Petr Kalina (NEWTON IS)
Investice  |  23.02.1998 15:06:14

UPLYNULÝ TÝDEN, ČOKOLÁDOVNY, TABÁK

UPLYNULÝ TÝDEN NA BURZE, ANALÝZA ČOKOLÁDOVEN a TABÁKU

 

Relativní vývoj indexu PX 50 v uplynulém týdnu potvrdil, že růst cen akcií v druhém únorovém týdnu byl světlou výjimkou a neznamenal návrat zahraničních investorů na náš trh. Poklesem o 1,7 % přes mírné známky oživení na konci týdne se trh opět dostal do úrovně, kdy ceny některých akcií začínají být fundamentálně i technicky zajímavé. Razantnější poptávka však u nás na rozdíl od západních trhů již delší dobu chybí a jen její návrat by mohl oživit dosud ospalou náladu na trhu. Při výsledcích naší ekonomiky a nejistotě o budoucí hospodářské politice se asi nedá nic lepšího očekávat. Pro nejbližší období proto očekávám další stagnaci s krátkodobými cenovými výkyvy.

 

Čokoládovny zaznamenaly v loňském roce zhruba miliardový zisk ( meziročně cca třetinový nárůst ). Zhruba stejný byl i jejich výkon na burze, kde jsou pro svůj dosud nevyčerpaný růstový potenciál stále vyhledávanou investiční příležitostí. Dividendová politika jistě zachová dosud značně růstový trend, odhaduji hrubou dividendu na úrovní deseti procent nominální hodnoty. Akcie Čokoládoven dosáhly před nedávnem svého dlouhodobého maxima. Myslím však, že nešlo o velké nákupy spojené s posílením pozic některého ze zahraničních minoritních vlastníků, spíše o testování nabídky tohoto oblíbeného titulu, kterému se na KOBOSu velmi daří. Cena se korekcí po dosažení maxima stabilizovala okolo hranice 5500 , za tuto cenu ještě doporučuji akcie držet, při jejím dalším poklesu k hranici 5000 doporučuji nákup této výborné středně a dlouhodobé investice.

 

Akcie Tabáku jsou známé jako dividendový titul, proto u těchto akciích o jejím kurzu více než co jiného rozhoduje dosažený zisk a předpokládaná výše dividendy. Loňský zisk by měl být na úrovni necelých 1,9 mld. , což znamená zhruba 18 % meziroční nárůst. Hodnota zisku v dalších letech by však měla klesat, v nejlepším případě stagnovat. Pravděpodobně bude navázáno v loni přerušeném rostoucím trendu dividendových výplat, letos je očekávána hrubá dividenda okolo 650 . Na trhu posílily akcie společnosti v tomto očekávání za poslední měsíc zhruba o 10 %, dosud nenastala korekce tohoto vývoje. Myslím však, že růst dividendy se již na ceně akcie odrazil, proto očekávám brzké zastavení růstu kurzu a spíše stabilizaci okolo ceny 8000 . Držitelům akcií proto při poslední ceně 8250 doporučuji prodej.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688