromada O2 schválila všechny navrhované body (1. okruhu), tedy např. i program nového odkupu vlastních akcií; akcionáři se v úterý fyzicky dočkají vyplacení 4 emisního ážia
  • akcie Avast od pondělí 22.6. v indexu FTSE 100; akcionáři se ve středu fyzicky dočkají finální dividendy za loňský rok (0,103 USD)

Pražská burza se zejména v úterý pokoušela nadechnout z poklesu z předchozího týdne, pod tíhou negativního zahraničního sentimentu však podobně začala mířit následně na jih. Odepsala nakonec v týdnu 0,32 %, když index PX zakončil na 928 bodech. Páteční závěrečná aukce, vzhledem k pravidelné čtvrtletní rebalanci indexů, tentokrát téměř nepřinesla prudké cenové výkyvy, přesto takřka ztrojnásobila denní obchody.

Nejvíce to bylo oproti průběhu dne znát u akcií O2. Zatímco do aukce se zobchodovaly akcie O2 jen za zhruba 4 mil. , závěr objem více než zdesetinásobil. Poptávka zároveň dopomohla titulu o 4 dále výše na 3 týdenní maxima. Sama společnost přitom opět žádné vlastní akcie neodkoupila.

Větší zisky si však připsaly v týdnu akcie Avast, přestože je oproti domovskému Londýnu přibržďovalo další posílení korunylibře. Dostaly se zpět nad hladinu 500 GBp, když dopomohl vydaný pozitivní pohled od banky Goldman Sachs, resp. její nové doporučení s nejvyšší cílovou cenou na trhu 600 GBp (cca 177 ). Sám Avast představil posilu do jedné z divizí a také nový produkt na ochranu soukromí Avast BreachGuard. Titul každopádně svou vahou značně omezil ztráty indexu PX.


Zisky si dokázaly připsat již jen akcie KB, které v absolutních číslech v pátek v závěru nejvýrazněji dopomohly k více než miliardovému objemu. V závěrečné aukci se jich zobchodovalo za více než 292 mil. .

Jen nevýrazně nižší objem 280 mil. předvedly v aukci akcie ČEZ. Hlavní domácí titul se v týdnu opakovaně neúspěšně pokoušel znovu prorazit výraznou technickou hranici u 500 , na kterou jsme upozorňovali již před 2 týdny. Firma zveřejnila výhled, jaké výrazné investice plánuje. V návaznosti také na investici do „lithiové“ společnosti Geomet uvažuje i o továrně na výrobu baterií. „Napojené“ mateřské akcie European Metals Holdings v návaznosti dále vzrostly. Od březnových minim tak již téměř zdvojnásobily svou hodnotu. Každopádně pro ČEZ významné ceny emisních povolenek se již vlastně vrátily na úroveň před koronavirem, což dopomáhalo v týdnu výše samotným cenám elektřiny.

Druhý týden v řadě však na index PX nakonec zatlačily zejména banky ERSTE a MONETA, přestože se nejprve pokoušely o nádech. Nejvíce nicméně odepsaly akcie CETV. V minulém reportu jsme zmiňovali čerstvě zveřejněný nárůst short pozic, což následně jakoby u investorů vyvolalo novou vlnu nedůvěry v realizaci převzetí mediální firmy za dohodnutých podmínek. Titul se tak na domovském Nasdaqu ocitl na 2 měsíčních minimech.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688