Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.04.2020 09:08:38

Rozbřesk: Ropný trh v deliriu, ceny poprvé v historii záporné

Koupil bych barel ropy, kolik mi zaplatíte? Že vám na té otázce něco nesedí? Po dluhopisových trzích a záporných úrokových sazbách se nyní staví na hlavu také globální ropný trh. Ten čelí největší krizi v historii, což během včerejšího obchodování vyústilo v propad květnového futures kontraktu na severoamerickou ropu WTI o nevídaných 300 % (!). Poprvé v historii tak lehká ropa WTI zakončila obchodování v záporu, a to konkrétně na ceně -37 dolarů za jeden barel.

Přestože situace okolo ropy WTI je svým způsobem extrémní a z části zapříčiněna dnešní expirací květnového kontraktu a nízkou likviditou (červnový kontrakt se obchoduje za 21 USD/barel), nejedná se o záležitost ojedinělou. Do záporných hodnot se totiž dostaly také další americké lokální ropné benchmarky (Louisiana Light Sweet, Bakken nebo Eagle Ford), stejně jako kanadská těžká ropa (West Canadian Select) a dokonce i ropa ruská (Urals). Důvod je jednoduchý – přebytečné ropy je na trhu tolik, že došlo k naplnění lokálních skladovacích kapacit (v případě USA v Cushingu). Obchodníci s ropou, kteří nedisponují prostory k uskladnění a chtějí se vyhnout bezprostřednímu fyzickému dodání komodity, jsou tak nuceni platit kupujícímu za každý odebraný barel.

Fyzický trh se severomořskou ropou Brent je na tom sice o něco lépe, čemuž odpovídá cena na úrovni 25 USD/barel, masivní přebytek ropy však tvrdě doléhá i zde. A to bez ohledu na rekordní produkční škrty aliance OPEC+ v rozsahu 9,7 mil. barelů denně přijatých jen několik dní nazpět. Ropná poptávka totiž hlásí v dubnu bezprostřední výpadek až 30 mil. barelů denně a nachází se na úrovni roku 1995. V důsledku tvrdých karanténních opatření by letos měla globální spotřeba ropy propadnout o bezprecedentních 9 mil. barelů denně, což vymaže přírůstky za celou poslední dekádu.

Krátkodobé vyhlídky nejsou pro ropný trh nikterak příznivé. Ještě nikdy v historii se nestalo, aby na trhu přebývalo tolik ropy, což ponechá fyzický trh pod enormním tlakem. Omezení těžby z dílny OPEC+ (startující v květnu) může sice oddálit naplnění globálních skladovacích kapacit, ropný trh však nespasí. To může pouze oživení ropné poptávky, které pro změnu závisí na rozvolňování karanténních opatření napříč světem. A než se tak stane, zvykněte si, že za nákup ropy můžete dostat i zaplaceno.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Vyšší napětí na globálních akciových trzích spojené mimo jiné s masivním propadem cen ropy vedl k dalším ztrátám české měny. Uvidíme, jak ve světle nového napětí dopadnou zítřejší dluhopisové aukce.

Zahraniční forex
Dolar dnes po ránu mírně zpevnil v reakci na nárůst geopolitického rizika. Z korejského poloostrova se totiž šíří spekulace, že severokorejský vůdce Kim je ve vážném zdravotním stavu. Totální kolaps ceny ropy se přitom na kurzu eurodolaru příliš neprojevil s tím, že samozřejmě trápí měny navázané na komodity (rubl, NOK či CAD).

Pro eurodolar může být dnes zajímavý výsledek německého indexu podnikatelské nálady ZEW, který zřejmě nebude vypadat příliš optimisticky.

Ropa
Ropný trh včera prožil den jako žádný jiný, když se cena hlavního amerického benchmarku WTI propadla o nevídaných 300 % a uzavřela na úrovni -37 dolarů za barel. V záporných hodnotách se aktuálně pohybují také jiné lokální ropné benchmarky, což potvrzuje, jak kritická je situace na fyzickém trhu. Historicky bezprecedentní přebytek ropy již zahlcuje skladovací kapacity v mnoha koutech světa, právě čehož jsou důsledkem záporné ceny ropy (viz úvodník).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688