Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.04.2020 14:47:02

Garriga: Tohle jaro bude na realitním trhu jiné

Současná pandemie by podle ekonomů Fedu mohla významný způsobem ovlivnit realitní trh. Carlos Garriga a Matthew Famiglietti na stránkách VoxEU konkrétně tvrdí, že současná krize přichází v době, kdy je americký trh s bydlením obvykle nejaktivnější. Podle jejich názoru se nyní může setkat útlum poptávky po bydlení na straně jedné a historicky nejvyšší nabídka realit na straně druhé.

Ekonomové poukazují na to, že většina jejich kolegů se zaměřuje na dopad epidemie na vývoj produktu ve druhém čtvrtletí tohoto roku, popřípadě na dlouhodobější vývoj HDP. Nejvíce se přitom hovoří o dopadu krize na sektory, které jsou z hlediska základních potřeb považovány za méně významné. Mezi ně patří i realitní trh, který by v této části roku běžně procházel prudkým růstem aktivity. Lidé se totiž na jaře více stěhují, vlastníci nemovitostí začínají s renovacemi, kupci vyráží na prohlídku nemovitostí, o které by mohli mít zájem.

Během posledních měsíců ale došlo jednak k útlumu ekonomické aktivity a také k výraznému posunu v očekávání domácností. Do konce února přitom vzrostl počet nově stavěných domů na nejvyšší úrovně od Velké recese. Z tohoto důvodu tak na trh míří velký počet nových domů. A k tomu se přidává růst nabídky daný tím, že řada domácností nebude v případě dlouhodobějších problémů v ekonomice schopna platit hypotéky nebo se ocitne ve finanční tísni, která ji bude tlačit do prodeje nemovitosti.

Garriga tvrdí, že v současné době je likvidita na trhu realit v USA stále dobrá, a usuzuje na to z počtu nabízených domů a průměrné doby, za kterou jsou prodány. Pokud ale bude pandemie trvat dlouho, trh se podle ekonomů stane nelikvidním, a to rychle. Možná ještě předtím, než se výrazněji pohnou ceny nemovitostí. Podle následujícího grafu sice tempo jejich růstu již o něco kleslo, ale stále se na celonárodní úrovni drží vysoko:



Současná politika Fedu by podle ekonomů měla realitnímu trhu pomoci, ale v posledních dnech došlo k růstu sazeb u hypoték, a to budí obavy. Takový vývoj bude mít pravděpodobně negativní dopad jak na ceny, tak na likviditu trhu. Následující týdny tak ukážou, zda jsou kroky Fedu dostatečné na to, aby stabilizovaly finanční náklady na trhu nemovitostí. Ale i kdyby se to povedlo, roste nejistota na straně vývoje mezd, a tudíž i ochota Američanů koupit si dům. K tomu mohou přispět i stále živé vzpomínky na vývoj během Velké recese. Podle ekonomů je tak z popsaných důvodů pravděpodobné, že toto jaro bude na realitním trhu jiné, než je zvykem.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688