Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.05.2020 14:03:28

LSE: Epidemický problém s grafy

Média se soustavně snaží prezentovat informace ohledně COVID-19 pomocí logaritmických grafů. Alessandro Romano, Chiara Sotis, Goran Dominioni a Sebastián Guidi se ale na stránkách LSE ptají, zda lidé takovým grafům skutečně rozumí. Není možné, že napáchají více škody než užitku? A není možné, že když lidé hledí na grafy s běžným lineárním měřítkem, dojdou k jiným závěrům, než když hledí na ta samá data prezentovaná na logaritmickém grafu? Pokud by tomu tak bylo, pak pouhá změna měřítka v grafech může měnit postoje veřejnosti a následně i politiku.

Romano poukazuje na fakt, že o velkém vlivu toho, jak si problém zarámujeme, se ví dobře. Příkladem může být to, že nemoc, která zabije 200 z 600 lidí, je považována za horší případ než ten, kdy z 600 lidí přežije 400 lidí. Toto je ale jen myšlenkový experiment, v současné době probíhá pandemie a vědci z LSE se věnují zmíněnému dopadu různě prezentovaných grafů na mínění lidí.

Grafy s logaritmickým měřítkem „dávají na první pohled smysl“. Řada médií podle vědců dokonce tvrdí, že takové grafy mají výrazně větší vypovídací schopnost. Podobně smýšlel například už v roce 1917 známý ekonom Irving Fisher, který je prosazoval. Ten tvrdil, že poté, co si na ně člověk zvykne, už nikdy nejsou zavádějící. Romano se ale domnívá, že ani někteří vědci si na ně někdy nezvyknou, o veřejnosti nemluvě.

Vědci nyní zorganizovali experiment, kde 200 Američanů ukázali vývoj počtu úmrtí na COVID-19 v běžném lineárním měřítku a tomu samému počtu lidí v logaritmickém. „V rozporu s Fisherovým optimismem jsme zjistili, že ti, kteří viděli logaritmický graf, jej pochopili mnohem méně než ti druzí. Jen 40,66 % z nich bylo totiž schopno odpovědět na základní otázky týkající se grafu, zatímco u grafu s lineárním měřítkem to bylo 83,79 %,“ uvádějí vědci. Lidé z první skupiny pak měli horší výsledky i ohledně predikcí dalšího vývoje, ale obě skupiny vykazovaly zhruba stejnou důvěru ve své odhady.

Rozdíly pak panovaly i v oblasti doporučované reakce na epidemii. Ti, kteří situaci hodnotili na základě lineárního měřítka, vykazovali menší podporu pro uzavření firem vyrábějících jiné než nezbytné zboží. Na základě grafu s logaritmickým měřítkem bylo doporučení k uzavření těchto firem častější a lidé je chtěli otevírat později. Vědci v této souvislosti zmiňují, že lineární měřítko může budit dojem sílící pandemie bez známek zlepšení, ale logaritmické měřítko ukazuje zplošťující se křivku.

Lidé hledící na logaritmický graf se tak na jednu stranu „kotví“ k nejbližší udané hodnotě u křivky, a tudíž mají tendenci predikovat vyšší počet zemřelých v krátkém období. Na druhou stranu ale vidí zploštěnou křivku, a tudíž předpovídají kratší dobu trvání epidemie. Vědci uzavírají svůj experiment s tím, že média i politici by v grafech, které prezentují veřejnosti, měli používat lineární měřítko, protože je srozumitelnější než logaritmické.

Počet případů nákazy koronavirem v USA k 23.5. v lineárním měřítku ukazuje první graf:



Druhý graf ukazuje měřítko logaritmické.



Zdroj: LSE

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.04.2018Evropský problém v pěti grafech Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.06.2016Tesla ztrácí po kauze problémů s brzdami u Model S Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688