Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.05.2020 15:57:07

Pražská burza zažila nejlepší měsíc za posledních 9 let, v očekávání další firemní výsledky


  • úspěšnější měsíc než letošní duben zažila pražská burza naposledy v prosinci 2010
  • kromě akcií Avast ve volatilitě pokračují zejména finanční tituly (nejasnosti ekonomických dopadů koronaviru logicky přetrvávají)
  • akcie ERSTE v týdnu neobvykle na 1. pozici z hlediska likvidity s objemem 706 mil.
  • O2 uskuteční korespondenční „valnou hromadu“, titul se již od pondělí bude obchodovat bez nároku na hlasování
  • květen nabídne pokračování výsledkové sezóny – report zveřejní 7 firem

Zatímco v březnu pražská burza utrpěla největší měsíční propad za více než 11 let, duben přinesl výrazný nádech, resp. umazání zhruba poloviny březnových ztrát. Index PX totiž přidal 10,54 % na 873 bodů, když se přitom dokonce v poslední dubnový obchodní den pokoušel neúspěšně atakovat hranici 900 bodů. Každopádně hned 7 emisí si v dubnu připsalo dvouciferné zisky.  

Nejvíce o čtvrtinu poskočily akcie CETV, které od svých březnových minim posilovaly již i o více než 100 %. Dle zveřejněných dat titul na svém domovském trhu zaznamenal pokles short pozic na nové minimum (více zde). Přestože v posledním zkráceném dubnovém týdnu akcie KOFOLA o část zisků přišly, zakončily měsíc jako druhé nejúspěšnější.

 

Svou vahou však index PX podpořily zejména akcie ERSTE a ČEZ. Energetický titul si v uplynulém týdnu poměrně úspěšně udržoval předchozí kurzové zisky, navzdory zpětnému oslabování cen elektřiny. Podporou je jistě očekávání vysoké dividendy 34 a zřejmě i dosavadní zprávy ohledně připravované smlouvy týkající se dalšího jaderného zdroje. Rakouský titul pak kurzově přidával především před čtvrtečním reportem hospodářských výsledků, které dopadly nad očekávání. I tak došlo na vybírání zisků. I přes určitý nástřel banky , nejasný totiž zůstává především výhled. ERSTE nicméně stále věří v letošní výplatu dividend. Valná hromada však proběhne nejspíše až ve 4. čtvrtletí.

Dvouciferné avšak v porovnání méně výrazné zisky si dokázaly připsat konkurenční akcie KB. Sice zeleně avšak jen nevýrazně uzavřel měsíc poslední bankovní titul MONETA, který se tak po nádechu z úvodu měsíce navrátil zpět poblíž svým minimům. Titul tím tak vystřídal konkurenční ERSTE na nelichotivé pozici letos kurzově nejztrátovější emise.

Akcie Avast jsou stále letos na pražské burze jediné kurzově rostoucí. V uplynulém týdnu svou jinak obvyklou výraznou intradenní volatilitu předvedly jen v posledních dvou seancích, což se u titulu odrazilo i na celkově slabší likviditě. Titul si oproti domovskému Londýnu udržuje zhruba korunovou prémii. Nezvykle s diskontem se naopak v tomto ohledu začaly obchodovat akcie likérky STOCK.

V uplynulém týdnu si sice solidně polepšily akcie O2, přesto jako jediné zakončily měsíc níže. Dáno je to však rozhodným dnem na 17 dividendu z úvodu měsíce, které se akcionáři fyzicky dočkají již v nadcházejícím týdnu. Titul v umazávání ztrát podpořilo v týdnu nové svolání valné hromady, která z hlediska hlasování však proběhne výhradně korespondenčně. Dojde tím každopádně na schvalování snížení základního jmění o dříve nakoupené vlastní akcie, tak i na výplatu emisního ážia (4 ). Management O2 však opět nepochopitelně stanovil rozhodné datum pro jeho nárok již na 23. května, přestože hlasování v dané záležitosti bude uzavřeno a tedy právní rozhodnutí nastane až 17. června. Téměř 4 týdny se tak titul na pražské burze bude obchodovat bez nároku na emisní ážio, než nastane právní jistota na jeho získání.  

 

V květnu budou moci investoři reagovat na další hospodářské výsledky a především výhledy, resp. informace, jak ekonomiku jednotlivých firem zasáhne současné dění. V úterý čísla představí MONETA, o den později KB. Následně v měsíci pak ČEZ (12.5.), STOCK (13.5.), KOFOLA (14.5.), O2 (15.5.) a VIG (20.5.). Jak známo valné hromady v obvyklých termínech neuskutečnily a každoroční dividendové období je zkrátka velmi strohé. Pro květen (21.5.) lze nicméně zmínit valnou hromadu společnosti Avast, na kterou budou v Londýně pro formálnost vpuštěni jen 2 akcionáři. Ostatní budou moci hlasovat korespondenčně a vše sledovat on-line. V očekávání je dividenda 0,103 USD, když rozhodný den pro požitek je stanoven na 22. května.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688